Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

0 σχόλια Share:

Εφ. Γενί Σαφάκ 23-1-2011

Η Βαριοπούλα θα προκαλούσε ¨κρίση προβάτων ¨ στο Αιγαίο

Έγγραφα που κατασχέθηκαν στο αρχηγείο του στόλου στο Γκιόλτζουκ φανερώνουν ότι οι χουντικοί της Βαριοπούλας σχεδίαζαν μια νέα κρίση τύπου Ίμια στο Αιγαίο. Με βάση το Σχέδιο Δράσης Σούγγα, επιδιώκονταν η πρόκληση της Ελλάδας με απόβαση στην νήσο Λέρο.

Έγγραφα που κατασχέθηκαν στο αρχηγείο του στόλου στο Γκόλτζουκ, εμφανίζουν ότι η χούντα που ετοίμαζε την Βαριοπούλα, είχε ετοιμάσει μια εργασία στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης Σούγγα, που στόχευε μέσω της πρόκλησης κρίσης με την Ελλάδα στην διαμόρφωση ενός κλίματος για το πραξικόπημα. Για την κινητοποίηση της Ελλάδας έγιναν ετοιμασίες για μια κρίση παρόμοια με τα Ίμια. Προτάσεις των ομάδων εργασίας που είχαν συσταθεί στα πλαίσια του σχεδίου Σούγγα, εξετάστηκαν στο ΓΕΝ. Με βάση αυτές, η Τουρκία αποβιβάζοντας στρατεύματα στα Προβατονήσια που ανήκουν στην Τουρκία, θα διασφάλιζε την κινητοποίηση της Ελλάδας, και η κρίση θα κορυφωνόταν με μεγάλη επιχείρηση απόβασης στο νησί Λέρος που ανήκει στην Αθήνα.

31 αξιωματικοί εργάστηκαν για την κρίση

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Σούγγα το οποίο ετοιμάσθηκε από τον Διοικητή του Στόλου εκείνης της περιόδου, Οζντέν Ορνέκ, στη διαταγή για δημιουργία κρίσης στα νησιά, νησίδες και βράχους στα οποία δεν μεταβιβάσθηκε η κυριαρχία με συμφωνίες στην Ελλάδα, υπάρχει το όνομα του Διοικητή Επιχειρήσεων Υποναυάρχου A.Φεγιάζ Ογουτσού.

Στα έγγραφα, ζητείται στη Διοίκηση η δημιουργία κατώτερων ομάδων εργασίας και η περάτωση των προετοιμασιών μέχρι της 18 Ιαν 2003, ενωρίτερα δηλαδή από της 03 Μαρ 2003, όπου θα συζητείτο το Σχέδιο «Βαριοπούλα».

Απόβαση με Αεροπορική-χερσαία υποστήριξη

Σύμφωνα με την παράγραφο «Πρόταση» του Παραρτήματος «Α» του σχετικού εγγράφου, στη συγκέντρωση του Δεκεμβρίου του 2002 σχετικά με το Σχέδιο Σούγγα, προτάθηκε η δημιουργία κρίσης με χρησιμοποίηση της έντασης που δημιουργείται κατά καιρούς ανάμεσα στους Έλληνες και Τούρκους ψαράδες στην περιοχή της νησίδας Ζουράφας.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΛΕΡΟ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Στην τελική έκθεση τον Δεκέμβριο του 2002 μιας από τις ομάδες εργασίας που προήδρευε ο αντιναύαρχος Ντενίζ Τζορά, αναφερόταν η επίδραση που θα μπορούσε να έχει η σχεδιαζόμενη στα πλαίσια του σχεδίου Σούγγα επιχείρηση στο νησάκι Λαδόξερα με συντονισμό αλιευτικών και καταδρομικών σκαφών. Στην έκθεση αναφέρεται πως ¨προετοιμασίες για μεγάλη επιχείρηση με κατεύθυνση τη Λέρο, θεωρείται πως θα μπορούσαν να θέσουν την Ελλάδα σε κατάσταση επιφυλακής¨

Προτεραιότητα τα Προβατονήσια

Μια από τις τρεις ομάδες εργασίας που σχηματίστηκαν στα πλαίσια του σχεδίου Σούγγα, σε αναφορά της, λαμβάνοντας υπόψιν τις γεωγραφικές συνθήκες υποδείκνυε νησιά που θα μπορούσε να γίνει απόβαση, και την αντίδραση της Ελλάδας. Στην έκθεση αναφερόταν ως πρώτο μέρος κατάλληλο για απόβαση τα Προβατονήσια ενώ αναφερόταν πως ¨ ως δεύτερη προτεραιότητα αξιολογήθηκε κατάλληλη μια επιχείρηση προς τα νησιά Χουρσίτ(Θύμαινα) και στα ευρισκόμενα δυτικά της Ντάτσας νησάκια EGAYDAAK¨. Στην έκθεση περιγράφεται και ο λόγος που προβάλλονται ως πρώτη επιλογή τα Προβατονήσια. Σύμφωνα με την έκθεση το πλεονέκτημα που έχει μια απόβαση που θα γίνει στα Προβατονήσια περιγράφεται ως εξής : ¨Διαπιστώθηκε πως τα ευρισκόμενα στο κανάλι του Τσεσμέ Προβατονήσια, και λόγω του ελέγχου του καναλιού αυτού από βορά αλλά και του ελέγχου της Χίου εξ ανατολών, διασφαλίζουν μια σημαντική έναντι της Ελλάδος υπεροχή¨.

Ενημερώστε 45 μέρες πριν

Το ¨ενημερωτικό σημείωμα¨ με την υπογραφή του υποπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ που ανοίχτηκε και φέρει την επισήμανση ¨απόρρητο¨ δείχνει σε ποιο σημείο είχαν φτάσει οι εργασίες στα πλαίσια του σχεδίου Σούγγα. Στο 2 άρθρων έγγραφο με ημερομηνία Ιανουαρίου 2003, αναφέρεται πως για την επιχείρηση στα EGAYDAAK, σχεδιάζεται η εξουσιοδότηση μιας ειδικής αμφίβιας ομάδας. Επίσης αναφέρει πως λόγω της διαφορετικής γεωγραφίας αλλά και της μεγάλης μεταβλητότητας των ετοιμασιών της εχθρικής χώρας ανάλογα με νησί, νησάκι ή βράχο ¨Η τοποθεσία της απόβασης να έχει καθοριστεί τουλάχιστον 45 μέρες πριν¨.

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΡΙΣΗ

Στην ¨έκθεση της συγκέντρωσης Ιανουαρίου¨ που ανοίχτηκε και φέρει την υπογραφή του υποναύαρχου Φεγιάζ Ογουτσού, φανερώνεται πως επιζητείται μετά από μια κρίση σαν εκείνη στα νησάκια Ίμια, να ανέβει η ένταση μέσω των εξελίξεων που θα μεταδίδουν τα ΜΜΕ.

ΝΗΣΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΟΠΛΑ

Η νησιωτική ομάδα των Προβατονησιών που αφέθηκε στην Ελλάδα με την συνθήκη της Λοζάνης είναι εκκαθαρισμένα από όπλα. Βρίσκονται δίπλα ακριβώς στην νήσο Χίο της Ελλάδας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ (!)

Σε έγγραφο σχετιζόμενο με το Σχέδιο Δράσης Σούγγα, του 2002 που ανοίχτηκε στο αρχηγείο του στόλου και φέρει την υπογραφή του αντιναύαρχου Φατίχ Ιλγκάρ η ¨κυβέρνηση¨ αναδεικνύεται ως ¨εσωτερικός κίνδυνος¨ (!). Στο έγγραφο αναφέρεται πως αποτελεί στόχο η πρόκληση έντασης με την Ελλάδα χωρίς όμως να φτάσουν τα πράματα σε ένοπλη σύρραξη, ώστε να διευκολυνθεί ο αγώνας με τον εσωτερικό κίνδυνο (!).

Σχόλιο : Ο όρος EGAYDAAK χρησιμοποιείται από την Τουρκία για τα νησιά, νησάκια και βράχους που κατά την άποψη της δεν έχουν ξεκαθαρισμένη κυριαρχία.

Previous Article

ΚΕΜΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Next Article

ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *