Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Κίνδυνος κατάρρευσης των τουρκικών τραπεζών…

0 σχόλια Share:

Ο Ερντογάν έχει κρύψει μία καταστροφή βαθιά στις τουρκικές τράπεζες. και δεν θα είναι ικανός να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι για περισσότερο

Κρις Μίλλερ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν δεν είναι γνωστός ως καινοτόμος στην οικονομία. Αλλά από τον περασμένο χρόνο η κυβέρνηση του διεξάγει ένα οικονομικό πείραμα υψηλού επιπέδου. Ποιο είναι το τεστ : Για πόσο καιρό η Τουρκία θα κρύβει το γεγονός ότι ξοδεύει πολύ περισσότερα από τα μέσα της; Κανονικά όταν οι κυβερνήσεις ξοδεύουν περισσότερα από ότι φορολογούν, αυτό εμφανίζεται ως έλλειμμα του προϋπολογισμού. Χρηματοδοτούν αυτό το έλλειμμα εκδίδοντας ομόλογα στις διεθνείς αγορές και έτσι είναι εύκολο να εντοπιστούν. Αν το φορτίο χρέους αυξάνεται πολύ και αυξάνεται και το κόστος δανεισμού, τότε η χώρα πρέπει να χρεοκοπήσει ή να ζητήσει διάσωση. Αυτό το είδος κρίσης χρέους δεν είναι ευχάριστο, όπως θα μπορούσα να το βεβαιώσουν η Αργεντινή, η Ελλάδα ή το Πακιστάν, αλλά τουλάχιστον είναι κάτι απλό και οικείο.

Η Τουρκία έχει επίσης ξοδέψει πολύ περισσότερα από όσα έπρεπε, αλλά το έπραξε με τρόπο που έκρυψε το κόστος βαθιά στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα καθιστώντας το αόρατο σε όλους

…….

Ο μεγάλος δανεισμός έγινε από τις τράπεζες της χώρας συμπεριλαμβανομένων τόσο των ιδιωτικών όσο και των κρατικών τραπεζών και εκεί έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα της Τουρκίας.
…..
Οι τράπεζες της Τουρκίας είχαν πολλά δολάρια. Τι να τα κάνουν ; Πρώτον δάνεισαν αυτά τα δολάρια σε τουρκικές εταιρείες σε βιομηχανίες, όπως στον τουρισμό, στην ενέργεια, τις υποδομές και στα ακίνητα, σε επιχειρήσεις που προτιμούσαν δανεία σε δολάρια και όχι σε λίρα λόγω των φθηνών επιτοκίων που είχαν. Η αποπληρωμή όμως του δανείου ήταν ακόμη σε δολάρια. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι αν η λίρα έπεφτε έναντι του δολαρίου, κάτι που έχει γίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, θα ήταν πιο δύσκολο για τις τουρκικές εταιρείες να εξοφλήσουν τα δάνειά τους σε δολάρια. Και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραπεζική κρίση. Τα δολάρια που δανείστηκαν οι τοπικές τράπεζες από το εξωτερικό δεν δόθηκαν όλα σε εταιρείες. Μεμονωμένοι Τούρκοι για να αγοράσουν σπίτια ή αυτοκίνητα δανείστηκαν σε λίρες και όχι σε δολάρια. Έτσι οι τράπεζες χρειάστηκαν λίρες για να τους δανείσουν. Πήραν λοιπόν τα δολάρια που είχαν συσσωρεύσει και τα άλλαζαν σε λίρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, πληρώνοντας ένα τέλος που συνδέεται με το επιτόκιο της λύρας που είχε θέσει η τουρκική κεντρική τράπεζα. Αυτό δημιούργησε ένα δεύτερο κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αν αυξηθούν τα επιτόκια αυξάνεται  και το κόστος δανεισμού της λίρας των τραπεζών, μειώνοντας τα τραπεζικά κέρδη.
….
Με τον  COVID 19, αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία επλήγησαν. Η λίρα έχασε το 10% της αξίας της μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Όταν πέφτει η λίρα, η τιμή των εισαγόμενων αγαθών αυξάνεται και το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων πέφτει. Φοβούμενη την αντίδαση, η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να σταματήσει την πτώση της λίρας. Χρησιμοποίησε την τυπική τακτική, πουλώντας δολάρια για να αγοράσει λίρες στην ανοιχτή αγορά, ενισχύοντας έτσι την αξία του νομίσματος. Για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού αυτό το τέχνασμα λειτούργησε. Η λίρα ήταν σταθερή περίπου στα 6,85 ανά δολάριο για σχεδόν όλο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Όμως το να ξοδεύετε αποθεματικά σε δολάρια για να υπερασπίζετε την αξία του νομίσματος σας, λειτουργεί μόνο αν έχετε δολάρια για να δαπανήσετε.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη χρονιά με πολύ λιγότερα αποθεματικά από ότι έπρεπε και σύντομα αντιμετώπισε ζήτηση για περισσότερες δαπάνες, καθώς ο Ερντογάν επέμενε να υπερασπιστεί το νόμισμα. Πού να βρει περισσότερα δολάρια ;
Εδώ είναι που επιστρέφουν οι τράπεζες της Τουρκίας. Είχαν πλεόνασμα αφού είχαν δανειστεί δισεκατομμύρια από το εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να δανείζεται δολάρια από τις τράπεζες της χώρας. Η κεντρική τράπεζα οφείλει 54 δισεκατομμύρια δολάρια (δολάρια όχι λίρες) στις τράπεζες της Τουρκίας. Αλλά ξόδεψε ακόμη περισσότερα από αυτά, περίπου 65 δις δολάρια ήδη φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, επιπλέον των 40 δισεκατομμύρια δολαρίων του 2019. ;Eτσι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική κυβέρνησητ η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει έλλειμμα περίπου 25 δις δολαρίων, αν αφαιρέσετε τα κεφάλαια που κατέχουν σε χρυσό και σε ριάλ του Κατάρ.
Μία μεγάλη τρύπα δεν είναι αυτό που θέλετε στον ισολογισμό της κεντρικής Τράπεζας, αλλά πλέον αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Πλέον δεν μπορεί να υπερασπιστεί την λίρα στο επίπεδο που ήταν νωρίτερα σε αυτό το καλοκαίρι. Έχει ήδη  υποχωρήσει αρκετά σε ποσοστιαία αξία ενώ μία απότομη πτώση είναι απλά θέμα χρόνου.

Ποιες είναι οι επιλογές που έχει ο Ερντογάν; Το μονοπάτι μπροστά είναι γεμάτο κινδύνους. Αφήνεις τη λίρα να πέσει και οι τουρκικές εταιρείες με χρέη σε δολάρια θα αγωνιστούν να τα πληρώσουν. Μία απότομη πτώση της λίρας θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει κατάρρευση των τραπεζών της Τουρκίας. Ενώ με την αύξηση των επιτοκίων, το νόμισμα ενδέχεται να σταθεροποιηθεί  αλλά η οικονομία θα έπεφτε σε μία βαθύτερη ύφεση επιδεινώνοντας την επίδραση από τον κορονοϊό, ενώ θα μείωνε και τη δημοτικότητα του Ερντογάν. Και οι δύο επιλογές είναι επικίνδυνες. Αλλά το να μην κάνεις τίποτα είναι πιθανότατα χειρότερο. η μοίρα θα πέσει ούτως ή άλλως και η οικονομία θα βυθιστεί επίσης σε παρατεταμένη ύφεση. Το οικονομικό πείραμα του Ερντογάν ήταν ενδιαφέρον για όσο διήρκεσε, δημιουργώντας μία ψευδή αίσθηση σταθερότητας. Αλλά η απόκρυψη των οικονομικών προβλημάτων της χώρας βαθιά στο τραπεζικό σύστημα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσωρινή συγκάλυψη.

Foreignpolicy.com 11/8/2020

Previous Article

Μπαχτσελί-Πρόεδρος του ΜΗΡ για Έλληνες: “Η μοίρα αυτών που γυρνάνε στα πόδια μας είναι να συνθλίβονται”…

Next Article

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφερόμενο στην ελληνική Θράκη μιλά για αμοιβαιότητα….

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *