Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΡΩΣΙΑ-ΙΡΑΝ ΚΑΤΑ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

0 σχόλια Share:

 

Τουρκο-ρωσική συμμαχία στην Συρία ενάντια στις ΗΠΑ

Η δήλωση που έκανε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ , δείχνει πως η περιοχή ¨ανατολικά του Ευφράτη¨ και το θέμα της εκεί συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το YPG, έχουν γίνει ένα σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης που αντανακλά τον παγκόσμιο ανταγωνισμό ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ δήλωσε τα εξής: ¨Η βασική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, προέρχεται από τις περιοχές στα ανατολικά της χώρας, από τις ανεξάρτητες αυτόνομες δομές που ιδρύθηκαν ανατολικά του Ευφράτη και ελέγχονται απευθείας από τις ΗΠΑ.¨

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε επίσης πως ¨Θα επιμείνουμε στον τερματισμό αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων. Αυτό συνεχίζουμε να το θέτουμε και απευθείας στους Αμερικανούς και το λέμε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. ¨

Στην δήλωση του Λαβρόφ μπορούμε να δούμε την ενόχληση που αισθάνεται η Ρωσία για την συνεχιζόμενη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ στα ανατολικά του Ευφράτη με το PYD/YPG που αποτελεί τον συριακό κλάδο του ΠΚΚ.

………….

Το Κρεμλίνο πίσω από αυτή την συνεργασία βλέπει την πρόθεση των ΗΠΑ, πέραν του θέματος της ISIS, να στήσουν υπό την επιρροή τους,  ανατολικά του Ευφράτη μια ανεξάρτητη κουρδική δομή. Η Ρωσία προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα σχέδια των ΗΠΑ για μόνιμη παρουσία τους στον βορά της Συρίας.

Μια σημαντική πλευρά των δηλώσεων του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, είναι πως σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν με την επίσημη ρητορική της κριτικής που ασκεί η Τουρκία στην αμερικανική στρατηγική.

Ο ΠτΔ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Δευτέρα, την ώρα που ανακοίνωνε στο Σότσι την συμφωνία με την Ρωσία, δήλωσε: ¨Το PYD-YPG  στρέφεται ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας… Η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της Συρίας δεν προέρχεται από την Ιντλίμπ αλλά από αυτές τις εστίες της τρομοκρατίας στα ανατολικά του Ευφράτη¨.

Ο Ερντογάν προχτές πηγαίνοντας στην Νέα Υόρκη δήλωσε πως ¨Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για το μέλλον της Συρίας, είναι ο βάλτος της τρομοκρατίας στα ανατολικά του Ευφράτη, που μεγαλώνει υπό την σκέπη κάποιων συμμάχων μας¨,  καταδεικνύοντας έτσι τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση.

Επίσης σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ρωσική εφημερίδα Κόμμερσταντ, αναφέρεται πως ο ΠτΔ Ερντογάν φέρνοντας στο θέμα στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, εστίασε στην ¨έκτακτη στήριξη¨ που διασφάλισαν οι ΗΠΑ στις PYD/YPG και δήλωσε πως ¨Προσδοκούμε ιδιαίτερα από την Ρωσία να στηρίξει την Τουρκία στον αγώνα της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα κατά των ΡΚΚ, PYD και  YPG¨.

Από αυτή την σκοπιά οι δηλώσεις Λαβρόφ, σε μεγάλο βαθμό συνιστούν απάντηση στις προσδοκίες του Ερντογάν από την Μόσχα. Εν προκειμένω αυτή η ενότητα των δηλώσεων είναι εφαρμογή του άρθρου 10 της συμφωνίας του Σότσι, που αναφέρει πως ¨Οι δύο πλευρές ανανέωσαν την αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούνε ενάντια σε κάθε μορφή και έκφραση της τρομοκρατίας στην Συρία¨.

Ένα εξίσου σημαντικό σημείο είναι η δήλωση που έκανε ο ΠτΔ του Ιράν Χασάν Ρουχανί κατά την διάρκεια της τριμερούς συνόδου στην Τεχεράνη. Ο Ρουχανί είχε δηλώσει: ¨Να λύσουμε τον κόμπο ανατολικά του Ευφράτη, να υποχρεώσουμε τις ΗΠΑ να βγούνε από εκεί. Διότι ο πιο σημαντικός παράγων για την συνέχιση αυτής της κρίσης είναι οι ΗΠΑ¨. Μια δήλωση που έχει χαρακτήρα συμπλήρωσης  στην αντιαμερικανική κριτική από το μέτωπο Τουρκίας-Ρωσίας.

Εντέλει αυτή η τριπλή συμμαχία Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν ενάντια στις αμερικανικές προθέσεις και κινήσεις ανατολικά του Ευφράτη,  αποκτώντας έναν ισχυρό προσανατολισμό, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή.

Φυσικά μετά από αυτή την δήλωση Λαβρόφ, αποτελεί ερώτημα το τι θα γίνει με το γραφείο εκπροσώπησης του PYD στην Μόσχα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το τι στάση θα κρατήσει η Ρωσία στην διπλανή στο Άφριν περιοχή του Τελ Ριφάτ, που είναι υπό ρωσικό έλεγχο και στην οποία υπάρχουν στοιχεία του PYD.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα άλλο πιθανό κεφάλαιο που μπορεί να έρθει στην επικαιρότητα είναι το ¨πράσινο φώς¨ που άναψε η Ρωσία στην ιδέα για ¨πολιτιστική αυτονομία¨ τω Κούρδων στο νέο υπό διαμόρφωση σύνταγμα της Συρίας.

Αυτά είναι τα ευαίσθητα θέματα που θα καθορίσουν στις επόμενες μέρες τον διάλογο ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία.

Σεντάτ Εργκίν

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/suriyede-abdye-karsi-turk-rus-ittifaki-40966768

25/9/2018

Σχ: Η φωτογραφί είναι δική μας επιλoγή και δείχνει Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή μαζί με στρατιωτικό διοικητή του YPG.

Previous Article

ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Next Article

ΛΕΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *