Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

No Comments Share:

Ο Τσίπρας χάρη στην επίσκεψη του στην Τουρκία, έστρεψε προς άλλη κατεύθυνση την προσοχή που ήταν στην εξέγερση για το θέμα της Μακεδονίας

Τζεϊντά Καράν

Σύμφωνα με τον Εβρέν Ντεντέ, ο Τσίπρας με την επίσκεψη του στην Τουρκία, πέτυχε εν όψει των εκλογών που πλησιάζουν, τις αντιδράσεις που υπήρχαν στην χώρα του για την συμφωνία στο όνομα ¨Βόρεια Μακεδονία¨ ,να τις στρέψει προς άλλη κατεύθυνση, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ εστίασαν στην επίσκεψη του στην Χάλκη. Σύμφωνα με τον Ντεντέ, η Αθήνα ενδεχομένως θα κάνει βήμα στο μουφτειακό θέμα αν ο Τσίπρας μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μετά από την συμφωνία των Πρεσπών που άνοιξε στα Σκόπια τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ, επισκέφτηκε την Τουρκία.Ο Τσίπρας προκάλεσε εντύπωση καθώς δεν επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα, έγινε δεκτός στην προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του επισκέφθηκε το πατριαρχείο του Φαναρίου και τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Αν και από τις επαφές του στην Άγκυρα δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία, προβλήθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Τσίπρας οποίος είναι γνωστός ως άθεος επισκέφθηκε τη θεολογική σχολή της Χάλκης και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

Μιλήσαμε για την επίσκεψη του Τσίπρα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Εβρέν Ντέντε που ζει στην Ελλάδα.

Τούρκοι και Ελληνες συμφώνησαν πως διαφωνούν

Σύμφωνα με τον Εβρέν Ντεντέ, στην επίσκεψη του Τσίπρα, έστω κι αν δεν διασφαλίστηκε οποιαδήποτε πρόοδος στα παραδοσιακά θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πλέον οι πλευρές πέρασαν από την ¨ασυμφωνία στις διαφωνίες¨ σε κατάσταση ¨συμφωνίας στις διαφωνίες¨. Την ώρα που προβάλεται η επίσκεψη του Τσίπρα στην επί 48 έτη κλειστή θεολογική σχολή της Χάλκης, ο Ντεντέ εστιάζει στο ότι ο Τσίπρας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να επισκεφτεί το μαυσωλείο του Ατατούρκ :

¨Ο Τσίπρας είναι άθεος. Για αυτό τον λόγο, λίγο χαμογέλασα για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στην εκκλησία δεν πάει καθόλου. Τώρα υποχρεώθηκε να πάει πολύ στις εκκλησίες. Όταν κάποιος γίνεται πρωθυπουργός τα πράγματα αλλάζουν. Σχετικά με την ουσία της χτεσινής συνάντησης μπορούμε να πούμε το εξής. Κωμικό αλλά αληθινό. Παλιότερα όταν Τούρκοι και Έλληνες βρισκόταν στο τραπέζι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν, δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ούτε στο ότι διαφωνούν. Στα τελευταία πέντε έτη φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, συμφωνούμε στο ότι διαφωνούμε.Υπ’ αυτή την έννοια είναι μια εξέλιξη.Τουλάχιστον για το ότι έχουν διαφορετικές απόψεις στα θέματα.Την στιγμή της κρίσης μπορούν τουλάχιστον να πάρουν ένα τηλέφωνο.Αυτό τόνισε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας. Τι ήθελε να πει; Όταν δύο Ελληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν στη φυλακή της Τουρκίας, θα μπορούσε να πάρει τηλέφωνο και να μιλήσει.  Όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν θα μπορούσε να πάρει τηλέφωνο τον πρωθυπουργό Τσίπρα σχετικά με τους οχτώ στρατιωτικούς πραξικοπηματίες, οι οποιοί με το ελικόπτερο διέφυγαν στην Ελλάδα. Παλιότερα αυτό δεν υπήρχε. Για δύο χώρες οι οποίες είναι στα πρόθυρα του πολέμου, είναι και αυτό μια εξέλιξη. Η θεολογική σχολής της Χάλκης προβλήθηκε.Διότι η Χάλκη έχει μία ιστορική λειτουργία. Αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα θέμα το οποίο δεν συζητήθηκε καθόλου. Και αυτό είναι ότι ο Τσίπρας δεν επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Ατατούρκ. Το 2008 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε την Τουρκία με πρωθυπουργό τότε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός το 2008 επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και κατέθεσε στεφάνι. Πέραν τούτου, εκει πέρα έγραψε στο τετράδιο εντυπώσεων λόγια επαινετικά για τον ιδρυτή της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο και για τον Ατατούρκ. Στην χτεσινή επίσκεψη αυτό δεν υπήρχε. Αυτό ενδεχομένως είναι προσωπική προτίμηση του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.¨

¨ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΓΩΓΟ¨

Ο Ντεντέ περιέγραψε πώς στις συνομιλίες που έγιναν στην Άγκυρα οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν σε κανένα θέμα. Ο Εβρεν παρέθεσε πως τα θέματα τα οποία ήταν στην επικαιρότητα των συνομιλιών ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, η έκδοση των πραξικοπηματιών αξιωματικών, το Αιγαίο, η Κύπρος, η ενέργεια, τα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο, οι μετανάστες, και το εμπόριο. Και εστίασε στο ότι αν αυτά τα θέματα συζητηθούν την επόμενη χρονιά πάλι στο ίδιο σημείο θα βρίσκονται:

¨Πραγματικά δεν συμφωνήθηκε τίποτε.Εγώ τα έγραψα άρθρο κατ’ άρθρο, υπάρχουνε εφτά άρθρα.Εάν Τουρκία και Ελλάδα συζητήσουν ένα χρόνο αργότερα πάλι αυτά θα υπάρχουν. Ποια είναι αυτά τα άρθρα; Πραξικοπηματίες PKK, FETO, η Τουρκία επιδιώκει ένα σύμφωνο ασφαλείας σχετικά με τις οργανώσεις τις οποίες εκείνη θεωρεί ως τρομοκρατικές. Όπως το έκανε με το Πακιστάν, το ιδιο θέλει και με την Ελλάδα. Αυτό ήταν το πρώτο θέμα της επικαιρότητας, Η ασφάλεια της Τουρκίας.

……………………….

Ένα άλλο θέμα ήταν η ενέργεια. Το αζέρικο φυσικό αέριο, ο ΤΑΝΑΡ μεταφέρει το αέριο αυτό διαμέσου Τουρκίας και Ελλάδας. Συζητήθηγκε το αν η Ελλάδα θα προστεθεί στον αγωγό που η Ρωσία ονόμασε Τουρκικός Αγωγός. Υπάρχει όμως η αμερικανική πίεση. Σε αυτό το θέμα επί μακρόν δεν εμφανίστηκε τίποτε.
…………………..

Στο θέμα της Μακεδονίας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Άλλωστε η κυβέρνηση διασπάστηκε. Το μικρό δεξιό εθνικιστικό κόμμα που εμπεριείχε πλέον ανεξαρτητοποιήθηκε. Το κόμμα των ΑΝΕΛ κάνει σόου.Παρασκηνιακά ακόμα συζητάνε. Αλλά στην Ελλάδα υπάρχει το πλαφόν του 3% στις εκλογές. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό τους είναι στο 1%. Το κόμμα των ΑΝΕΛ για να μπορέσει να μπει στη βουλή πιθανόν θα το κάνει αν εισέλθει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αποσπάσει την προσοχή. Οι διαμαρτυρίες σχετικά με το θέμα της Μακεδονίας συνεχίζονται. Ένας από τους πιο ωραίους δρόμους γι’αυτό, είναι η Τουρκία. Διότι η Τουρκία είναι από τα θέματα που συζητούνται περισσότερο στην ελληνική κοινή γνώμη.Με το που πήγε, αμέσως όλες οι επικεφαλίδες στις εφημερίδες άλλαξαν. Πολιτικά ήταν μια πετυχημένη κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού αυτή επίσκεψη.Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν το ίδιο πράγμα είπε. Συμφωνούμε πως δεν συμφωνούμε.Αλλά τουλάχιστον υπάρχει ένας διάλογος ανάμεσα μας. Μπορούμε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να μιλήσουμε με τον άλλον. Αυτό είναι μια εξέλιξη.

…………………..

Υπάρχει μια νέα εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας στην επίσκεψη του έκανε αυτή τη δήλωση: Ελπίζω στην επόμενη μου επίσκεψη να ανοίξουμε αυτή την πύλη και να εισέλθουμε μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν. Αυτή η δήλωση σημαίνει το εξής…..Διακρίνεται από διαρροές πως το θέμα των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη, το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα, όπως και άλλα πιο ¨βαθιά¨ θέματα συζητήθηκαν. Στην Δυτική Θράκη υπάρχει το θέμα του μεντρεσέ, υπάρχει το θέμα των μαθημάτων του τουρκικού Ισλάμ. Αυτά σίγουρα συζητούνται.  Για αυτό τον λόγο βρίσκω σημαντική την ευχή του Τσίπρα στην επόμενη του επίσκεψη, να εγκαινιάσουν με τον πρόεδρο Ερντογάν την θεολογική σχολή της Χάλκης. Ο ΠτΔ Ερντογάν πέταξε την μπάλα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να λύσει το θέμα των μουφτειών; Είδαμε πως το θέμα της Μακεδονίας το έλυσαν. Αλλά αυτή την στιγμή εισέρχονται εκλογές. Άρχισε η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα. Τον Μάιο έχει τοπικές εκλογές. Μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές. Τώρα σχετικά με το αν μπορούν σε τόσο δύσκολο και στενό χρονικό διάστημα να λύσουν το θέμα των μουφτειών, σε αυτό δεν μπορώ να πω τίποτε. Ενδεχομένως η ευχή του Τσίπρα να είναι για ένα διάστημα 3-4 ετών. Δηλαδή ¨Αν εγώ μείνω στην εξουσία¨που κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο να γίνει, μπορεί να εύχεται κάτι τέτοιο. Αλλά και στο θέμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης, στην πράξη δεν υπάρχει κάποιο βήμα. Καθώς αυτό είναι άμεσα σχετιζόμενο με το θέμα των μουφτειών, με τις σημερινές εκφράσεις του Τσίπρα, ενδεχομένως να δούμε κάποιο βήμα στο θέμα των μουφτειών. Εγώ αυτό κατάλαβα¨.

https://tr.sputniknews.com/ceyda_karan_eksen/201902061037523495-yunanistan-turkiye-cipras-secimler-heybeliada/

6/2/2019

Σχ: Σε ορισμένα από αυτά που λέει ο μειονοτικός δημοσιογράφος μπορεί να διαφωνούμε.

Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την διεισδυτική του οπτική.

Προφανώς και για αυτό το Sputnik  προτίμησε να ακούσει την δική του άποψη.

Τι να άκουγαν άλλωστε;

Τους ταϊσμένους από την Τουρκία, που το παίζουν δημοσιογράφοι στην ελληνική Θράκη ;….

 

Previous Article

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΒΓΑΖΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΜΑΣ;

Next Article

ΕΤΟΣ 1867 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *