Μην είστε τόσο συναισθηματικοί
Η αντιπρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε. Μαριλένα Κοππά, δήλωσε πως σε περίπτωση που η Τουρκία στρίψει την πλάτη της στην Ε.Ε. θα ζημιωθεί ο ρόλος της ως ¨γέφυρα¨.
Η αντιπρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε. Μαριλένα Κοππά , έστειλε στην Άγκυρα το μήνυμα πως ¨Η στροφή πλάτης μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση¨. Η ευρωβουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ από την Ελλάδα σχολιάζοντας την αντίδραση της κυβέρνησης προς την Αναφορά Προόδου, προειδοποίησε την Τουρκία πως σε περίπτωση που η Τουρκία στρέψει τα νώτα της στην Ε.Ε., θα απολέσει την ταυτότητα της ως ¨γέφυρα¨ μεταξύ ανατολής και δύσης. Η Κοππά ανέφερε πως η Τουρκία από κάτι τέτοιο θα υποστεί ζημία.
Η Κοππά ανέφερε πως ανεξάρτητα με το αν υπάρχει ή όχι πρόοδος, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων φέρει μεγάλη σημασία και συνέχισε λέγοντας : ¨ Εάν συμφωνήσουμε σε αυτό το θέμα, τότε πρέπει να αντιληφθούμε πως με συμβολικές κινήσεις του να πετάμε την αναφορά στα σκουπίδια ή με δηλώσεις του τύπου ¨Η Ε.Ε. είναι μια απαξιωμένη κοινότητα που δεν συνάδει με τα συμφέροντα μας¨, δεν καταφέρνουμε τίποτε. Μια στροφή της πλάτης μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση. Στην προκλητική γλώσσα είμαι συνηθισμένη, αλλά δεν είναι καθόλου εποικοδομητική. Η αναφορά δεν συντάσσεται για αυτό που λέτε ¨περηφάνια¨. Η συζήτηση δηλαδή πρέπει να έχει λιγότερο συναισθηματικό φόρτο¨.
Η Κοππά τόνισε πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει μπροστά της μεγάλα εμπόδια από την μια λόγω του Κυπριακού και από την άλλη λόγω της ¨παραδοσιακής τουρκοφοβίας¨ που επιδεικνύουν κάποια κράτη μέλη.
Η Κοππά ανέφερε πως δεν βλέπει κάποιο λόγο για τον οποίο η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε. να μην είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, υπενθύμισε πως ο αρχιδιαπραγματευτής Εγεμέν Μπαγίς αναγνωρίζει την Τουρκία ως γέφυρα, και είπε τα εξής : Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ενδυνάμωση της υποψηφιότητας της , καθώς και για την χάραξη ενός ανεξάρτητου δρόμου. Στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα και –να είστε σίγουροι- στην Λευκωσία πολλοί άνθρωποι ζητούν να είναι η Τουρκία η πρώτη επιλογή. Μπορεί στο τέλος της μέρας οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα να μην μιλάν την ίδια γλώσσα. Αλλά η Άγκυρα θα πρέπει να προσέξει το εξής : Η συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας και για λόγους περιοχής και για λόγους οικονομίας είναι επωφελής για την Ε.Ε. Αλλά και για την Τουρκία η συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν προθέτει μόνο πρεστίζ στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά προσθέτει και ισχύ σε πολλά επίπεδα της…..
……………
Εφ. Ταράφ 18/10/2012