Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ¨ΦΙΛΙΑΣ¨ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΚΡΟΑΤΕΣ…

No Comments Share:

Πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή πάνελ με θέμα ¨Ιστορικές σχέσεις από την πρόσφατη ιστορία στις μέρες μας¨

Ο Σύλλογος Ελληνοτουρκικής Φιλίας πραγματοποίησε στην αίθουσα τελετών του ξενοδοχείου Chris and Eve πάνελ με θέμα ¨Ιστορικές σχέσεις από την πρόσφατη ιστορία στις μέρες μας¨

Στην εκδήλωση μετείχαν ως ομιλητές ο καθηγητής του πανεπιστημίου Trakya Ιλχάν Τοκσόζ, ο καθηγητής Ναζίφ Μάντατζι του πανεπιστημίου Γιασάρ και ο καθηγητής Ντουρμούς Αλή Κολτούκ από το πανεπιστήμιο Καραμπούκ.

Το πάνελ ήρθαν και παρακολούθησαν η πρώην υπουργός Επικρατείας και νυν επικεφαλής του τομέα γυναικών του κόμματος ΑΚΡ Γκιουρντάλ Ακσίτ, ο βουλευτής Ανδριανούπολης του ΑΚΡ Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, η υποπρόξενος Ιλκάι Κοτζαγιγίτ, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοτουρκικής Φιλίας Εσρά Αϊγκούν, η επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ¨πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο δήμαρχος Αριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής (GTGB) Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας (BTAYTD) Ερκάν Ρουσέν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης (BTTÖB) Σαμί Τοραμάν και η επικεφαλής του τομέα γυναικών του BTAYTD Νετσλά Τσαβούς.

Πρώτα ανέβηκε στο βήμα για τον χαιρετισμό της η πρώην υπουργός Επικρατείας και νυν επικεφαλής του τομέα γυναικών του κόμματος ΑΚΡ Γκιουρντάλ Ακσίτ. Η Ακσίτ στην ομιλία της σχολίασε την επιτυχία του κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία, τις εργασίες του τομέα γυναικών καθώς και την είσοδο των γυναικών στην πολιτική. Η Ακσίτ εξέφρασε την μεγάλη της ικανοποίηση για την παρουσία της στην Δυτική Θράκη και εν περιλήψει είπε τα εξής :

Περάσαμε εδώ ένα πολύ σημαντικό κι ωραίο διήμερο. Ήταν η πρώτη μου φορά σε αυτή την περιοχή. Η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ σημαντική για να γνωρίσω την περιοχή. Οι εικόνες που είσαι εδώ με χαροποίησαν πολύ. Εδώ βρέθηκα μέσα στην αναφερόμενη ως Τουρκική Μειονότητα, αλλά πραγματικά βρέθηκα σε μια κοινωνία που με έκανε να νοιώσω σαν να ήμουν στην πατρίδα μου. Δεν ένοιωσα καθόλου ξένη, και δεν αισθάνθηκα να βρίσκομαι σε ξένη χώρα. Αντιμετώπισα μια κοινότητα που δεν απώλεσε καθόλου τις παραδόσεις, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο. Εγώ πλέον θα είμαι δίπλα σε αυτά τα αδέρφια μου, θα κάνω ότι είναι δυνατόν και θέλω να πω πως θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια στην Τουρκία.

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο καθηγητής του πανεπιστημίου Trakya Ιλχάν Τοκσόζ ο οποίος έκανε μια παρουσίαση για την αύξηση των συναισθημάτων σύνδεσης και αδερφοσύνης που προκαλεί ο αθλητισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο Τοκσόζ ανέφερε πως οι Παλαιστικοί Αγώνες του Χίλια αποτελούνε πολιτιστικό πλούτο για την Ελλάδα, και ότι εάν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει σε θετική κατεύθυνση αυτόν τον πλούτο, αυτό θα εμπλουτίσει και τον τουρισμό της περιοχής. Αυτός ο πλούτος θα έχει την θετική του αντανάκλαση και στις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στους Τούρκους και στους Έλληνες που ζούνε στην περιοχή αλλά και στους λαούς των δύο χωρών. Ο Τοκσόζ υπογράμμισε πως αυτά που πέτυχαν στο όνομα της φιλίας τα δύσκολα εκείνα χρόνια ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ο μεγάλος ηγέτης Βενιζέλος, είναι πιο εύκολο να γίνουν στις σημερινές συνθήκες. Πρόσθεσε πως οι πολιτικοί των δύο χωρών έχουν πολλή δουλειά σε αυτόν τον δρόμο και ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια σύντομη προβολή.

Οι δύο άλλοι ομιλητές ο καθηγητής Ναζίφ Μάντατζι του πανεπιστημίου Γιασάρ και ο καθηγητής Ντουρμούς Αλή Κολτούκ από το πανεπιστήμιο Καραμπούκ, εξέτασαν τα πολιτικά διπλωματικά προβλήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και το πώς αυτά μπορούν να εξαλειφθούν, και παρουσίασαν παραδείγματα από οδούς επίλυσης. Μετά από τις ομιλίες ο Σύλλογος Ελληνοτουρκικής Φιλίας απένειμε ευχαριστήριες πλακέτες στους ομιλητές καθώς και σε αυτούς που μόχθησαν για την πραγματοποίηση του πάνελ. Αργότερα όλοι μαζί πέρασαν στο δείπνο

Εσρά Αϊγκούν : ¨Εάν μοιραστήκαμε τα τσουρέκια της Πασχαλιάς, κι εμείς θέλουμε να μοιραζόμαστε στο Κουρμπάν Μπαϊράμ τα κρέατα και τα γλυκά μας¨

Η πρόεδρος του Συλλογου Ελληνοτουρκικής Φιλίας Καδριέ Εσρά Αϊγκούν μετά το πάνελ έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Μπιρίκ και ανέφερε τα εξής : ¨ Είμαστε ένας σύλλογος που ιδρύθηκε εξ ολοκλήρου πάνω στην φιλία των δύο χωρών. Στις εργασίες μας δεν εμπλέκουμε καθόλου την πολιτική. Οι προσπάθειες μας στρέφονται στην φιλία, την ενότητα και την ομοψυχία των δύο χωρών¨.

Εν περιλήψει ανέφερε τα εξής :

¨Εγώ ασκώ τα καθήκοντα της προέδρου στον σύλλογο Ελληνοτουρκικής Φιλίας από το 2008. Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2004. Πραγματικά είναι πολύ μεγάλη χαρά για εμάς ως σύλλογο το ότι κάναμε αυτό που δεν μπορούσε να γίνει επί 30 χρόνια. Είμαστε ένας σύλλογος που ιδρύθηκε εξ ολοκλήρου πάνω στην φιλία των δύο χωρών. Στις εργασίες μας δεν εμπλέκουμε καθόλου την πολιτική. Οι προσπάθειες μας στρέφονται στην φιλία, την ενότητα και την ομοψυχία των δύο χωρών. Εμείς σε αυτά τα 4 χρόνια πραγματοποιήσαμε διάφορες εκδηλώσεις στην Αδριανούπολη, στις Σαράντα Εκκλησιές, στο Τεκίρνταγ, στην Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Σχετικά με την έκθεση ζωγραφικής, μεγάλη ήταν η συμβολή και της κυρίας Φουσούν και του κυρίου Αχμέτ, και θα ήθελα από εδώ να τους ευχαριστήσω. Διότι αποτέλεσαν εδώ τους εκπροσώπους του συλλόγου μας. Διασφάλισαν από εδώ την πρόσβαση μας στους ανθρώπους. Σήμερα επισκεφτήκαμε τον Πολιτιστικό και Φολκλορικό Σύλλογο Μειονότητας Σαππών. Εκεί φάγαμε τσουρέκια που έκανε μια Ελληνίδα φίλη μας. Εύχομαι σε όλους για την γιορτή της Πασχαλιάς. Όπως εν μέσω ενότητας και ομοψυχίας μοιραστήκαμε τα τσουρέκια της Πασχαλιάς , κι εμείς θέλουμε – και το κάνουμε- να μοιραζόμαστε στο Κουρμπάν Μπαϊράμ τα κρέατα και τα γλυκά μας. Εύχομαι μια ευτυχισμένη ζωή εν μέσω ενότητας και ομοψυχίας. Και έτσι πιστεύω πως είναι. Εμείς σε αυτό το πλαίσιο της φιλίας έχουμε κάθε είδους στήριξη από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, από το Ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και ακόμη επίσης και από το δικό μας υπουργείο Εξωτερικών. Μόνος μας στόχος εδώ είναι η φιλία των δύο χωρών¨.

Εφ. Μπιρλίκ 14-4-2012

Σχόλιο : Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε λεπτομέρειες για την ¨στήριξη¨ που παράσχει το Ελληνικό ΥΠΕΞ στις προσπάθειες του συλλόγου αυτού που ήρθε στην ελληνική Θράκη και μέσα από την ¨φιλία¨ προβάλει σε όλες τις εκδηλώσεις που οργάνωσε τον τουρκισμό της μουσουλμανικής μειονότητας.

Previous Article

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Next Article

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΡΦΙΑ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *