Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Οι ¨στρατηγοί¨ στον ψηφιακό στρατό των τρολλς του Ερντογάν

0 σχόλια Share:

Εκθέτοντας στρατηγούς στον στρατό των trolls του Ερντογάν

Επί σειρά ετών ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης που συσπειρώθηκαν γύρω από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν οργανώσει έναν στρατό από trolls των σοσιαλ μίντια, με σκοπό να μπερδέψουν και να δυσφημίσουν τους επικριτές και αντιπάλους του, ενώ τροφοδοτούν και μία καμπάνια μίσους, στοχεύοντας ευάλωτες ομάδες όπως οι χριστιανοί, το κουρδικό πολιτικό κίνημα, οι συμμετέχοντες στο κίνημα Γκιουλέν και άλλοι.

Αυτός ο στρατός των trolls, εκτιμάται πως είναι μεταξύ 6 και 12 χιλιάδων ατόμων και υπήρξε αποτελεσματικός στην εκτόξευση των αντιδυτικων και ιδιαίτερα των αντιαμερικανικών συναισθημάτων στην Τουρκία. Όταν οι πολιτικές συνθήκες το δικαιολογούσαν, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα είχαν αποφύγει την οργή αυτού του ψηφιακού στρατού, που χρηματοδοτείται και διοικείται από ανθρώπους κοντά στον Τούρκο πρόεδρο. Χρησιμοποιούν τοπικούς δήμους και τις ρίζες του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη, όπως τη νεολαία του και τα παραρτήματα γυναικών, με σκοπό να ενισχύσουν αυτόν τον ξενοφοβικό, εθνικιστικό και ισλαμιστικό στρατό, ενώ διαθέτουν και υποστήριξη από πολιτικοποιημένους κυβερνητικούς οργανισμούς.
Ανώτεροι στρατηγοί σε αυτό τον στρατό των trolls, είναι ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλου, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεσίρ Αταλάι ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν Μουσταφά Βαρανκ και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Τα μέλη της οικογένειας Μπιλάλ Ερντογάν (ο γιος), ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ (γαμπρός) και η Σουμεγιέ Ερντογάν (η κόρη του) χρησιμεύουν ως ειδικοί για την τακτική, τη διαμόρφωση και την οργάνωση εκστρατειών σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες και τα συναισθήματα του επικεφαλής αρχιεγκληματία προέδρου Ερντογάν.
Ο Σοιλου ένας δεξιός πολιτικός και μία σταθερή αντιβιοτική φιγούρα, έχει την επιχειρησιακή διοίκηση ενώ ο Αταλάι που είναι ένας ακαδημαϊκός και σκληρός υποστηρικτής του καθεστώτος του Ιράν, δημιουργεί το περιεχόμενο. Ο Βαράνκ είναι ο αξιωματικός-σύνδεσμος μεταξύ του στρατού αυτού και του γραφείου του προέδρου Ερντογάν. Οταν τα μέλη της οικογένειας Ερντογάν ήθελαν ανατροφοδότηση για τη διεξαγωγή συγκεκριμένων καμπανιών, πήγαιναν στον Βαράνκ, ο οποίος στην συνέχεια έδινε εντολές στους στρατηγούς.

