Εφ. Μπιργκιούν 17-3-2011
H ¨γλώσσα¨ των Τούρκων και η φυλακισμένη καρδιά των Κούρδων
Το άρθρο αυτό το γράφω ιδιαίτερα για τα αδέρφια μου που σαν και εμένα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Δύση, είχαν μια ¨καλή εκπαίδευση¨ και αισθάνονται Τούρκοι. Για να διερευνήσω την εκπαιδευμένη αμορφωσιά μας. Δεν λένε ότι ο φίλος λέει πικρές κουβέντες ; Ε διαβάστε λοιπόν. Το κράτος μετά από 90 χρόνια ίδρυσε κουρδική τηλεόραση, όμως για να περιγράψω το ντέρτι της απαγόρευσης της μητρικής γλώσσας, θα αρχίσω εξετάζοντας τις τουρκικές μειονότητες σε άλλες χώρες.
Το εσωτερικό για την Ελλάδα και εξωτερικό για εμάς θέμα : Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης
Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας μας, κάθε χρόνο στέλνει 16 Τούρκους πολίτες δασκάλους για τους 150 χιλιάδες Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Στα 232 Τουρκικά δημοτικά και στα 2 Τουρκικά Λύκεια στην Ελλάδα έχουμε δασκάλους που είναι τουρκικής καταγωγής Έλληνες πολίτες. Ο ΥΠΕΞ μας λέει πως ¨Η εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα έχει μεγάλη σημασία. Ταυτόχρονα αποτελεί και θεμελιώδες δικαίωμα¨. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν πρόσθεσε λέγοντας από το Ντίσελντορφ πως «Όποιος δεν μπορεί να μάθει καλά την μητρική του γλώσσα, δεν μαθαίνει και την δεύτερη.»
Μα τα κουρδικά δεν είναι η μητρική γλώσσα των δικών μας Κούρδων ; Άρα τα τουρκικά δεν αποτελούνε μια δεύτερη γλώσσα για τους Κούρδους ; Πόσοι δάσκαλοι του υπουργείου Εθνικής Παιδείας ξέρουν κουρδικά, και πόσοι μπορούνε να διδάξουν στα Κουρδάκια και τουρκικά και κουρδικά ;
Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι εντελώς αθώα, απαγορεύει τους συλλόγους που περιέχουν τον όρο ¨Τουρκικός¨, και δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες μας. Μάλιστα μοιραζόμαστε τον πόνο των ¨ομογενών¨ μας και όταν το ΕΔΑΔ επιβάλει πρόστιμα στην Ελλάδα μένουμε ικανοποιημένοι. Με βάση την τελευταία καλή είδηση θα γίνει και τζαμί στην Αθήνα, την τελευταία πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν είχε τζαμί. Το υπουργείο θρησκειών μας ¨για την συνέχιση των δεσμών των πολιτών και ομοεθνών μας με την θρησκευτική και εθνική μας κουλτούρα¨ προσθέτει ακόμα έναν στους 1074 θρησκευτικούς λειτουργούς που στέλνει και ιδρύουμε ακόμη έναν σύλλογο τζαμιού.
Τότε για ποιο λόγο οι Αλεβίτες μας προσεύχονταν για πολλά χρόνια σε κρυφά μέρη, αυτά δεν αποτελούνε τμήμα της θρησκείας τους ; Τα Τζεμεβί (ιεροί χώροι) γιατί ακόμη δεν αναγνωρίζονται ; Και πόσους συλλόγους με τον όρο ¨Κουρδικός¨ υπάρχουν σε αυτή τη χώρα ; Τα κουρδικά δεν αποτελούνε μέρος της εθνικής κουλτούρας σε αυτά τα εδάφη ; Τότε γιατί ο σύλλογος Kürt-Der με μητρική γλώσσα τα κουρδικά έκλεισε το 2006 ;
Μια άλλη αγαπημένη μειονότητα μας, είναι οι Τούρκοι της Βουλγαρίας.
Το κόμμα ¨Κίνημα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες (ΗΟΗ) στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε 3 ¨Τούρκους¨ υπουργούς. Στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο το 2007 είχε βγάλει 4 βουλευτές, οι δύο ήταν τουρκικής και οι άλλοι δύο Βουλγαρικής καταγωγής. Ακόμα από το 1992 είχε κριθεί από το Βουλγαρικό Συνταγματικό Δικαστήριο, πως ή ίδρυση του ΗΟΗ από τουρκόφωνους ψηφοφόρους τουρκικής εθνικής καταγωγής, ήταν σύμφωνη με το σύνταγμα.
Σε εμάς λοιπόν τι συνέβη στα κόμματα HEP, ÖZDEP, HADEP, DEHAP και DTP ; Γιατί και το ΗΟΗ και το BDP αισθάνονται την ανάγκη να αναφέρουν στο καταστατικό τους την αντίθεση τους στις εθνικές διακρίσεις ;
Στα αδέρφια μου που έχουν επαναπαυτεί στην συνθήκη της Λοζάννης ώστε να μην θεωρούνε τους Κούρδους σαν μειονότητα, τους παρακαλώ να διαβάσουν πρώτα το κείμενο της συμφωνίας (Μέρος 3ο , άρθρα 37-45). Διότι κάθε άνθρωπος που θα τα διαβάσει θα αισθανθεί ντροπή για αυτά που έγιναν στη χώρα μας σε βάρος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Κανείς μας πλέον δεν έχει πρόσωπο να προσφύγει στην συνθήκη της Λοζάννης.
Επίσης παρά το ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν στην ομιλία του στην Γερμανία, φλυάρησε για πολιτιστικά δικαιώματα επικαλούμενος το ευρωπαϊκό δίκαιο για τις μειονότητες, ούτε η Γερμανία, ούτε η Ολλανδία, αλλά ούτε και το Βέλγιο αναγνωρίζουν καθεστώς μειονότητας στους Τούρκους που ζούνε εκεί (έχουν το καθεστώς των προσφύγων). Και όμως εκείνα τα κράτη για να έχουν καλύτερη επικοινωνία με τους πρόσφυγες, στέλνουν επιστολές στα τουρκικά και προσλαμβάνουν μεταφραστές τουρκικών στους δήμους. Εμείς για αυτόν τον λόγο τον Αμπντουλλάχ Ντεμιρμπάς δήμαρχο της πόλης Σουρ, τον βγάζουμε από την θέση του και τον πετάμε στην φυλακή. Αυτοί χρηματοδοτούνε φεστιβάλ Τούρκων και δίνουνε υποτροφίες σε Τούρκους φοιτητές, κι εμείς συλλαμβάνουμε αυτούς που παίζουν κουρδική μουσική στους γάμους. Δεν γράφω περισσότερες λεπτομέρειες για να μην ντροπιαστεί περισσότερο το πρόσωπο μας στην Ευρώπη. Ας δούμε πόσο πίσω είμαστε από γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία και ας γυρίσουμε μετά να κοιτάξουμε στον καθρέφτη.
…………………………………….