Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

0 σχόλια Share:

Εφ. Ραντικάλ 10-7-2011

Μια νέα τουριστική πόλη γεννιέται

 

Η αρχαία πόλη της Σάντας στο Γκιουμούσχανέ (σημ. μεταφρ. Αργυρούπολη) που ανακηρύχτηκε από το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού ως περιοχή αρχαιολογική και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τις προσπάθειες που θα γίνουν αναμένεται να αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης τουριστών.

Τα κτίρια εκεί παρά τις καταστροφές και τις προσθήκες, διατηρούνε την εντυπωσιακή τους εμφάνιση.

Ο πρώτος οικισμός στην Σάντα έγινε κατά τον μεσαίωνα, σε απόσταση 73 χιλιομέτρων από το Γκιουμούσχανέ. Με τα 300 πετρόχτιστα μονοόροφα σπίτια του στις επτά συνοικίες εμφανίζεται και η ιστορία και η φύση.

Ο Διευθυντής Τουριστικής ανάπτυξης του Γκιουμούσχανε Τεμέλ Γιαλτσίν, αναφέρει πως το όνομα της πόλης αναφέρεται τον 17 αιώνα και πως η πιο λαμπρή της περίοδος ήταν ο 19ος αιώνας όταν όπως αναφέρουν οι πηγές ο πληθυσμός της είχε φτάσει τα 5.000 άτομα.

Ο Γιαλτσίν ανέφερε πως σε εκείνη την περίοδο ο πληθυσμός της ήταν όλος χριστιανικός και είπε πως ¨ Εκτός από αυτούς που ζούσαν στην Κρώμη όλοι οι άλλοι στο Γκιουμούσχανε και στις άλλες ελληνικές κοινότητες είχαν μητρική τους γλώσσα τα τουρκικά¨.

Ο Γιαλτσίν αναφέρει πως η κήρυξη της περιοχής ως ¨αρχαιολογικής και φυσικού κάλλους¨ στην Σάντα αφορά τα 60 σπίτια του Πινάταντον, τα 200 σπίτια του Τέρζαντον, το Ζουρνάτσαντον με 120 σπίτια, το Πιστόφαντον με 300 σπίτια, το Σακάλαντον με 53 σπίτια και το Σίντζαλι με άγνωστο αριθμό σπιτιών.

Σε κάθε συνοικία εκκλησία και βρύση

Με βάση τα λεγόμενα του Γιαλτσίν τα χτίσματα είναι όλα από πέτρα και σε κάθε συνοικία υπάρχει τουλάχιστον μια εκκλησία και μια βρύση. Τα κτίρια στις μέρες μας χρησιμοποιούνται από αυτούς που μετέχουν στα πανηγύρια, και παρά τις καταστροφές και τις προσθήκες, διατηρούνε την εντυπωσιακή τους εμφάνιση.

Αναφέρει πως με το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Διαφύλαξης Τραπεζούντας θα γίνουν μια σειρά από εργασίες : ¨ Στα πλαίσια αυτά οι δρόμοι των συνοικιών θα στρωθούνε με πέτρες σύμφωνα με την ιστορική και φυσική ιδιαιτερότητα της περιοχής, και θα υπάρχει η δυνατότητα ασφαλούς περπατήματος. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την περιοχή χωρίς να χαλάσουμε την φυσική της ομορφιά. Επιθυμούμε έτσι η ανατολική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας να τραβήξει την προσοχή ντόπιων και ξένων τουριστών¨.

 

Previous Article

ΟΤΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ…

Next Article

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *