Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ

No Comments Share:

Πρόξενος Οσμάν Ιλχάν Σενέρ : ¨Δεν πρέπει να βλέπουμε τις μειονότητες ως εμπόδιο αλλά ως πλούτο¨

Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ιλχάν Σενέρ στα πλαίσια των εθιμοτυπικών επισκέψεων του, επισκέφτηκε τον δήμο Αρριανών. Κατά την ομιλία του εκεί είπε : ¨ Δεν πρέπει να βλέπουμε τις μειονότητες ως εμπόδιο αλλά ως πλούτο. Πλέον δεν υπάρχει χώρος για ψεύτες στην διπλωματία. Δεν θα είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος μιλά αλλιώς πίσω από κλειστές πόρτες και διαφορετικά όταν βγαίνω έξω. Φυσικά και θα έχω διάλογο με τις ελληνικές αρχές. Το πραγματικό καθήκον κάθε Τούρκου διπλωμάτη σαν εμένα στην Ελλάδα είναι να συμβάλει στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εσείς είστε Έλληνες πολίτες. Για αυτό λύση στα θέματα σας θα πρέπει να αναζητήσετε στην Αθήνα.

Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Οσμάν Ιλχάν Σενέρ στα πλαίσια των εθιμοτυπικών επισκέψεων του, στις 13 Ιουλίου 2012 ημέρα Παρασκευή επισκέφτηκε τον δήμο Αρριανών. Τον πρόξενο Ιλχάν Σενέρ τον υποδέχτηκαν στην είσοδο του δημαρχείου ο δήμαρχος Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ριτβάν Μουσταφά, οι αντιδήμαρχοι Αϊντίν Μπάσογλου, Εκρέμ Χαλίλ, Μουζαφέρ Μολλά, ο πρόεδρος του συνδυασμού Κοινωνικό Κίνημα Σααντετίν Σακίρ Χουσείν, δημοτικοί σύμβουλοι και η πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος DEB Ικμπάλ Καρασαλιοσμάν. Για κάποιο διάστημα ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ και ο δήμαρχος Ιμπραήμ Σερίφ συνομίλησαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και αντάλλαξαν απόψεις.

……………………….

Στην ομιλία του ο πρόξενος Σενέρ είπε :

¨ Πρώτη μου θητεία ήταν στα Σκόπια. Αργότερα υπηρέτησα σαν υποπρόξενος στην Θεσσαλονίκη. Ακολούθως αφού υπηρέτησα ένα χρόνο στο Αφγανιστάν, τα επόμενα 4 χρόνια υπηρέτησα στην πρεσβεία στην Αθήνα. Τον φάκελο σχετικά με την Δυτική Θράκη τον παρακολουθούσα εγώ, μπορεί να ειπωθεί πως μου είχαν ανατεθεί αυτά τα θέματα. Πιστεύω πως αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα για εμένα. Πραγματοποιώντας τις πρώτες μου εθιμοτυπικές επισκέψεις στους ενάρετους μουφτήδες μας, δέχτηκα τις προσευχές τους. Ο κύριος πρέσβης μας όταν είχε έρθει εδώ το είχε πει, στην ηγεσία των ομογενών μας υπάρχουν τρεις πυροστιές. Είναι οι εκλεγμένοι μουφτήδες, οι εν ενεργεία βουλευτές και οι εκλεγμένοι δήμαρχοι. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών είναι πως αντανακλούν τα κοινά χαρακτηριστικά και την ελεύθερη βούληση των ομογενών μας. Λόγω της μη πολιτικής τους θέσης, η θέση των μουφτήδων εδώ είναι λίγο διαφορετική, είναι οι πνευματικοί ηγέτες της κοινότητας. Και οι βουλευτές στην Αθήνα. Οπότε η πραγματική δουλειά πέφτει στους δημάρχους. Διότι δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει οικονομική κρίση. Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Εμείς φυσικά πιστεύουμε πως ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει αυτή την κρίση. Πιστεύουμε στον δυναμισμό του ελληνικού λαού. Και οι ομογενείς μας επηρεάστηκαν από αυτή την κρίση. Στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό εφαρμόστηκε το σχέδιο Καλλικράτης, και τα πλαίσια του οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των δήμων αυξήθηκαν, αλλά οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν. Εγώ σε όλες μου τις συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές φέρομαι πολύ ξεκάθαρα.

Στην διπλωματία δεν υπάρχει χώρος για ψεύτες. Δεν θα είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος μιλά αλλιώς πίσω από κλειστές πόρτες και διαφορετικά όταν βγαίνω έξω. Φυσικά και θα έχω διάλογο με τις ελληνικές αρχές. Το πραγματικό καθήκον κάθε Τούρκου διπλωμάτη σαν εμένα στην Ελλάδα είναι να συμβάλει στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και αυτό θα το πράξουμε σε συνεργασία με τους Έλληνες φίλους μας. Εδώ όμως υπάρχει μια μειονότητα η οποία έχει κάποια θέματα. Μπορούμε να πούμε ότι η μειονότητα δεν έχει θέματα ; Αυτό θα έμοιαζε με την στρουθοκάμηλο που βάζει το κεφάλι της στο χώμα. Εσείς είστε Έλληνες πολίτες. Για αυτό λύση στα θέματα σας θα πρέπει να αναζητήσετε στην Αθήνα.

Εμείς στην Τουρκία κάναμε πολύ σημαντικά βήματα στα μειονοτικά δικαιώματα. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο ιδιαίτερα στις θρησκευτικές ελευθερίες. Και αυτό το κάνουμε χωρίς να περιμένουμε κάποια ανταπόδοση, το δεχόμαστε ως θέμα που αφορά πολίτες μας. Τώρα όταν βγαίνει ο πατριάρχης Βαρθολομαίος και λέει ¨έχω αυτό το θέμα¨, μπορούμε εμείς να πούμε πως δεν υπάρχει θέμα ; Υπάρχει θέμα, για αυτό και αναφέρεται. Εμείς όλα αυτά τα προσεγγίσαμε θετικά. Εμείς είμαστε εγγόνια των Οθωμανών. Από τους Οθωμανούς γνωρίσαμε την ανεκτικότητα. Ξέρετε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος οργανώνει λειτουργίες στην Σουμελά, στην Έφεσο, στο Ακνταμάρ, ενώ ως τουρκικό κράτος χορηγήσαμε την τουρκική ιθαγένεια σε ξένους ιεράρχες που ζήτησαν να γίνουν μέλη στην Ιερά Σύνοδο. Αποδώσαμε το ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο. Αποδίδουμε βακουφικά ακίνητα που κατασχέθηκαν το 1934. Δεν θέτουμε κανένα περιορισμό στα μειονοτικά σχολεία. Διότι αυτοί είναι πολίτες μας. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ισχυρό κράτος και είναι υποχρεωμένη να λύσει τα θέματα των πολιτών της. Και εμείς βέβαια άθελα μας κάναμε λάθη. Αλλά πρέπει πλέον να αφήσουμε το παρελθόν στο παρελθόν. Δεν πρέπει να βλέπουμε τις μειονότητες ως εμπόδιο αλλά ως πλούτο. Αντιλαμβανόμαστε πως και οι Έλληνες φίλοι μας είναι σε αυτό το σημείο. Όλοι οι αξιωματούχοι που είδα, είπαν πως βλέπουν την παρουσία της μειονότητας εδώ ως πλούτο.

¨Δεν ξεχάσαμε την χείρα βοηθείας που έτεινε η Ελλάδα το 1999 όταν έγινε σεισμός στην Τουρκία. Και εμείς τείναμε σε αυτούς¨.

Δεν ξεχάσαμε την χείρα βοηθείας που έτεινε η Ελλάδα το 1999 όταν έγινε σεισμός στην Τουρκία. Και εμείς τείναμε σε αυτούς. Ο γείτονας ενίοτε μαλώνει με τον γείτονα, εσείς μη καβγαδίζετε με ανθρώπους από άλλες συνοικίες. Αλά εάν σας συμβεί κάτι το βράδυ, ο πρώτος που θα τρέξει είναι εκείνος ο γείτονας. Αυτή είναι και η δική μας ιστορία. Πραγματικά αυτά τα θέματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πλέον τα αφήνουμε πίσω. Πλέον οι πολιτικοί και των δύο χωρών κοιτάνε μπροστά. Και επιλύουμε θέματα. Κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα στα μειονοτικά δικαιώματα και τρέχουμε. Και δεν περιμένουμε καμία αμοιβαιότητα. Διότι στα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αμοιβαιότητα. Αλλά ακόμη και αν δεν υπάρχει αμοιβαιότητα, αναμένονται παράλληλα βήματα. Και οι Έλληνες φίλοι μας μπορούνε να κάνουν αυτό το βήμα. Και δεν είναι πως δεν έγιναν βήματα. Για παράδειγμα το κλείσιμο της ΕΠΑΘ ήταν μια καλή εξέλιξη. Υπήρξε η διαδικασία με την συνένωση των μειονοτικών σχολείων. Ο κύριος Χατζηοσμάν και ο κύριος Μάντατζι προσπάθησαν πολύ για αυτό το θέμα. Στο θέμα της μουφτείας μπορούμε να πούμε πως άρχισε ένας διάλογος, αυτό το έγραψε και ο τύπος. Αλλά προτεραιότητα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική κρίση. Μακάρι με το καλό να τη ξεπεράσει και πιστεύουμε πως θα υπάρξει πρόοδος και στα θέματα σας. Ο κύριος πρωθυπουργός μας στην ομιλία του στην Στουτγάρδη δεν παρέλειψε την Δυτική Θράκη. Ξέρετε άλλωστε και το ενδιαφέρον, την αγάπη και την νοσταλγία του κυρίου υπουργού μας για την Δυτική Θράκη, και από εδώ είχε αποχωρήσει ευχαριστημένος.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Η κρίση αυτή έχει επηρεάσει και τους ομογενείς μας. Λέγεται πως τα καπνά δεν έχουν μέλλον. Οι ομογενείς μας εδώ πρέπει να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. Εμείς ως μητέρα πατρίδα Τουρκία θα είμαστε πάντα δίπλα στους ομογενείς μας. Η πόρτα του προξενείου μας είναι για όλους ανοικτή, και μην ζητήσετε ραντεβού, δεν δίνουμε. Όταν πάτε στο σπίτι σας ζητάτε μήπως ραντεβού ; Δεν ζητάτε. Θα έρχεστε σαν στο σπίτι σας, χωρίς να ζητάτε ραντεβού. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε πρόσκληση και κάθε θέμα σας. Σας ευχαριστώ¨.

………………………

Εφ. Μπιρλίκ 13/7/2012

Previous Article

KINHTIKOTHTA ΣΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ

Next Article

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΕΡΗΦ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *