To ντοκιμαντέρ αυτό θα συζητηθεί πολύ
O δήμος Σμύρνης δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την ¨Πυρκαγιά της Σμύρνης¨ οι συζητήσεις για την οποία ακόμη συνεχίζονται. Το 51 λεπτών ντοκιμαντέρ σφραγίζεται από την δήλωση του Έλληνα ιστορικού Στρατή Αναγνώστου ¨Οι Έλληνες ιστορικοί πιστεύουν πως την φωτιά στην Σμύρνη την προκάλεσαν οι Τούρκοι. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να το αποδεικνύει¨
Το Αχμέτ Πρίστινα-μουσείο και αρχείο της πόλης του δήμου Σμύρνης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα ελευθέρια της πόλης παρουσίασε στην κοινή γνώμη το ντοκιμαντέρ ¨Ντοκιμαντέρ Πυρκαγιάς του 1922 στην Σμύρνη¨. Το σχετικό με την πυρκαγιά ντοκιμαντέρ που ετοιμάστηκε βασιζόμενο σε ντόπιες και ξένες πηγές και μαζί με τις μαρτυρίες, προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία. Μετά από έρευνα πηγών και αρχείων που διήρκεσε περίπου 2 χρόνια, το 51 λεπτών ντοκιμαντέρ που ετοιμάστηκε από τον σκηνοθέτη Ταχσίν Ισμπιλέν, φέρει στην δημοσιότητα σημαντικά δεδομένα σχετικά με την Σμύρνη του 1922.
Ο σκηνοθέτης Ταχσίν Ισμπιλέν μιλώντας στο Αχμέτ Πρίστινα-μουσείο και αρχείο της πόλης, είπε πως το ντοκιμαντέρ ετοιμάστηκε με μεγάλη προσοχή και δήλωσε : ¨Προσπαθήσαμε και να πούμε κάποια πράματα και να μην δημιουργήσουμε νέες εχθρότητες¨.
Ειρήνη θέλουμε
Ο διευθυντής του ΑΡΙΚΑΜ και σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ Οκτάι Γκιοκντεμίρ δήλωσε : Κοινότητες που για πολλά χρόνια ζούσαν μέσα σε αδελφοσύνη, με τα παιχνίδια του ιμπεριαλισμού βρέθηκαν αντιμέτωπες η μία ενάντια στην άλλη. Στο τέλος αυτού, η Σμύρνη κάηκε, έγινε στάχτη. Είναι ανάγκη να αρχίσει μια νέα εποχή ειρήνης. Η συγγραφή της σύγχρονης ιστορίας πρέπει να απαλλαγεί από τα εθνικιστικά ανακλαστικά και να υπηρετήσει την ειρήνη και την ανεκτικότητα.
Ο Έλληνας ιστορικός Στρατής Αναγνώστου μιλώντας στο ντοκιμαντέρ δήλωσε πως ¨Η φωτιά άρχισε από την αρμενική και ελληνική συνοικία. Οι Έλληνες ιστορικοί αρχίζοντας με αυτήν την πληροφορία, πιστεύουν πως οι Τούρκοι προκάλεσαν την πυρκαγιά στη Σμύρνη. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να το αποδεικνύει¨.
Ο ιστορικός καθηγητής Γεώργιος Μουτάφης δήλωσε : ¨ Δεν μπορώ να κάνω οριστικό σχόλιο. Διότι διάβασα το θέμα από δευτερεύουσες πηγές. Όπως οι Χουσεπιάν, Χόρτον και οι άλλοι…Αλλά δεν πείστηκα. Διότι πίσω από αυτή την φιλολογία υπάρχουν μια σειρά από ιστορίες.
Ιστοσελίδα του Δήμου Σμύρνης 8/9/2012