Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

No Comments Share:

Η αντιτουρκική πρόταση πέρασε με δύο ψήφους

Πέρασε η πρόταση υπ.αρ. 306 από την Γενική Συνέλευση της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ που ζητά από την Τουρκία να ¨επιδείξει απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των χριστιανών που ζούνε εκεί¨. Η πρόταση που παρουσιάστηκε στην Γενική Συνέλευση με την μέθοδο ¨αναστολής των κανόνων¨, άρχισε να συζητείται μετά την εξέταση των άλλων θεμάτων γύρω στις 05.00.

Μίλησαν υπέρ της πρότασης οι ισχυροί υποστηρικτές του Αρμενικού λόμπι και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Χάουαρντ Μπέρμαν και Έντουαρτ Ρόις. Στήριξη στους Μπέρμαν και Ρόις παρείχαν και οι γνωστοί για την στήριξη τους σε κάθε αντιτουρκικό ψήφισμα Άνταμ Σίφ, Φρανκ Παλλόνε, Έλλιοτ Ένγκελ και Μπράντ Σέρμαν.

 Στο Κογκρέσο ενάντια στην πρόταση μίλησε ο επικεφαλής της ομάδας Φιλίας με την Τουρκία Εντ Γουίτφιλντ. Όταν άρχισε η συζήτηση στην αίθουσα υπήρχαν 7 μέλη του Κογκρέσου, ενώ περίπου 40 λεπτά αργότερα την ώρα της ψηφοφορίας υπήρχαν μόνο 3, οι Μπέρμαν, Ρόις και Γουίτφιλντ.

Στην προφορική ψηφοφορία που έγινε από την προεδρία η πρόταση πέρασε από την Γενική Συνέλευση με τις ψήφους των Μπέρμαν και Ρόις.

Οι Μπέρμαν και Ρόις στις ομιλίες που έκαναν σχετικά με την πρόταση υποστήριξαν πως στην Τουρκία υπάρχουν παραβιάσεις στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Οι ομιλητές αναφερόμενοι στον νόμο για την απόδοση των βακουφικών περιουσιών είπαν πως ¨είναι ένα βήμα πολύ καθυστερημένο και για πολύ στενή χρήση¨, και είπαν πως είναι ανάγκη να αλλάξει η ημερομηνία στον νόμο σχετικά με τις περιουσίες ώστε να συμπεριληφθούνε και ακόμη παλιότερες.

Μιλώντας υπέρ της Τουρκίας ο επικεφαλής της ομάδας Φιλίας Με την Τουρκία Εντ Γουίτφιλντ είπε πως η Τουρκία στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων έκανε σημαντικές προόδους και ότι μια τέτοια χώρα αντί να καταγγέλλεται πρέπει να της δίνονται κίνητρα.

Ο Γουίτφιλντ ανέφερε πως αυτά τα θετικά μέτρα δείχνουν την καλή θέληση της Τουρκίας, είπε πως αυτές οι πρόοδοι στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών καταγράφονται στην τελευταία αναφορά του αμερικανικού ΥΠΕΞ και θύμισε τις θετικές δηλώσεις της υπουργού Κλίντον σχετικά με τον νόμο για τα βακούφια.

Ο Γουίτφιλντ είπε πως η Τουρκία σε αυτά τα θέματα έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα ενώ θύμισε πως είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ που έχει συμβάλει ιδιαίτερα στα θέματα του Αφγανιστάν, Ιράκ, και στην Μέση Ανατολή.

Ενώ οι Μπέρμαν και Ρόις χαρακτήρισαν τα γεγονότα του 1915 ως ¨γενοκτονία¨, ο Γουίτφιλντ είπε πως εκείνη την εποχή οι Οθωμανοί ήταν σε πόλεμο και πως και οι δύο πλευρές είχαν νεκρούς.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ

Η πρόταση που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από το αρμενικό και ελληνοκυπριακό λόμπι περιέχει την φράση ¨το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να θέτει αυτό το θέμα σε κάθε συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους¨.

Η πρόταση ζητά από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε όλες τις συναντήσεις με Τούρκους ηγέτες και αξιωματούχους να τίθενται τα εξής θέματα :

-Να τερματιστούνε οι θρησκευτικές διακρίσεις,

-Να δοθεί άδεια χωρίς εμπόδια και περιορισμούς στην εκκλησία το δικαίωμα για λατρευτικές της υπηρεσίες, θρησκευτική εκπαίδευση, εκπαίδευση ιερωμένων, καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες όπως βοήθεια σε γέροντες και φτωχούς.

………………….

Η πρόταση όμως δεν είναι δεσμευτική.

Εφ. Ακσάμ 13-12-2011


 

Previous Article

KOINH ΚΥΠΡΟΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ

Next Article

ΠΕΡΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *