Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

4 Comments Share:

O πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ αποχώρησε από την Δυτική Θράκη

O πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ, κατά την δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στην Δυτική Θράκη είχε μια σειρά από συναντήσεις στην Ξάνθη.

Ο πρέσβης επισκέφτηκε την Ξάνθη την Τρίτη 11/7 και αρχικά μετέβη στο γραφείο του μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Στην είσοδο του στην μουφτεία τον πρέσβη Τσελίκ υποδέχτηκαν ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, οι  βοηθοί του Αχμέτ Χράλογλου και Φατμά Ιμάμ και μέλη της μουφτείας, τους οποίους ο πρέσβης ευχαρίστησε για την υποδοχή και τους ευχήθηκε να έχουν επιτυχίες. Μετά ο πρέσβης Τσελίκ συναντήθηκε με τον Μέτε και ενημερώθηκε σχετικά με τις εργασίες του.

ΤΕΞ

Μετά από την επίσκεψη στην μουφτεία, ο πρέσβης πέρασε στην ¨Τουρκική Ένωση Ξάνθης¨ (ΤΕΞ), όπου τον υποδέχτηκαν στην πύλη ο πρόεδρος Οζάν Αχμέτογλου, μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΞ και η ομάδα παραδοσιακών χορών της ΤΕΞ. Ακολούθως ο πρέσβης Τσελίκ πέρασε μέσα στο εντευκτήριο της ΤΕΞ και συναντήθηκε εκεί με ομογενείς.

Αρχικά πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΤΕΞ Οζάν Αχμέτογλου που είπε πως η ΤΕΞ βιώνει μια ιστορική μέρα. Ο πρόεδρος Αχμέτογλου υπενθύμισε πως πρόσφατα φιλοξένησαν στην Δυτική Θράκη τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και πρόσθεσε πως η επίσκεψη του πρέσβη τους χαροποίησε. Ο Αχμέτογλου είπε πως η ΤΕΞ ιδρύθηκε το 1927 και ότι για πάνω από 30 χρόνια τώρα συνεχίζει έναν νομικό αγώνα…………¨

……………….

Αργότερα παίρνοντας τον λόγο ο πρέσβης Τσεβίκ υπενθύμισε πως στο παρελθόν της Δυτικής Θράκης υπάρχουν σημαντικοί φορείς. O Τσεβίκ είπε πως η ΤΕΞ διαθέτει ένα παρελθόν 90 ετών και είπε: ¨Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε αυτό το κτίριο, έχω έρθει και παλιότερα. Γύρω μου στους τοίχους και στις βιτρίνες μπορώ και βλέπω ιστορικά σημεία 90 ετών.  Μια μεγάλη αποστολή. Η αποστολή είναι αυτή η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης και οι οργανώσεις της να μπορέσουν να συνεχίσουν αιώνια. Η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης κατέχει μια εξαιρετική θέση μεταξύ των μειονοτήτων όλου του κόσμου. Διαθέτει δικαιώματα που έρχονται από την ιστορία και από τις διεθνείς συνθήκες. Πέραν τούτων υπάρχουν τα δικαιώματα που επιφέρουν οι σύγχρονες νόρμες.  Στο πλαίσιο αυτών των δικαιωμάτων, συνεχίζει το δίκαιο αγώνα της για ένα κράτος δικαίου. Αποτελεί πίστη μου πως εντέλει η κοινότητα της Ευρώπης θα επικρατήσει και εδώ. Αυτό είναι κάτι το άκρως σημαντικό και θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μου ζωής από το 1989, προσπάθησα να συμβάλλω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Aποτελεί πίστη μου πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εντέλει θα πορευθούν σε θετική κατεύθυνση. Για αυτό η βελτίωση της κατάστασης των μειονοτήτων, όπως και το να είναι οι μειονότητες χαρούμενες, γαλήνιες και κανονικά μέλη των κοινωνιών όπου βρίσκονται, είναι κάτι το πολύ σημαντικό για αυτές τις σχέσεις. Η μειονότητα είναι θέμα πουν επηρεάζει τον άνθρωπο. Για αυτό είναι ανάγκη να προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα με την λογική και να τα λύσουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι προσπάθειες μας. ………….¨

…………..

Μετά ο πρέσβης επισκέφτηκε το μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου, όπου ενημερώθηκε από τους αρμόδιους σχετικά με αυτό.

ΥΠΕΡΟΧΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΑΥΡΟ

Αργότερα ο πρέσβης Τσελίκ επισκέφτηκε το χωριό του ορεινού όγκου Κένταυρος, όπου τον υποδέχτηκαν με λουλούδια ένα μεγάλο πλήθος κόσμου. Eκ μέρους του χωριού Κένταυρος, πρώτος πήρε τον λόγο ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας Κενταύρου Αχμέτ Ιμάμ. Ο Ιμάμ παρείχε λίγες πληροφορίες για το χωριό Κένταυρος και πρόσθεσε πως ποτέ δεν θα ξεχαστεί η απόπειρα πραξικοπήματος της 15/7/2016. Τέλος ο Ιμάμ ευχαρίστησε τον πρόξενο Τσεβίκ για την επίσκεψη.

O δημαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά ανέφερε πως το χωριό Κένταυρος είναι ένα από τα στολίδια του ορεινού όγκου. Ο Καμπζά είπε πως ο Κένταυρος είναι από τα χωριά με πολλή κόσμο, με ενέργεια και από αυτά που δίνουν σημασία στην παιδεία και συνέχισε λέγοντας: ¨Εμείς ως μειονότητας πάντα υποστηρίξαμε το καλό, την γαλήνη, την ειρήνη και την σταθερότητα. Ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θέλουμε να είμαστε γέφυρα καρδιάς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πάντοτε επιθυμούμε να συμβάλουμε στην σταθερότητα των δύο χωρών. Εμείς σε αυτά τα χώματα γεννηθήκαμε και σε αυτά είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε¨.

Ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είπε πως και σαν φαρμακοποιός και σας πολιτικός άρχισε από το χωριό Κένταυρος. Ο Ζεϊμπέκ υπενθύμισε πως ο Κένταυρος είναι από τα χωριά που επενδύουν ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, έχει πολλούς απόφοιτους πανεπιστημίων, ενώ έχει μια δυναμική νεολαία. Ο Ζεϊμπέκ είπε πως επιθυμούν να υπάρξουν βελτιώσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι οι ίδιοι με χαρά είναι έτοιμοι να πράξουν ότι τους αναλογεί.

Ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης ανέφερε πως βιώνουν μια πολύ χαρούμενη μέρα, πως το συντομότερο επιθυμούν να φιλοξενήσουν και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο καλούνε στην Δυτική Θράκη διαμέσου του πρέσβη. Ο Μέτε είπε πως εδώ μπορεί να δει κανείς τον καλύτερο πυρήνα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και συνέχισε λέγοντας: ¨Εμείς ζητάμε το εξής. Τα δικαιώματα που δόθηκαν στην μειονότητας των Ρωμιών στην Τουρκία να δοθούν και σε εμάς. Σε αυτό το θέμα είμαστε πάντα έτοιμοι να εργαστούμε με το κράτος της Ελλάδας και το κράτος της Τουρκίας. Οι παππούδες μας έγιναν μάρτυρες και ήρωες για την ύπαρξη του ελληνικού κράτους. Για αυτό τον λόγο, εμείς όποτε χρειάστηκε υπήρξαμε και θα υπάρχουμε.¨

Ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς χαιρέτισε τους παριστάμενους  και είπε πως σήμερα η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, σήμερα βιώνει μια από τις ιστορικές της μέρες. Ανέφερε πως ¨Εμείς ως τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε ανθρώπινα σε αυτά τα χώματα. Σεβόμαστε την πατρίδα μας. Το μόνο για το οποίο δεν πρόκειται να μετανιώσουμε είναι ο τουρκισμός μας και ο μουσουλμανισμός μας. Ποτέ δεν πρόκειται να μετανιώσουμε για αυτά.  Ως τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης θα πράξουμε ότι χρειάζεται για αυτό¨.

…………………….

Ο πρέσβης  της Τουρκίας στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβικ δήλωσε πως στην διήμερη επίσκεψη του στην Δυτική Θράκη είχε επαφές με διάφορους φορείς και οργανώσεις.  Ευχαρίστησε τον κόσμο του χωριού για την θερμή υποδοχή και είπε: ¨ Ως χωριό έχετε μια κατεύθυνση η οποία σας προβάλλει όσον αφορά την συμμετοχή στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και σας συγχαίρω. Ένας από τους βασικούς όρους για την διατήρηση στην ζωή μιας κοινωνίας είναι η παροχή καλής παιδείας στις γενιές του μέλλοντος. Για αυτό σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Στόχος μας είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να φτάσουν στα καλύτερα δυνατά επίπεδα. Στο επίπεδο αυτό υπάρχουν σημεία στα οποία πρέπει να δράσουμε. Αυτό που προβάλλει από αυτά τα σημεία είναι το θέμα της μειονότητας. Ο λόγος για τον οποίο προβάλλεται είναι ότι επηρεάζει απευθείας την ζωή των ανθρώπων. Οι πολίτες είτε είναι στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα, είτε είναι Ρωμιοί, είτε Έλληνες, είτε Τούρκοι  έχουν το δικαίωμα να ζουν μέσα σε γαλήνη. Για αυτό πρέπει να έχουμε την αποφασιστικότητα να λύσουμε μαζί αυτά τα θέματα¨.

Μετά ο πρέσβης Χαλίτ Τσεβικ επισκέφτηκε την βιβλιοθήκη του Κενταύρου και ενημερώθηκε εκεί από τους υπεύθυνους. Τέλος επισκέφτηκε το Πολιτιστικό και Λαογραφικό Μουσείο Κενταύρου που απηχεί το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και μετά αναχώρησε για τον Εχίνο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ  ΕΧΙΝΟ

Μετά από την επίσκεψη στον Κένταυρο, ο πρέσβης Τσεβίκ πέρασε στον Εχίνο , όπου έγινε δεκτός από τον κόσμο του χωριού με λουλούδια.

Στην διάρκεια της επίσκεψης στον Εχίνο πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Τζεμίλ Καμπζά. Εξ ονόματος του κόσμου εξέφρασε προς τον  πρέσβη Χαλιτ Τσεβίκ, την ικανοποίηση του για την επίσκεψη.

Ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ενημέρωσε σχετικά με το χωριό Εχίνος. Ο Ζεϊμπέκ είπε πως το χωριό Εχίνος είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες στην υπόθεση του αγώνα της διεκδίκησης δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και ότι θέλουν να αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες

Ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ανέφερε πως η μειονότητα παρά το ότι πέρασε δύσκολες μέρες, δεν έχασε το ηθικό και τα κίνητρα της. Ο Τσαβούς είπε πως ο Εχίνος είναι ένα χωριό σύμβολο της ενότητας και ομοψυχίας και ότι στις ευρωεκλογές του 2014 στήριξε το DEB με ποσοστό 97%.

Ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε άρχισε την ομιλία του με την φράση ¨Σήμερα μεταξύ μας βρίσκεται εκπρόσωπος που διορίστηκε με υπογραφή του κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν¨ κάτι που αποτελεί όπως είπε μεγάλη τιμή για τους ίδιους. Ο μουφτής Μέτε ανέφερε πως θα αισθανθούν τιμή και περηφάνια να φιλοξενήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν και ζήτησε από τον πρέσβη Χαλίτ Τσεβίκ να μεταφέρει αυτή την πρόσκληση.  

Ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, άρχισε την ομιλία του χαιρετίζοντας τον κόσμο και είπε: ¨Όπως σε ένα κτίριο υπάρχουν οι κολόνες που το κρατάνε, έτσι υπάρχουν σημεία στήριξης που κρατάνε την Δυτική Θράκη. Ένα από αυτά είναι ο Εχίνος. Εσείς είστε άνθρωποι ζωντανοί, ειλικρινείς και γενναιόδωροι. Κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ αισθανόμαστε τον ίδιο ενθουσιασμό και αυτό συνεχίζει αυξανόμενο.¨

……………..

