Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ MAZI ME TO ΣΟΥΔΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ…

0 σχόλια Share:

Ούτε θρησκευτική ελευθερία υπάρχει

Στην παραδοσιακή αναφορά των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες αναφέρεται πως στην Τουρκία υπάρχουν ¨συστηματικοί και οφθαλμοφανείς περιορισμοί¨ και την υποβιβάζει στην κατηγορία χωρών που ¨προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία¨

Η Αμερικανική Επιτροπή για την Διεθνή θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) ανακοίνωσε την αναφορά της για το 2011. Στην αναφορά η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στις χώρες όπου συμβαίνουν οι πιο σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η επιτροπή στην αναφορά που συνέταξε μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία στο διάστημα 21-26 Φεβρουαρίου 2011, αναφέρει πως στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών υπάρχουν ¨συστηματικοί και οφθαλμοφανείς περιορισμοί ¨.

Στην 380 σελίδων αναφορά, ασκείται σκληρή κριτική σχετικά με παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία που αφορούν μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους.

Στην αναφορά περιγράφεται πως η Τουρκία κυβερνείται με αντιπροσωπευτική δημοκρατία, και ότι οι περιορισμοί στο σύνταγμα εις το όνομα του λαϊκού κράτους εις βάρος των δικαιωμάτων πίστης και λατρείας των μειονοτήτων καθιστούν αδύνατη την μεταβίβαση των θρησκευτικών περιουσιών στις επόμενες γενιές, ενώ απαριθμούνται ως αδικούμενες κοινότητες, οι θρησκευτικές κοινότητες Αλεβιτών, Ρωμιών, Αρμενίων και Ασσύριων καθώς και η Καθολική και Προτεσταντική Εκκλησία και η Εβραϊκή κοινότητα.

Τα αιτήματα των Αλεβιτών περιλαμβάνονται στην αναφορά

Στην αναφορά τονίζεται πως είναι ανάγκη να ανοίξει πάλι η θεολογική σχολή της Χάλκης, ώστε να μπορέσουν φορείς της μειονότητας να βγάλουν θρησκευτικούς λειτουργούς. Επίσης αναφέρεται πως η κοινότητα των Αρμενίων Τουρκίας που είναι η μεγαλύτερη με 65.000 άτομα, εξυπηρετείται από μόνο 26 ιερείς, και τονίζεται η ανάγκη να δοθεί άδεια στο Αρμενικό Πατριαρχείο να μπορέσει να βγάλει νέους ιερείς. Στην αναφορά γίνεται λόγος για ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στην κοινωνία και στα ΜΜΕ, γίνεται αναφορά στην Εργκενέκον και κρίνονται ως ανησυχητικά τα νέα πως αξιωματικοί του στρατού και κρατικοί λειτουργοί σχεδίαζαν απόπειρες σε βάρος θρησκευτικών ηγετών της μειονότητας και τοποθετήσεις βόμβας σε τζαμιά. Στην αναφορά περιγράφεται πως στη χώρα υπάρχουν 25 εκατομμύρια Αλεβίτες και ότι αιτήματα των θρησκευτικών τους ηγετών είναι η νομιμοποίηση των θρησκευτικών τους χώρων (Τζεμεβί), η κατάργηση της υποχρεωτικής θρησκευτικής εκπαίδευσης, η μετατροπή του ξενοδοχείου Μαντιμάκ σε μουσείο, και η απόδοση των ακινήτων που είχαν κατασχεθεί από το κράτος το 1925.

Η Τουρκία στην αναφορά κατατάσσεται στις χώρες που ¨προκαλούν ανησυχίες¨. Στην λίστα αυτή μαζί με την Τουρκία περιλαμβάνονται Η Μιανμάρ, η Βόρειος Κορέα, το Σουδάν, το Τουκμενιστάν, η Αίγυπτος και η Ερυθραία…..

………………………….

Εφ. Ταράφ 21-3-2012

Previous Article

ΕΝΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ

Next Article

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!