Σε μία τηλεφωνική συνομιλία του Βαράνκ και της Σουμεγιέ, που διέρρευσε το 2014, ακούγεται η Σουμεγιέ να κάνει έκκληση στον Βαράνκ να διατάξει αυτό που  ονόμασε ως “τα τρολλς μας” , να υποστηρίξουν μία καμπάνια που θα άρχιζε. Επίσης στα μειλς του Αλμπαϊράκ πού που διέρρευσαν από τους Red Hack, ο γαμπρός του Ερντογάν διακρίνεται πως είναι ο άνθρωπος που συντόνισε κάποιες ντουζίνες από αντισημιτικά και αντιδυτικά βίντεο τα οποία ανέβηκαν στο YouTube από 4 διαφορετικές χώρες. Σε αυτά τα βίντεο εμφανιζόταν διάφορες ιστορίες όπως μια υποτιθέμενη συνωμοσία του ΝΑΤΟ ενάντια στην Τουρκία ενόψει πιθανής αγοράς κινεζικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, υποτιθέμενες επιχειρήσεις των βρετανικών και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στην Τουρκία, κρυφοί μασόνοι και μία αρμενική συνωμοσία. Όλα αυτά πριν ανέβουν στο ίντερνετ εγκρίνονταν από τον Μπεράτ. Αυτά στέλνονταν επίσης στον Σερχάτ Αλμπαϊράκ-αδερφό του Μπεράτ, ο οποίος διευθύνει την Σαμπάχ ΜΜΕ στην Τουρκία για την οικογένεια Ερντογάν. Ο Καλίν που τότε ήταν συντονιστής της δημόσιας διπλωματίας και τώρα είναι εκπρόσωπος του προέδρου, συμμετέχει επίσης στην παραγωγή και στον συντονισμό των trolls. Ο Μπουλέντ Τουραν, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος ΑΚΡ, είναι ακόμη ένας ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος που μπορεί να συμπεριληφθεί στην λίστα με τους διευθυντές των trolls του Ερντογάν.
Στην δεύτερη βαθμίδα υπάρχουν άνθρωποι με εμπειρία στα social media και δημοσιογράφοι προπαγανδιστές του Ερντογάν. Αυτοί συντονίζονται μεταξύ τους σχετικά με το πώς μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια που επινοήθηκαν από τα παραπάνω ονόματα, πού είναι ανώτερα στην διοίκηση αυτού του στρατού.  Ένα όνομα ξεχωρίζει από τα άλλα. Ο Μουχαμετ Μπουρακ Γκιουλτεκιν, είναι ένας 28χρονος άντρας που εργάζεται ως συντονιστής social media στο ΑΚΡ από το 2013. Είναι ο διαχειριστής των επίσημων λογαριασμών του Ερντογάν σε twitter και facebook.  41 ηχητικά αρχεία τα οποία καταγράφηκαν μετά από εξουσιοδότηση από το δεύτερο Ανώτατο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης το Νοέμβριο του 2013, δείχνουν το πώς διευθύνει τα τρολλς, τους λογαριασμούς και κατευθύνει την κίνηση τους, σύμφωνα με τα αιτήματα από την κορυφή προς τους στρατιώτες-τρολλς, ώστε να τρέξουν οι καμπάνιες υπέρ του Ερντογάν και του ΑΚΡ. Συχνά χρησιμοποιεί ψεύτικους λογαριασμούς και ψεύτικες ηλεκτρονικές διευθύνσεις για να κατακλύζει forum συζητήσεων, να δημοσιεύει σχόλια σχετικά με ειδήσεις, αναπαράγοντας την κυβερνητική αφήγηση σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει να προκαλέσει και να νικήσει ανταγωνιστικές αφηγήσεις.

Ο Γκιουλτεκιν εργάζεται ακριβώς κάτω από τον Ζαφερ Τσουμπουκτσου, ένας άντρας 31 ετών που υπηρέτησε ως επικεφαλής της νεολαίας του ΑΚΡ, πριν να γίνει σύμβουλος του Ερντογάν το 2014. Ο Τσουμπουκτσου τον Μάιο του 2016 έγινε αρχισυμβουλος του Ερντογάν και μετακόμισε στο προεδρικό μέγαρο. Στις 2/12/2013 ο Τσουμπουκτσου καλεί τον Γκιουλτεκιν, για να μιλήσουν για αύξηση των ψεύτικων λογαριασμών διαμέσου αλλαγής των αριθμών ΙΡ και φτάνοντας τα 10.000 σημεία σε μία καμπάνια. Μίλησαν επίσης για τα tweets  του δημοσιογράφου Αντέμ Γιαβούζ Ασλάν που ασκούσε κριτική (τώρα βρίσκεται στις ΗΠΑ) και συζήτησαν για το πώς μπορούν να δυσφημήσουν αυτόν τον βετεράνο δημοσιογράφο. Συνέχισαν να συζητούν σχετικά με τόπος μπορούν να παράξουν μπάνερ για να τον δυσφημίσουν.

Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ

[OPINION] Exposing generals in Erdoğan’s troll army

30/11/2017

Previous Article

Συμφωνία για αυστηρή τήρηση απορρήτου στην αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουγγαριας

Next Article

Η αιτία για την οποία ο Ερντογάν απομάκρυνε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *