Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Koινή ανακοίνωση-καταδίκη της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο από 5 υπουργούς Εξωτερικών

No Comments Share:

………….

Σε κοινή διακήρυξη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασαν την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο, περιλαμβανομένων των υπερ-πτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Καταδίκασαν επίσης τις τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, οι οποίες, σύμφωνα με τη διακήρυξη, αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως αντανακλάται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ακόμη, στηλίτευσαν την εργαλειοποίηση αμάχων από την Τουρκία σε μια απόπειρα να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά χερσαία σύνορα, και παρέχοντάς τους υποστήριξη για να διέλθουν παράνομα από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

Πυρά και για τη Λιβύη
Οι υπουργοί καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη.

Υπενθύμισαν επίσης ότι τα Μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και του Σαράτζ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, και ότι υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Επιπλέον, επανέλαβαν ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει καμία νομική συνέπεια για τρίτα κράτη.

Επιπροσθέτως, στη διακήρυξη οι υπουργοί υπογραμμίζουν ότι η ενίσχυση και η εντατικοποίηση των πολιτικών τους διαβουλεύσεων είναι στρατηγικής σημασίας και μίλησαν με θετικό τρόπο για την έκβαση της συνάντησης του Καΐρου για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση και τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, στην κοινή διακήρυξή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε χωρών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους σε τακτική βάση.

Sputnik  11/5/2020

Previous Article

Δήλωση του φιλότουρκου καθεστώτος Σαρράζ, αναφορικά με την κοινή δήλωση των 5 ΥΠ.ΕΞ. για την τουρκική πολιτική

Next Article

ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ ΣΑΚΣ: KAMΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *