Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ -ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

No Comments Share:

Εφ. Μπιρλίκ 3-9-2011

ΡΕΤΖΕΠ ΑΛΤΕΠΕ : ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΔΑΦΟΣ

Ο δήμαρχος Προύσας Ρετζέπ Αλτεπέ είχε διάφορες σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Ο Άλτεπε που ήρθε για πρώτη φορά την Κομοτηνή με επιτροπή που περιλάμβανε τον βοηθό του Γ.Γ. της πόλης Μπαϊράμ Βαρντάρ και τον καθηγητή θεολογίας στο πανεπιστήμιο του Ουλούνταγ Μεφαήλ Χιζλί, δήλωσε πως οι επαφές έστω και καθυστερημένα από τώρα και πέρα θα κερδίσουν έδαφος.

Οι σχέσεις με την Δυτική Θράκη κερδίζουν έδαφος

Ο δήμαρχος Προύσας Ρετζέπ Αλτεπέ είπε πως οι καλές σχέσεις με την Τουρκία θα ωφελήσουν περισσότερο την Ελλάδα. Ο δήμος Προύσας στις εργασίες που κάνει μέχρι τώρα για την συντήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε Βουλγαρία, Κόσοβο και Σκόπια, προσθέτει πλέον και τις περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχει έντονη παρουσία τουρκικού πληθυσμού. Ο δήμαρχος Προύσας κατά τις επαφές που είχε σε Κομοτηνή και Ξάνθη δήλωσε πως οι καλές σχέσεις με την Τουρκία θα ωφελήσουν περισσότερο την Ελλάδα. Ο δήμος Προύσας που ηγείται του έργου της αναστύλωσης προγονικών μνημείων σε όλες τις περιοχές της Οθωμανικής γεωγραφίας, ανοίγει τον δρόμο για την συνεργασία του με περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχει έντονη παρουσία του Τουρκικού πληθυσμού. Ο δήμαρχος Προύσας Ρετζέπ Αλτεπέ έστω και καθυστερημένα – λόγω της φύσης της Ελλάδας- έκανε την έναρξη των επαφών και είχε διάφορες συναντήσεις σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Ο Άλτεπε που ήρθε για πρώτη φορά την Κομοτηνή με επιτροπή που περιλάμβανε τον βοηθό του Γ.Γ. της πόλης Μπαϊράμ Βαρντάρ και τον καθηγητή θεολογίας στο πανεπιστήμιο του Ουλούνταγ Μεφαήλ Χιζλί, δήλωσε πως οι επαφές έστω και καθυστερημένα από τώρα και πέρα θα κερδίσουν έδαφος.

Η Κομοτηνή περιμένει επενδύσεις

Ο δήμαρχος Αλτεπέ και η επιτροπή μαζί του, επισκέφτηκαν αρχικά τον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς στο γραφείο του. Ο πρόξενος Σάρνιτς τον ενημέρωσε για την οικονομική και κοινωνική δομή της περιοχής και του είπε πως η σημαντικότερη πηγή εσόδων της περιοχής είναι η γεωργία. Ο πρόξενος ανέφερε ότι η έλλειψη βιομηχανικών εγκαταστάσεων δεν είναι ενθαρρυντική για την οικονομική κατάσταση και έκανε έκκληση προς τους επιχειρηματίες της Προύσας να επενδύσουν στην περιοχή. Ο Αλτεπέ χάρισε στον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς μια φανέλα της Μπούρσασπόρ.

Ο δήμαρχος επισκέφτηκε επίσης τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ στο γραφείο του, και δήλωσε πως θα προβεί στις απαραίτητες εργασίες ώστε να αυξηθεί η συνεργασία που μέχρι σήμερα παραμελούνταν και αναβαλλόταν.

Αργότερα επισκέφτηκε την Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής (GTGB) , όπου ενημερώθηκε για τις κινήσεις του συλλόγου αυτού από τον πρόεδρο Κοράι Χασάν. Χαιρέτισε τον κόσμο που ήταν στην αυλή του συλλόγου και περιηγήθηκε στην έκθεση της ζωγράφου Οζλέμ Χαλίλογλου

Υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν τους Τούρκους ως ελπίδα

Δεύτερη στάση των επαφών του στην Δ. Θράκη που υπάρχει έντονη παρουσία τουρκικού πληθυσμού, ήταν στην Ξάνθη. Ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε υποδεχόμενος τον δήμαρχο Αλτεπέ και την επιτροπή μαζί του είπε πως ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο είναι η λάθος ενημέρωση γύρω από τους Τούρκους. Ο Μέτε δήλωσε πως ¨ Ακόμα και σήμερα υπάρχει ένα τμήμα που φοβάται και σκέφτεται «Άραγε αν πάμε στην Τουρκία μήπως μας σφάξουν μόλις περάσουμε τα σύνορα ;». Κατά το τελευταίο διάστημα όμως και ιδιαίτερα με την έναρξη της οικονομικής κρίσης η οπτική γωνία απέναντι στους Τούρκους αλλάζει. Υπάρχουν πια και αυτοί που μετά από τις πολλές επισκέψεις Τούρκων λένε πως « Ήρθαν οι Τούρκοι και άνοιξαν οι δουλειές μας. Μακάρι να έρθουν κι άλλοι Τούρκοι» ¨

Ο αγώνας για το όνομα ¨Τουρκικός¨

Ο δήμαρχος αργότερα επισκέφτηκε την Τουρκική Ένωση Ξάνθης . Ο πρόεδρος του συλλόγου Αχμέτ Καρά του είπε πως η Τουρκική Ένωση άρχισε τις δραστηριότητες της το 1927 αλλά πως η Ελλάδα το 1984 κατήργησε το επίσημο καθεστώς του συλλόγου επειδή στην ονομασία του έφερε την λέξη ¨Τουρκική¨. Ανέφερε επίσης πως ο αγώνας για την διατήρηση της ονομασίας ¨Τουρκική¨ συνεχίζεται και εντός των Ελληνικών αρχών αλλά και στο ΕΔΑΔ.

Η φιλία θα ωφελήσει περισσότερο την Ελλάδα

Ο δήμαρχος Αλτεπέ κατά τις συναντήσεις που είχε και στις δύο πόλεις τόνισε την σημασία της φιλίας και της συνεργασίας. Ο δήμαρχος ανέφερε πως για χρόνια λόγω της φύσης της Ελλάδας δεν αναπτύχθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας και Δυτικής Θράκης και δήλωσε : ¨ Ως δήμος προβαίνουμε σε έντονη δραστηριότητα πάνω σε όλη την Οθωμανική γεωγραφία. Σε Σκόπια, Κόσοβο, Βουλγαρία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουμε θέσει σε εφαρμογή πολυάριθμες υπηρεσίες. Οι επαφές μας με την Ελλάδα για χρόνια αναβάλλονταν λόγω των γνωστών λόγων. Τώρα εμείς καλύπτουμε αυτό το χάσιμο χρόνου. Πλέον φάνηκε ότι η έχθρα δεν ωφελεί κανέναν. Η φιλία και η συνεργασία είναι το ισχυρότερο όπλο. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης η αύξηση των σχέσεων με την Τουρκία θα ωφελήσει περισσότερο την Ελλάδα. Και σε τοπικό επίπεδο πλέον θα είμαστε πιο συχνά σε αυτή την περιοχή για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία μας¨

Τον Αλτεπέ κατά τις συναντήσεις του σε Κομοτηνή και Ξάνθη τον συνόδευε ο υποπρόξενος Μουράτ Σεζγκίν. Ο Αλτεπέ και οι συν αυτώ έκαναν το ναμάζι τους στη τζαμί της περιοχής Σούνε της Ξάνθης. Είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αντιπεριφερειαάρχη Ιρφάν Ουζούν.

Ο Αλτεπέ μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους ο μουφτής Ξάνθη Αχμέτ Μέτε, αναχώρησε για τα Σκόπια.

Previous Article

ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΝΑΝ ΥΠΟΛΟΧΑΓΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΔΕΚΑΝΕΑ

Next Article

TOURKIKANEA.GR: Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

No Comments

  1. Να πάνε στον αγύριστο όλα τα μεμέτια που μας κατσικώθηκαν στον σβέρκο κι ονειρεύονται Οθωμανικά μεγαλεία. Καθόμαστε και εμείς οι μπουνταλάδες και ανεχόμαστε τις βρωμιές τους. Τολμούν να μας μιλούν για φιλίες τα φίδια. Φασισταριά. Μιά ζωή μπαμπέσηδες γύφτοι θα μείνουνε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *