Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΤΖΙΑ

No Comments Share:

 

Κοινή συνέντευξη τύπου Τσαβούσογλου-Κοτζιά

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι συνεχιζόμενες επισκέψεις υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα είναι ευχάριστες και είπε πως ¨Υπάρχουν άλλα θέματα στα οποία συμφωνούμε και άλλα όχι, αλλά έχουμε κοινά συμφέροντα. Για να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις, εργαζόμαστε ώστε να γίνουν βήματα που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη στα προβληματικά πεδία¨.

Ο υπουργός Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, μετά από την συνάντηση στο υπουργείο, παρέθεσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως στην συνάντηση με τον Κοτζιά εξετάσθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, ενώ ευχήθηκε και καλή επιτυχία στον νέο πρέσβη της Ελλάδας Πέτρο Μαυρίδη που χτες υπέβαλε τα διαπιστευτήρια το στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως ο διάλογος με τον Έλληνα συνάδελφο του έγινε σε ένα θερμό περιβάλλον και πρόσθεσε πως ¨Αισθανόμαστε ευχαρίστηση για τις επισκέψεις υψηλού επιπέδου των χωρών μας το τελευταίο διάστημα¨.
¨Έχουμε κοινά συμφέροντα¨

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι συνεδριάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας σχεδιάζεται να γίνουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018 στην πόλη Θεσσαλονίκη της Ελλάδας και είπε: ¨ Υπάρχουν άλλα θέματα στα οποία συμφωνούμε και σε άλλα όχι, αλλά έχουμε κοινά συμφέροντα. Για να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις, εργαζόμαστε ώστε να γίνουν βήματα που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη στα προβληματικά πεδία.

…………….

Ως δύο γειτονικές χώρες στα τελευταία 7 χρόνια καταγράψαμε σημαντική πρόοδο σε πολλά πεδία όπως εμπόριο, μεταφορές και τουρισμός.
……………..

Το καθήκον μας δεν είναι μόνο η προετοιμασία ή ο συντονισμός για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αλλά και η μετέπειτα παρακολούθηση του. Μαζί δηλαδή θα παρακολουθήσουμε την έγκριση και εφαρμογή των συμφωνιών που θα υπογραφούν.

………………

Εργαζόμαστε πάνω στο σχέδιο για το γρήγορο τρένο στην γραμμή Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη. Επίσης εφαρμόσαμε και εφαρμόζουμε τα σχέδια για την γραμμή Ropax μεταξύ Θεσσαλονίκης-Σμύρνης όπως και για την δεύτερη γέφυρα στα σύνορα Ίψαλα-Κήποι.
………………..

Η οικονομία της Ελλάδας επανήλθε και αναπτύσσεται. Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύσσεται με ρυθμό γύρω στο 6%. ¨

Ο Τσαβουσογλου αναφερόμενος στο Οικονομικό Φόρουμ Αιγαίου που θα διοργανωθεί στην Σμύρνη είπε πως ¨Εφαρμόζοντας τέτοιου είδους μηχανισμούς, μπορούμε εύκολα να ξεπεράσουμε τον τζίρο των 10 δις $ στις διμερείς μας σχέσεις. Για αυτό θα ήταν ενδεχομένως χρήσιμο η ίδρυση μια μικτής οικονομικής επιτροπής¨.
Ο Τσαβούσογλου είπε πως και οι δυο χώρες δίνουν σημασία στον τουρισμό και υπογράμμισε πως οι αμοιβαίες επισκέψεις είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι Τούρκοι πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα και Έλληνες πολίτες επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη και την Ανατολία.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία έχει κάνει προτάσεις στην Ελλάδα για επισκευή της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και πρόσθεσε πως ¨Αυτό αποτελούν κοινή μας κληρονομιά. Πρέπει να τα στηρίξουμε μαζί¨.

Ο Τσαβούσογλου είπε στις συνομιλίες εξετάσθηκε και το Κυπριακό θέμα και υπενθύμισε πως στις συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα, όπως και το ότι η Τουρκία εκεί έπαιξε έναν ρόλο εποικοδομητικό και εστιασμένο στην λύση. Δήλωσε: ¨Πιστεύουμε πως στο Κρανς Μοντανά επιδείξαμε αυτήν μας την ειλικρίνεια, αλλά δυστυχώς από εκεί δεν βγήκε κάποιο αποτέλεσμα¨ και πρόσθεσε πως συζητήθηκε ποια βήματα θα γίνουν από τώρα και πέρα.

¨Πολιτισμός, παιδεία και θρησκευτικές μειονότητες δεν πρέπει να γίνονται όργανα στην πολιτική¨

Ο Τσαβούσογλου περιέγραψε πως έγιναν συζητήσεις και για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και είπε: ¨Ιδιαίτερα όταν θέματα πολιτισμού, παιδείας και οι θρησκευτικές μειονότητες δεν γίνονται όργανα πολιτικής , τότε μπορούμε εύκολα να πορευόμαστε σε λύσεις¨.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ως τέτοιου είδους θέματα πρέπει να μένουν εκτός πολιτικής και είπε (σχετικά με τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης) : « Πρέπει να το δούμε ως ανθρώπινο δικαίωμα. Εμείς επιθυμούμε τα υπάρχοντα θέματα να λυθούν σε αυτή την λογική¨.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε πως τα αιτήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης τίθενται στις διμερείς επισκέψεις και χρησιμοποίησε την φράση ¨εμείς κοινοποιήσαμε με ειλικρινή τρόπο τις σκέψεις και τις προσδοκίες μας¨.

Ο Τσαβουσογλου υπογράμμισε πως εξετάσθηκε και το θέμα της μετανάστευσης και είπε πως ¨Αυτό δεν είναι ένα θέμα μόνο Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο επίκεντρο ατής της ιστορίας.

……………

Όλα πρέπει αν τα βλέπουμε σε αμοιβαιότητα. Για παράδειγμα εμείς δεχόμαστε πως η μειονότητα των Ρωμιών στην Τουρκία είναι μειονότητα Ρωμιών. Για παράδειγμα ο Νίκος λέει ¨μουσουλμανική μειονότητα¨.  Ναι υπάρχουν και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες στην Ελλάδα, αλλά γιατί δυσκολεύεστε να δεχθείτε πως αυτοί εκεί είναι Τούρκοι, αυτό δεν το κατάλαβα. Και υπάρχουν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν.¨

 

Ο Τσαβούσογλου εστίασε στις συχνές προκλητικές δηλώσεις που κάνει ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος και είπε πως ¨Εμείς πιστεύουμε πως αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν με διάλογο, διπλωματία και θετική επικαιρότητα. Στην αντίθετη περίπτωση η ένταση αυξάνει, κλιμακώνεται, συμβαίνουν ατυχήματα, συμβαίνουν άλλα. Αυτά πρέπει ιδιαίτερα να αποφευχθούν¨.

……………….

……………….

Sondakika 24/10/2017

Previous Article

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 8 ΠΟΥ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Next Article

ΤΩΡΑ ¨ΤΡΕΧΕΙ¨ ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΑΣΥΜΜΑΖΕΥΤΑ Ο ΜΠΑΡΖΑΝΙ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *