Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

0 σχόλια Share:

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΑΣ

Πολύτιμοι Τούρκοι ομογενείς Ρόδου και Κω

Με πέντε συνολικά συνεδρίες πραγματοποιήθηκε στις 22 & 23 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Νεανικού Θεάτρου, το  Διεθνές συμπόσιο Τούρκων Ρόδου και Κω-2018¨  που οργανώθηκε από κοινού από τον σύλλογο μας και την FUEN TAG (Ομάδα Εργασίας Τουρκικών μειονοτήτων της FUEN)

Οι τρεις πρώτες συνεδρίες έγιναν στα αγγλικά με αυτόματη μετάφραση στα τουρκικά και οι άλλες δύο στα τουρκικά και μετά από την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων των Τούρκων και ξένων ειδικών ομιλητών, πραγματοποιήθηκε ταξίδι σε Σέλτσουκ, Έφεσο και Μεργιέμ Αννέ .

Ευχαριστήριες πλακέτες προσφέρθηκαν σε αυτούς που έκαναν εναρκτήριες ομιλίες, στους ομιλητές και σε αυτούς που διεύθυναν τις συνεδρίες.

Η πρώτη μέρα του συμποσίου μας, η 22η Νοεμβρίου 2018 άρχισε με την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου μας Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί. Ο καθηγητής Δρ. Καιμακτσί, εστίασε στο ότι αυτό το συνέδριο είναι το πρώτο στο οποίο πέραν των επιστημόνων που έχουν κάνει δημοσιεύσεις σχετικά με τους Τούρκους Ρόδου και Κω, μετείχαν και ξένοι επιστήμονες που έκαναν ανακοινώσεις και είπε:¨Στην παγκόσμια κοινή γνώμη η αντίληψη περί τουρκικής παρουσίας στην Ελλάδα, είναι περιορισμένη στην δυτική Θράκη. Και όμως σε Ρόδο και Κω ζει ένας τουρκικός πληθυσμός που υπερβαίνει τα 9.000 άτομα. Ο ιδρυθείς το 1996 με έδρα την Σμύρνη σύλλογος μας, αποτελεί την φωνή των Τούρκων που ζουν σε αυτά τα νησιά.

Ως σύλλογος είμαστε μέλος της FUEN ( Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων) . Όπως είναι γνωστό η FUEN είναι μια ΜΚΟ που ασκεί καθήκοντα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων με το σύνθημα ¨You Are Not Alone-Δεν είσαι μόνος σου¨. Το συμπόσιο αυτό το οργανώσαμε μαζί με την FUEN TAG, τους ευχαριστώ για αυτό.¨

Δεύτερος στο βήμα ήρθε ο πρόεδρος της FUEN TAG Χαλίλ Χαμπίπογλου , που τόνισε πως το συμπόσιο είναι μια πετυχημένη διοργάνωση.

Στην πρώτη συνεδρία  την προεδρία είχε ο κοσμήτορας Δρ. Φιράτ Γιαλντίζ και σε αυτήν έκαναν από μια παρουσίαση, ο Λοράντ Βίντζε-πρόεδρος της FUEN, η Δρ. Ταμάρα Χοκχ και ο καθηγητής Δρ. Μετίν Εκιτζί.

Ο Λοράν Βίντζε στην παρουσίαση του με τίτλο ¨FUEN- Ένας Μπροστάρης Φορέας στον Αγώνα για τα Μειονοτικά Δικαιώματα στην Ευρώπη¨ ανέφερε πως η FUEN ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια, πως έχει πάνω από 100 μέλη από 30 χώρες και πρόσθεσε: ¨….. Στην περιοχή αυτή εδώ, ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα υπέγραψαν την σύμβαση σχετικά με την γλώσσα. Από εδώ πηγάζουν τα προβλήματα.  Ενώ κάποια προσωπικά μειονοτικά δικαιώματα αναγνωρίζονται, κάποια δικαιώματα αγνοούνται παντελώς……¨

Δεύτερη ομιλήτρια σε αυτή την συνεδρία ήταν η Δρ. Ταμάρα Χοκχ, η οποία είπε πως έχει κάνει το ντοκτορά της στην Δανία και τώρα εργάζεται στην Γερμανία. Στην παρουσίαση της που είχε θέμα ¨Η αποδοχή της νομιμότητας της εθνικής μειονότητας ως εξευρωπαϊσμός:  Η τουρκική κοινότητα στην Ελλάδα¨ τονίζεται πως αυτό που πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνει είναι να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στις εθνικές νομοθεσίες και πρόσθεσε πως στις μέρες μας, το 80% των εθνικών νομοθεσιών δεν εμπεριέχουν αυτή την ολοκλήρωση.

Ο καθηγητής Δρ. Μετίν Εκιτζί στην ανακοίνωση του με τίτλο ¨Πολιτιστική Ταυτότητα και Ανήκειν στους Τούρκους της Κω¨ ανέφερε πως η ταυτότητα είναι μια έννοια που προκύπτει από την ανάγκη να οριστεί και να ανήκει σε ένα ανθρώπινο ον ως κοινωνική οντότητα, είπε πως τα στοιχεία που συστήνουν και διατηρούν ζωντανή μια ταυτότητα, είναι η γλώσσα, το κοινό παρελθόν και η πίστη και συνέχισε λέγοντας : ¨Ο πολιτισμός αναμφίβολα είναι φυσικό αποτέλεσμα του ανθρώπου ως κοινωνικής όντος. Υπό αυτή την έννοια η ταυτότητα δεν μπορεί να αξιολογείται διαφορετικά από τον πολιτισμό. Ταυτόχρονα ο πολιτισμός εμφανίζεται απέναντι μας ως σημαντικό στοιχείο για την συνέχιση της ταυτότητας. Οι Τούρκοι των νησιών την ταυτότητα και τα αισθήματα του ανήκειν και τους πολιτιστικούς τους δεσμούς με την Τουρκία, τα έθρεψαν με  την κοινή τους ιστορία, γλώσσα και θρησκεία και τα κράτησαν ζωντανά μέχρι σήμερα. Μεταδίδοντας τα από γενιά σε γενιά διασφάλισαν την συνέχιση των παραδόσεων¨

Ενώ η Μπαχαντίρ Σελίμ Ντιλέκ που έχει κάνει εργασίες για τους Τούρκους των Δωδεκανήσων, είπε : ¨Οι ξεχασμένοι Τούρκοι του Αιγαίου, προσπαθούν να μην ξεχάσουν και να στηρίξουν την γλώσσα τους, την θρησκεία τους και τον πολιτισμό τους. Η απόκτηση μειονοτικών δικαιωμάτων των Τούρκων των Δωδεκανήσων, έχει ιδιαίτερη σημασία στον κόσμο των ημερών μας, για την συντήρηση και προστασία των τοπικών ταυτοτήτων.  Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει σε αυτό το θέμα την δέουσα ευαισθησία¨.

Στην δεύτερη συνεδρία την προεδρία είχε ο καθηγητής Δρ. Μετίν Εκιτζί. Στην συνεδρία αυτή παρουσιάσεις έκαναν ο κοσμήτορας Δρ Αλή Νταγίογλου με θέμα ¨Τα καθορισμένα από διεθνείς συνθήκες δικαιώματα των Τούρκων Ρόδου και Κω¨, ο Βίλλι Φοτρ-διευθυντής της οργάνωσης  Ανθρώπινα Δικαιώματα Δίχως Σύνορα με θέμα ¨Η Τουρκική Εθνότητας σε Ρόδο και Κω υπό την ελληνική διοίκηση¨ και ο Δρ. Αλή Χουσείνογλου με θέμα ¨Προβλήματα στην εθνικότητα, στη θρησκεία και στην εκπαίδευση των Τούρκων μουσουλμάνων στην Δυτική Θράκη-Ελλάδα¨.

Στην τρίτη και τελευταία συνεδρία της πρώτης μέρας  την προεδρία είχε ο κοσμήτορας Δρ. Τουντζάι Ερτζάν Σεπετσίογλου . Σε αυτή την συνεδρία παρουσιάσεις έκαναν  ο Δρ. Φιράτ Γιαλντίζ με τίτλο ¨Τουρκική κοινότητα στην Ελλάδα στο πλαίσιο των Μειονοτικών και Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων (Δυτική Θράκη και Δωδεκάνησα)¨και ο κοσμήτορας Δρ. Τζιχάν Οζγκιούν με τίτλο ¨Η απογοήτευση του οριενταλισμού-Ρόδος και Κως¨.

Στις 23/11/2018 στην δεύτερη μέρα του συμποσίου την προεδρία στην πρώτη συνεδρία την είχε ο κοσμήτορας Δρ. Τζιχάν Οζγκιούν

​​​​​O καθηγητής Δρ. Ογούζ Καρακαρτάλ έκανε παρουσίαση με τίτλο: ¨Πολιτιστικό Ανήκειν των Τούρκων της Ρόδου: Παλαιά Γραφή στο νησί-Τουρκικός Πολιτισμός και Λογοτεχνία¨. Ο καθηγητής Δρ. Τζεμαλεττίν Τασκιράν έκανε παρουσίαση με τίτλο ¨ Οι Ρίζες του Πολιτιστικού Ανήκειν των Τούρκων  Ρόδου και Κω:Πολιτικές Εορτασμού των Νήσων μετά από την Κατάκτηση¨ και η Δρ. Νεβάλ Κονούκ έκανε παρουσίαση με θέμα ¨Το σήμερα στα Μνημεία της Οθωμανικής-Τουρκικής Αρχιτεκτονικής σε Ρόδο και Κω¨.

Στην τελευταία συνεδρία του συμποσίου, όπου την προεδρία είχε ο καθηγητής Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί, παρουσιάσεις έκαναν οι κοσμήτορας Δρ. Νουρί Καρακάς- ¨Τα νησιά του Αιγαίου στις συζητήσεις της Λωζάννης¨, κοσμήτορας Δρ. Ολτζάι Πουλλουκτσούογλου Γιαπουτζού – ¨Ρόδος-Κοινός Χώρος Εγκλήματος και Τιμωρίας στην Μεσόγειο¨ και Οζάν Γιουτζεσόι – ¨Η αντίληψη περί τουρκικής ταυτότητας στα ελληνικά βιβλία του δημοτικού¨

Στην ομιλία-κλείσιμο που έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου ο καθηγητής Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί, ευχαρίστησε όλους όσους μετείχαν, όπως και τους φορείς με πρώτους την FUEN TAG και τον Δήμο Σμύρνης  για την στήριξη που παρείχαν.

Ο καθηγητής Καϊμακτσί συνόψισε ως εξής την ανακοίνωση συμπερασμάτων του συμποσίου:  ¨Όπως το έχουμε δηλώσει πολλές φορές, στόχος μας δεν είναι άλλος παρά η θέση πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά η φιλία ανάμεσα στους λαούς που ζούνε στις δύο ακτές του Αιγαίου. Σε αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία. Οι εργασίες μας ώστε οι ομογενείς και συγγενείς μας που ζούνε σε Ρόδο και Κω να συνεχίσουν να υπάρχουν με την τουρκική πολιτιστική τους ταυτότητα, σίγουρα δεν είναι ενάντιες στην ελληνοτουρκική φιλία. Διότι το βασικό θέμα των ανθρώπων που ζουν και στις δύο ακτές είναι η ανθρωπιά. Η κάθε κοινότητα είναι σε θέση να προστατεύσει και να αναπτύξει την πολιτιστική της ταυτότητα.  Από αυτή τη σκοπιά, είναι ανάγκη οι υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να έχουν ως θεμέλιο την πραγματικότητα. Ναι έχουμε πολύ σοβαρά θέματα, αλλά πλέον ζούμε στον 21ο αιώνα.  Στον αιώνα αυτό δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνεις ανθρώπους με το ζόρι να αποδεχθούν κάτι. Τότε στις αμοιβαίες μας σχέσεις, θα θέσουμε με ειλικρινή τρόπο τα θέματα μας και θα προβάλλουμε τις θέσεις επίλυσης. Φυσικά μπορεί αυτές οι θέσεις να μην συμπίπτουν, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το επαναλαμβάνω, οι άνθρωποι που ζούνε στις δύο ακτές του Αιγαίου, δεν έχουν άλλη επιλογή από την φιλία. Οι πολιτισμοί μας σε κάποιο βαθμό παρουσιάζουν ομοιότητες, διότι είναι συνυφασμένοι. Εάν δεν προστατεύσουμε τους πολιτισμούς στις δύο ακτές, οι πολιτισμοί αυτοί θα εξαφανιστούν. Δεν υπάρχει τίποτε πιο απάνθρωπο στον κόσμο από την εξαφάνιση ενός πολιτισμού. Έτσι επιθυμούμε να αποτιμάται αυτό. Τόσο απλή είναι η βούληση μας. Ευχαριστώ εγκάρδια όλους τους μετέχοντες και τους επιστήμονες που παρουσίασαν ανακοινώσεις.¨

 

Μετά από το κλείσιμο του συμποσίου, οι μετέχοντες , μετείχαν και σε ένα ταξίδι σε Σέλτσουκ, Έφεσο και Μεργιέμ Ανά. Ξεναγός  ήταν η Τουρά Σερντάρ Τσελένκ. Η Τσελένκ ενημέρωσε σχετικά την αρχαία πόλη της Εφέσου και την Μεργιέμ Ανά και είπε πως αυτά αποτελούν κοινή ιστορική κληρονομικά της ανθρωπότητας.

https://rodosistankoyturkleri.org.tr/sempozyumumuz-basarili-olarak-gerceklestirildi/?fbclid=IwAR1Qlc4EjlCbhNDk41N2FaSekwPnaBkw9-zliP0D48mkrGhZG0ASg6I4LsQ

 

26/11/2018

Σχ: Προφανώς  επρόκειτο για συνέδριο με την παντοειδή στήριξη του ¨δημοκρατικού¨ τουρκικού κράτους που είναι γνωστο πόσο σέβεται τα δικαιώματα. Να σημειώσουμε πως ο Καϊμακτσί τον Σεπτέμβριο του 2016 απελάθηκε από  Ελλάδα, όταν τότε είχε επισκεφτεί την Ρόδο. Τόσο …φίλος της Ελλάδας.  

Ζητάνε μειονοτικά δικαιώματα. Σύμφωνοι, μόλις τα δώσει η Τουρκία σε όλους τους λαούς που την απαρτίζουν, να τα δώσουμε κι εμείς. Τζάμπα δεν υπάρχει.

Να σημειώσουμε επίσης πως ο σύλλογος αυτός ιδρύθηκε το 1996 που υπήρξε η κρίση στα Ιμια.

Τυχαία λέτε η χρονική συγκυρία ; 

Previous Article

ΝΕΑ ΠΙΚΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΖΑΒΑΣ

Next Article

ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *