Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Καταδρομέας Χρήστος Χατζόπουλος– 22-7-1974

No Comments Share:

Θεοφάνης Μαλκίδης

Η κηδεία πριν τέσσερα χρόνια του καταγόμενου από τον Έβρο, καταδρομέα Χρήστου Χατζόπουλου, ο οποίος έπεσε αγωνιζόμενος ενάντια στην Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο, αποτέλεσε την τελευταία πράξη ενός μεγάλου και ηρωικού κύκλου.
Ο κύκλος αυτός άνοιξε στον Έβρο και συνεχίστηκε ως μέλος των καταδρομέων στα Χανιά, όπου επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος που τον μετέφερε ως μέλος της επιχείρησης “ΝΙΚΗ “. Φίλια πυρά κατέρριψαν το αεροσκάφος και μαζί με τους συναδέλφους του, μαζί του και ο επίσης Εβρίτης Χριστόδουλος Δοιτσίδης, έπεσαν υπέρ της Ελευθερίας των Ελληνίδων και Ελλήνων.

Για τέσσερις και πλέον δεκαετίες τα οστά του, τα οστά τους, παρέμειναν θαμμένα μαζί με το αεροσκάφος (!) στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, αναμένοντας να βγουν στην επιφάνεια, να ταυτοποιηθούν, να κηδευτούν, να φροντιστούν, να μνημονευθούν.
Πριν από λίγες ώρες η εξαιρετική ηθοποιός και συμπατριώτισσά μου από τον Έβρο Καρυοφυλλιά Καραμπέτη με ενημέρωσε ότι στα πλαίσια του 55ου Φεστιβάλ των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ στην ενότητα <<Δραματοποιημένες Αναγνώσεις>> θα παρουσιάσει σε κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη, το <<Ριγιούνιον>> που αναφέρεται στον Χρήστο Χατζόπουλο.
Το έργο θα ανέβει την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 18: 45 και θα είναι ελεύθερο για παρακολούθηση μέχρι τη Δευτέρα 26η Οκτωβρίου 2020.

 

Χρήστος Χατζόπουλος

Γεννήθηκε στο Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου του νομού Έβρου το 1952 και φοίτησε εκεί στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο εξετάξιο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Διαθέτοντας αξιόλογα αθλητικά προσόντα, υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής και πέτυχε να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία.
Στις 26 Απριλίου 1974 κατατάχθηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις εικοσιδύο χρόνων.

https://malkidis.blogspot.com/2020/10/1952-1974-2016.html?fbclid=IwAR3LT3LS5xkS8A9q2adp1z70XVUhIkQeTj2C-LbEOm5ciHeeQFFdgiZkrkw#more

16/10/2020

Previous Article

Σχετικά με την Επιτροπή Μπακογιάννη

Next Article

Αλίεφ: ¨Αν δεν φύγουν οι Αρμένιοι θα τους κυνηγήσουμε σαν τα σκυλιά¨ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *