Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΙΝΣΤΑΝΜΠΟΥΛ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

No Comments Share:

Εφ. Ραντικάλ 13-8-2011

Ινστάνμπουλ και Κωνσταντινούπολη

 Όταν αυτή η χώρα συναντήσει πλήρως την συνείδηση της, τότε ο εθνικισμός δεν θα βρίσκει αγοραστές. Αυτός που εμπιστεύεται τον εαυτό του δεν αρνείται τίποτε από την ιστορία του.

 Όταν ήμουν μικρός μέναμε στην Μαγνησία σε ένα ¨ελληνικό σπίτι¨. Το σπίτι μας με τα σιδερένια ρολά, την σιδερένια πόρτα και τα υψηλά ταβάνια ήταν διαφορετικό από τα άλλα σπίτια. Ήταν ένα ¨ελληνικό σπίτι¨. Αργότερα θυμάμαι τα καλοκαίρια που πηγαίναμε ως τουρίστες στον Τσεσμέ, που έβλεπα κάποιες Ελληνίδες να έρχονται και να αγκαλιάζουν τοίχους σπιτιών.. Και η μάνα μου έβλεπε εκείνες τις γυναίκες να κλαίνε και έκλαιγε και εκείνη. Για χρόνια δεν μπορούσα να καταλάβω την σημασία εκείνων των δακρύων. Έστω και αν οι μη μουσουλμάνοι με τα σπίτια, τα σοκάκια, τις εκκλησίες και άλλα μεγάλα ¨κατάλοιπα¨ εξατμίστηκαν και πέταξαν, πάντοτε τα απαίσια φαντάσματα που δεν μπορέσαμε να διώξουμε, συνεχίζουν να αποτελούνε μέρος της ζωής μας. Παρά το ότι στα σχολικά μας βιβλία δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για αυτούς και παρά την επιμέλεια με την οποία σβήνονται τα ονόματα τους από παντού, σαν να άφησαν ¨αναμνηστικά¨ σε κάθε μέρος της χώρας. Όταν πέρασαν χρόνια και άρχισα να ασχολούμαι με θέματα της χώρας, αντιλήφθηκα ότι το θέμα ήταν πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορούσα να καταλάβω όταν ήμουν παιδί, και ότι επρόκειτο για έναν τεράστιο ¨κοινωνικό σεισμό¨. Εάν σήμερα είχαμε τις αναλογίες μουσουλμάνων που υπήρχαν πριν το 1915 τότε η σημερινή Τουρκία θα είχε 18 εκατομμύρια μη μουσουλμάνους. Προσπαθήστε να φέρετε στα μάτια σας μια Τουρκία στην οποία θα ζούσαν 18 εκατομμύρια μη μουσουλμάνοι, η πλειοψηφία των οποίων θα ήταν Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι. Τι είδους χώρα θα ήμασταν ; 

Προφανώς θα είχαμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Όπως είχε γίνει στην Αναπληρωματική βουλή, θα είχαμε μη μουσουλμάνους βουλευτές και δεν θα υπήρχε Κουρδικό θέμα. Και δεν θα γινόμασταν μια κοινωνία που έχασε την μνήμη της.

Έτσι για παράδειγμα στον αγώνα Τουρκίας-Ελλάδας δεν θα ανοίγαμε πανό ¨Από το 1453 Ινστάνμπουλ¨. Ο φίλος μου ο Μπεκίρ Μπεράτ Οζιπέκ που μου ανέφερε αυτό το γεγονός μου είχε πει πως ¨Στην πραγματικότητα αυτό το πανό θέλουνε να πούνε στους Έλληνες φιλάθλους πως «Δεν αισθανόμαστε πως αυτή η πόλη είναι δική μας. Αυτή η πόλη είναι δική σας, αλλά εμείς την καταλάβαμε και την κατέχουμε» . Εάν δεν είχαμε διώξει τους μη μουσουλμάνους η αν είχαμε μπορέσει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνια αυτές τις σκοτεινές σελίδες, τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα αν στις πινακίδες κάτω από το Ινστάνμπουλ έγραφε και Κωνσταντινούπολη. Τότε θα βρίσκαμε και το θάρρος να ανοίξουμε τη Αγία Σοφία ως εκκλησία/τζαμί για να μπορούνε να προσεύχονται εκεί χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Και θα θυμόμασταν με ευγνωμοσύνη τους Αρμένιους αρχιτέκτονες της Κωνσταντινούπολης.

……………..

……………..

 

Previous Article

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ PREDATOR

Next Article

ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ : Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

No Comments

  1. Τουρκάκια που γίνονται ναίφ ρομαντικοί κατόπιν εορτής.
    Οι καημένοι δεν καταλαβαίνουν πως αν δεν μας έδιωχναν (Έλληνες, Αρμένιους, Άραβες, Ασσύριους) τώρα εκεί δεν θα υπήρχε Τουρκία αλλά ένα άλλης μορφής κράτος , πολύγλωσσο , πολύθρησκο, στο οποίο θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσει οτιδήποτε Τουρκικό, δλδ ούτε τούρκικοι χοροί, ούτε τούρκικη γλώσσα, ούτε τούρκικη μουσική, ούτε τούρκικη θρησκεία (Αραβικό Ισλάμ) ούτε τούρκικα λουτρά, ούτε τούρκικη κουζίνα, σε δυό γενιές θα είχαν αφομοιωθεί από τους γηγενείς της Μικράς Ασίας, όπως πάθαν οι Μογγόλοι του Τζένγκις Χαν που ενώ είχαν κατακτήσει όλη σχεδόν την Ασία όταν καταστάλαξαν και κάναν νοικοκυριά απορροφήθηκαν σε μιά γενιά από την κουλτούρα των τόπων που κατέκτησαν διότι αυτοί δεν είχαν καμία απολύτως κουλτούρα , εκτός από μιά εκπληκτική ικανότητα να σκοτώνουν τους πάντες χωρίς ιδιαίτερο λόγο και αιτία.

    Λογικό πρόβατο

  2. Κανένας Έλληνας δεν πρέπει να ξεχνάει πως μας εξαφάνισαν από τις πατρογονικές μας εστίες. Και τώρα το παίζουν τεθλιμένες Μαγδαληνές. Μήπως θα μας αποζημιώσει ποτέ η Τουρκία για τη ζημιά που μας έχει κάνει; (ή η Γερμανία;) Πάρτε το είδηση όλοι. Πάψαμε να είμαστε ανεξάρτητο κράτος το 1453. Από τότε είμαστε προστατευόμενοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.