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβικ εξέφρασε την ευχαρίστηση του που βρισκόταν εκεί και εξήγησε τους λόγους λέγοντας τα εξής: ¨Ο λόγος για αυτό είναι ότι όταν υπηρετούσα στην Αθήνα στα έτη 1989 και 1993 αυτό το χωριό για εμάς ήταν ¨άβατο¨ αλλά ήταν όμως ένα μέρος που ήταν πάντα στην καρδιά μας. Ο Εχίνος είναι πάντοτε στην καρδιά μας και στην ψυχή μας. Δεύτερη φορά έρχομαι σε αυτό το χωριό. Εδώ είχα μετάσχει σε ένα πρόγραμμα σαχούρ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μετά από πολλά χρόνια βρίσκομαι πάλι μαζί σας.  Σας ευχαριστώ πολύ για την θερμή σας υποδοχή.  Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Εχίνος είναι ένα ωραίο μέρος στην καρδιά μου είναι και το ότι είναι το χωριό του αείμνηστου μουφτή Μεχμέτ Εμίν Αγκά. Ας αναπαύεται. Εδώ είναι Ελλάδα η πατρίδα σας, είστε πραγματικοί πολίτες αυτής της πατρίδας. Είναι δικαίωμα σας να επωφελείστε με τον καλύτερο τρόπο από τα δικαιώματα σας. Ταυτόχρονα πάντοτε έχει καταγραφεί η συμβολή σας στον εμπλουτισμό του τουρκικού πολιτισμού. Η μεγαλύτερη ευχή και επιθυμία μας είναι κατά τον ίδιο τρόπο να επωφεληθείτε και από αυτά. Γνωρίζουμε τις εργασίες σας σε αυτό το θέμα, τις στηρίζουμε με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε. Να είστε καλά. Συνεχίστε τις εντός της μειονότητας εργασίες και την συμβολή σας. Επιθυμούμε να ξέρετε πως σε αυτές σας τις εργασίες, ως Τούρκοι αξιωματούχοι θα είμαστε δίπλα σας και θα στηρίζουμε.

……………………….

  http://milletgazetesi.gr/view.php?id=7683

12/7/2017

Previous Article

ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Next Article

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΑΓΙΠ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΙΤΕΡΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

4 Comments

  1. Άκου εκεί “εκλεγμένος” μουφτής!
    Και για πότε είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εκλογές, αγαπητοί μου, για να έρθουμε να ψηφίσουμε κι εμείς;
    Το γνωρίζετε μήπως ή είναι κάτι “μυστικό”;

  2. Στο βουλγαρόφωνο Προσήλιο, πάντως, με ενημερώνουν ότι την επίμαχη ημέρα των “εκλογών” από τους 80 περίπου πιστούς μόνο οι 16 σήκωσαν το χέρι υπέρ του “εκλεγμένου” κατά τα άλλα ψευδομουφτή μας.
    Οι υπόλοιποι θα ήταν μάλλον Γκιουλενικοί, υποθέτω.

  3. Αχ,κύριε εκλεγμένε μουφτή Ξάνθης,δεν ξέρετε πόσο σας υποστηρίζω στον αγώνα σας,να έχετε τα ίδια δικαιώματα με τους Ρωμιούς της Πόλης.Επειδή όμως εκείνοι,ήσαν 200.000 το 1924,ενώ τώρα απέμειναν 2000-3000,ενώ στην Ίμβρο και την Τένεδο,το φιλάνθρωπο Τουρκικό κράτος,φρόντισε να μην μείνει κανείς,θα πρέπει να σκεφτούμε και τον λόγο,πως με τόσα δικαιώματα,οι Ρωμιοί της Πόλης εξαφανίστηκαν.Είναι απλό,το Τουρκικό κράτος εξάντλησε κάθε μέσο εκδίωξης των Ρωμιών,από εγκληματικές ενέργειες ιδιωτών συνεργατών του,μέχρι την ψήφιση μυστικών νόμων,που ισχύουν μόνο για τους Ρωμιούς.Να έχετε τα ίδια δικαιώματα,αλλά να μην έχετε το ίδιο τέλος.

  4. Αχ,κύριε εκλεγμένε μουφτή Ξάνθης,δεν ξέρετε πόσο σας υποστηρίζω στον αγώνα σας,να έχετε τα ίδια δικαιώματα με τους Ρωμιούς της Πόλης.Επειδή όμως εκείνοι,ήσαν 200.000 το 1924,ενώ τώρα απέμειναν 2000-3000,ενώ στην Ίμβρο και την Τένεδο,το φιλάνθρωπο Τουρκικό κράτος,φρόντισε να μην μείνει κανείς,θα πρέπει να σκεφτούμε και τον λόγο,πως με τόσα δικαιώματα,οι Ρωμιοί της Πόλης εξαφανίστηκαν.Είναι απλό,το Τουρκικό κράτος εξάντλησε κάθε μέσο εκδίωξης των Ρωμιών,από εγκληματικές ενέργειες ιδιωτών συνεργατών του,μέχρι την ψήφιση μυστικών νόμων,που ισχύουν μόνο για τους Ρωμιούς.Να έχετε τα ίδια δικαιώματα,αλλά να μην έχετε το ίδιο τέλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *