Παραβιάζοντας την αρχή της αμοιβαιότητας στα θρησκευτικά κτίρια η Ελλάδα κράτα κλειστά τα ιστορικά τζάμια
Η Νεβαλ Κονούκ δήλωσε ότι τα οθωμανικά μνημεία που κατάφεραν να επιβιώσουν στη Χίο, συνειδητά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους πέραν της ταυτότητας τους και αποχαρακτηρίστηκαν.
Ο Σαμπρί Τζαν Σαννναβ από το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θράκης και η Νεβαλ Κονούκ από τη σχολή αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Μάρμαρα, σχολίασε το γεγονός ότι η Ελλάδα κράτα το οθωμανικα μνημεία στη Χίο κλειστά προς λατρεία όπως και τη τρέχουσα κατάσταση σε αυτά.
Η χρήση από την Ελλάδα των τζαμιών οθωμανικής περιόδου για διαφορετικούς σκοπούς κρατώντας τα κλειστά για λατρεία, θεωρείται παραβίαση της αρχής της αμοιβαιότητας στα θρησκευτικά κτίρια.
Ο Σαννάβ περιέγραψε πώς σύμφωνα με τα κρατικά αρχεία του 1894 στην Χίο υπήρχαν 9 τζάμια, 2 μεντρεσέδες, 3 τεκκέδες, 98 εκκλησίες, 1 μοναστήρι, 2 λουτρά και 18 κρήνες και πρόσθεσε πως σήμερα το μόνο οθωμανικό κτήριο που έχει διατηρηθεί στο σύνολο του είναι το τζαμί Μετζιντγέ
…….
Ο Σαννάβ σημείωσε πως ενώ το τζαμί Μετζιντγέ διατηρείται κλειστό, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά από 100 χρόνια τέλεσε θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους πού βρίσκεται στον Τσεσμέ και συνέχισε λέγοντας : “Στην ΕΕ όλα τα κράτη-μέλη μιλάνε για την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης και αναφέρονται στην ισότητα ενώπιον του νόμου ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος. . Αναμφίβολα αυτές οι αρχές πρέπει να ισχύουν και για τους τόπους λατρείας.”
….
Η Νεβαλ Κονούκ δήλωσε : ” Στο νησί έχουμε 4 σουλτανικά τζαμιά. Εξ αυτών το Μπαϊρακλί τζαμί χρησιμοποιείται ως αποθήκη λευκών ειδών. Το Μετζιντγέ μετά την εισβολή μετατράπηκε αμέσως σε μουσείο και σήμερα ακόμη χρησιμοποιείται ως μουσείο. Ενώ τα τζαμιά Οσμανίγε και Ορχανίγε χρησιμοποιούνται ως αποθήκες υλικών που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους”.
https://www.aa.com.tr/tr/ayrimcilikhatti/ayrimcilik/yunanistan-tarihi-camileri-kapali-tutarak-dini-yapilarda-mutekabiliyet-esasini-ihlal-ediyor/1815700?fbclid=IwAR3llDgILD9Pe7hgX9ZsUGjUlUkx14nM_ps5mPk5A0j3EBk0AltKkLYGEJI
13/3/2023
Σχ. : Η κριτική μας για αυτό το δημοσίευμα στο παρακάτω βίντεο :
Στο 0:36 και μετά