Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Στην Μάκρη της Αλεξανδρούπολης τους κρέμασαν σε τσιγκέλια επειδή δεν τούρκεψαν…

No Comments Share:

6 Απριλίου 1836. Η σκλαβωμένη Θράκη “απολαμβάνει” ακόμα την “ανεκτικότητα” της οθωμανοτουρκικής κυριαρχίας. Η κάτω Ελλάδα μπορεί να ελευθερώθηκε αλλά η υπόλοιπη Ελλάδα, και δη η Θράκη, έχει πολλές δεκαετίες ακόμα μέχρι να αποτινάξει την μακρόχρονη σκλαβιά.

Σαν σήμερα, το 1836, μετά από μέρες εγκλεισμού και βασανισμών, οι Πέντε Άγιοι νεομάρτυρες εξ Σαμοθράκης μαρτυρούν στην Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως. Πρώτος πρώτος ο μεγαλύτερος, ο Μιχαήλ, στην κεντρική πλατεία της Μάκρης πετσοκόβεται σιγά σιγά μπροστά στα μάτια των άλλων τεσσάρων συντρόφων του (και των κατοίκων της Μάκρης) προσδοκώντας οι σφαγείς του να λυγίσουν τους υπόλοιπους συναθλητές του. Τουναντίον, πιό πολύ παίρνουν θάρρος και ελπίδα για την αιώνια ζωή. Δεν τουρκεύουν. Δεν αλλαξοπιστούν. Το πράξανε παλιότερα, ως επιζώντες της ανηλεούς σφαγής της Σαμοθράκης τον Σεπτέμβριο του 1821, καθώς τους πούλησαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής κι όταν ελευθερώθηκαν ξαναγύρισαν στην πατρώα πίστη και στα πάτρια εδάφη δεχόμενοι με πλήρη συναίσθηση του τί τους περιμένει.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στην αποκρουστική δημόσια σφαγή και προκειμένου να αποφύγουν τις ταραχές, οι Τούρκοι, μεταφέρουν τον Μιχαήλ στην είσοδο της Αγίας Αναστασίας και τον αποκεφαλίζουν. Τους υπόλοιπους τέσσερις τους αποτελειώνουν σε διάφορα σημεία του χωριού. Τους δύο τους απαγχονίζουν και τους άλλους δύο τους καρφώνουν σε γάντζους (τσιγκέλια). Μόλις πριν από 185 χρόνια! Οι Πέντε Άγιοι ακολουθούν τα χνάρια των μεγαλομαρτύρων οι οποίοι προϋπήρξαν αιώνες πριν από αυτούς! Ο προορισμός ο ίδιος, όμως. Η αιώνια βασιλεία!

Σήμερα, στην Θράκη, ελάχιστοι γνωρίζουν την ένδοξη αυτή ιστορία των πέντε Αγίων μας αλλά και της σφαγής της Σαμοθράκης που προηγήθηκε το 1821, όταν ξεσηκώθηκε ο τόπος μας μαζί με τον υπόλοιπο ελληνισμό. Η υπόλοιπη Ελλάδα, εννοείται, έχει πλήρη άγνοια για τη τοπική μας ιστορία.
Αίνος, Λάβαρα, Αδριανούπολη, Διδυμότειχο, Σαμοθράκη, Μαρώνεια, Μάκρη. Κι εμείς ξεσηκωθήκαμε!!
Για την ιστορία, τα ονόματα των Αγίων: Μιχαήλ (ο μεγαλύτερος με καταγωγή, εκ μητρός, από Κύπρο), Εμμανουήλ, Γεώργιος, Θεόδωρος, Γεώργιος (ο νεότερος-κάτω από 20 ετών).

Σιμσίρης Γεώργιος

Σχ. : Αυτή τη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη γίνεται μία μοναδική προσπάθεια και γυρίζεται ταινία για αυτούς τους πέντε νεομάρτυρες μας. Όσοι θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά, να το κάνουν γιατί αν περιμέναμε από την Αθήνα… ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ 

https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Tainia-Pente-Thraki-1821

Previous Article

Ομέρ Τσελίκ : ¨Τα ελληνικά ΜΜΕ χάρηκαν πολύ (για την δήλωση των 104 ναυάρχων)…

Next Article

Aποκεφαλίστηκε στην Πόλη το 1818…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *