Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΟΥΡΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

0 σχόλια Share:

Καθηγητής Ορταϊλί: Την ανταλλαγή πληθυσμών την ζήτησε η Ελλάδα, η Τουρκία αναγκάστηκε να την δεχτεί

Υπάρχει μια σοβαρή βλάβη καθώς μοντέρνες βαλκανικές χώρες απορρίπτουν κάποιες ιστορικές αλήθειες.

Ο ιστορικός και συγγραφέας Ιλμπέρ Ορταϊλί δήλωσε: ¨Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Η ανταλλαγή πληθυσμών το 1924 τέθηκε από τον Βενιζέλο. Υπάρχει μια επίθεση της μόδας κατά της Τουρκίας. Λέγεται πως οι ιδρυτές της δημοκρατίας στην Τουρκία εμφάνισαν την ανταλλαγή πληθυσμών για να κάνουν εθνική εκκαθάριση. Η ανταλλαγή πάντως είναι μια διμερής συμφωνία. Μονόπλευρα δεν γίνεται. Ο Βενιζέλος όταν μετά από την μεγάλη περιπέτεια στην οποία είχε εμπλακεί, είδε την πικρή αλήθεια, στράφηκε στο σωστό και για να πυκνώσει από πληθυσμό την Ελλάδα που είχε στα χέρια του ζήτησε τον ελληνικό πληθυσμό της Ανατολίας. Έπεισε τις μεγάλες δυνάμεις, και για αυτό και η Τουρκία υποχρεώθηκε να το αποδεχτεί¨.

Το άρθρο του Ιλμπέρ Ορταϊλί με τίτλο ¨Κάθε ανταλλαγή πληθυσμών είναι μια πληγή, αφήνει ίχνη¨ (3 Σεπτεμβρίου 2017) έχει ως εξής:

Υπάρχει μια σοβαρή βλάβη καθώς μοντέρνες βαλκανικές χώρες απορρίπτουν κάποιες ιστορικές αλήθειες, Αυτό μεταφέρθηκε και στην Μέση Ανατολή. Έτσι μια αυτοκρατορία δεν μπορείς να διαβάζεις την ιστορία της σαν ένα εθνικό κράτος. Γιατί τα λέω αυτά; Διότι θα μιλήσω για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Είναι ένα θέμα που μου το ρωτάνε πολύ…Η ανταλλαγή είναι μια πολύ στενάχωρη διαδικασία… Εξαφανίζονται τέχνες, εξαφανίζονται ταλέντα. Πάρτε μια οικογένεια από την Δοβρουτζά που βρίσκεται στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας και τοποθετήστε την στο Ελάζιγκ. Δύσκολη διαδικασία… Είναι ανάγκη να ειπωθεί πως εκατομμύρια Έλληνες της Ανατολίας δεν βίωσαν πολύ χαρούμενους καιρούς στην Ελλάδα.

Πίσω από τις αυτοκρατορίες μένει πίσω μια κληρονομιά. Αυτή η κληρονομιά παίρνει μέρος και στην καθημερινή μας γλώσσα. Για παράδειγμα πολλές λέξεις στα τουρκικά της Τουρκίας. Βλέποντας ένα κτίριο να πως μερικές από τις πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό μου Anahtar, kilit, temel (κλειδί,κλειδαριά,βάση)… Αυτές είναι λέξεις στα ελληνικά. Έτσι στο Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει η λέξη anahtar (κλειδί), αυτοί λένε ¨Ατσκί¨. Επίσης η λέξη ¨çatı¨ (σκεπή) είναι περσική. ¨όταν σχηματίζουμε την φράση “Yalının fenerini poyrazda yaktım” (άναψα το φανάρι του γιαλού στο πάτωμα) το μόνο τουρκικό είναι το yakmak. Οι λέξεις yalı, fener ve poyraz και oι τρεις είναι ελληνικές.

…………..

Υπάρχει μια σοβαρή βλάβη καθώς μοντέρνες βαλκανικές χώρες απορρίπτουν κάποιες ιστορικές αλήθειες, Αυτό μεταφέρθηκε και στην Μέση Ανατολή. Έτσι μια αυτοκρατορία δεν μπορείς να διαβάζεις την ιστορία της σαν να είναι ένα εθνικό κράτος. Γιατί τα λέω αυτά; Διότι θα μιλήσω για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Είναι ένα θέμα που μου το ρωτάνε πολύ

Δεν ζητήσαμε εμείς την ανταλλαγή πληθυσμών!
Εμείς βιώσαμε έναν πολύ δυνατό σεισμό. Κάποια ιστορικά γεγονότα αφήνουν μόνιμα ίχνη. Το όνομα του σεισμού ήταν ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένα από τα θλιβερά αποτελέσματα αυτού του πολέμου ήταν η ανταλλαγή πληθυσμών. Στην ανταλλαγή αυτή όπως και σε κάθε κακό γεγονός υπήρξαν και πλευρές που επωφελήθηκαν. Αλλά η ανταλλαγή πληθυσμού γενικά είναι ένα μεγάλο δράμα το οποίο είναι πληγή και αφήνει ίχνη.

Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Η ανταλλαγή πληθυσμών το 1924 τέθηκε από τον Βενιζέλο. Υπάρχει μια επίθεση της μόδας κατά της Τουρκίας. Λέγεται πως οι ιδρυτές της δημοκρατίας στην Τουρκία εμφάνισαν την ανταλλαγή πληθυσμών για να κάνουν εθνική εκκαθάριση. Η ανταλλαγή πάντως είναι μια διμερής συμφωνία. Μονόπλευρα δεν γίνεται. Ο Βενιζέλος όταν μετά από την μεγάλη περιπέτεια στην οποία είχε εμπλακεί, είδε την πικρή αλήθεια, στράφηκε στο σωστό και για να πυκνώσει από πληθυσμό την Ελλάδα που είχε στα χέρια του ζήτησε τον ελληνικό πληθυσμό της Ανατολίας. Έπεισε τις μεγάλες δυνάμεις για αυτό και η Τουρκία υποχρεώθηκε να το αποδεχτεί. Διότι σε κάποια θέματα δεν ήμασταν σε θέση να αντισταθούμε περισσότερο. Ήμασταν ένα έθνος που από ην εποχή του πολέμου της Τρίπολης πολεμούσαμε αδιάκοπα για 10 έτη. Εάν ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος για άλλους διήρκεσε 4 έτη, για εμάς διήρκεσε 10 έτη.  Σε αυτά τα θέματα το νέο μας κράτος δεν είχε την ισχύ να αντιταχθεί στο διεθνές κονσόρτσιουμ. Για αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες μπορούμε να πούμε πως η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ των δύο χωρών κατέστη κάτι το υποχρεωτικό.

Ονόμασαν ως ¨Νέες¨ τις πόλεις όπου μετανάστευσαν
Με την ανταλλαγή περίπου1,5 εκ. άνθρωποι μετανάστευσαν στην απέναντι πλευρά. Αυτοί πήγαν σε διάφορα μέρη και σήμερα στα μέρη όπου πήγαν τα ονομάζουν ¨νέα¨. Νέα Φώκαια, Νέα Σαμψούντα, Νέα Αρτάκη… Στην δε Τουρκία από εκείνα τα χώματα ήρθαν περίπου 500.000 άνθρωποι. Εγκαταστάθηκαν στους υπάρχοντες οικισμούς.
Ας προσέξουμε αυτά τα νούμερα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να αγοράσουν καπνά από το εξωτερικό διότι η γεωργία του καπνού τελείωσε. Η ανταλλαγή πληθυσμών ποτέ δεν είναι ένα οικονομικά έξυπνο μέτρο. Συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες γίνονται από συγκεκριμένες κοινότητες. Κάποιοι ασχολούνται με την χρυσοχοΐα, άλλοι με τα καπνά. Εάν εσείς τους διώξετε εκείνος ο τομέας θα καταρρεύσει. Φυσικά και υπήρξαν κάποιοι που το ήξεραν αυτό. Για παράδειγμα στην Καισάρεια και στην Νίγδη  συγκεντρώθηκαν τότε έμποροι και έλεγαν ¨Σας παρακαλούμε μην στέλνετε αυτούς τους ανθρώπους, εμείς δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα ίδια μαγαζιά¨.

Όντας συνηθισμένοι να δεχόμαστε απόδημους…

Είμαστε μια χώρα συνηθισμένη να δέχεται απόδημους. Από τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78 δεχόμαστε απόδημους από τα Βαλκάνια. Τους απόδημους από  τον πόλεμο της Κριμαίας τους εγκαταστήσαμε στην περιοχή της Βουλγαρίας. Δεν ήρθαν ιδιαίτερα στην Ανατολία. Αλλά από τον πόλεμο του 93 και μετά άρχισαν να έρχονται.
………………………

Αυτή η ανταλλαγή πληθυσμών στην ουσία της δεν ήταν ελληνοτουρκική.  Τι ήταν λοιπόν;  Ήταν μια ανταλλαγή μουσουλμάνων με ορθόδοξους. Για αυτό τον λόγο και οι Καραμανλήδες ορθόδοξοι που δεν ήξεραν ούτε μια λέξη ελληνικά στάλθηκαν στην Ελλάδα. Οι Καραμανλήδες Τούρκοι ήταν Ογούζοι. Ορθόδοξοι ήταν αλλά ήταν Τούρκοι. Τα τουρκικά τους ίσως ήταν καλύτερα και από τα δικά μας. Έγραφαν τα τουρκικά με ελληνικό αλφάβητο. Έτσι ήταν και τα ευαγγέλια τους, ελληνικά δεν ξέραν καθόλου. Με την αναχώρηση αυτής της κοινότητας η Τουρκία έχασε μια σημαντική ομάδα. Ήμασταν υποχρεωμένοι να τους στείλουμε διότι η Ελλάδα και οι μεγάλες δυνάμεις είχαν προσθέσει και αυτούς στην ανταλλαγή.

Ο πληθυσμός που ήρθε σε εμάς ήταν από Θεσσαλονίκη, Γιάννενα , Δυτική Θράκη, νησιά και ιδιαίτερα από την Κρήτη. Αυτοί που ήρθαν από την Κρήτη είχαν ξεχάσει λίγο τα τουρκικά και στο σχολείο δεν τα είχαν μάθει καθόλου. Υπήρχαν δηλαδή μουσουλμάνοι που ήξεραν λίγα τουρκικά.

……………

http://t24.com.tr/haber/prof-ortayli-mubadeleyi-yunanistan-istedi-turkiye-kabul-etmek-zorunda-kaldi,432246

3/9/2017

Previous Article

Οι 3 στους 4 Γερμανούς θέλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Next Article

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΡΓΑΤΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *