Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

¨ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ¨

0 σχόλια Share:

Τα ελληνικά σχολεία τα έκλεισε το κράτος

Μετά την ανακοίνωση για το ότι μπορεί να ανοίξει ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο μιλήσαμε με τον Στέλιο Μπερμπέρ για την διαδικασία κλεισίματος των ελληνικών σχολείων το 1964, για τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση και για το σήμερα.

To 1964 λόγω του Κυπριακού η Τουρκία χρησιμοποιώντας τους Ρωμιούς ως μοχλό πίεσης ενάντια στην Ελλάδα, με την έγκριση του Ινονού έβγαλε τον νόμο για τις απαλλοτριώσεις, κατέσχεσε τις μειονοτικές περιουσίες στο νησί και απαγόρεψε την Ελληνική εκπαίδευση.

Μετά την δήλωση του εκπροσώπου της Διεύθυνσης Βακουφίων Λάκη Βίγκα πως μπορούνε πλέον να γίνουν οι ενέργειες για να ανοίξει σχολείο στην Ίμβρο, μιλήσαμε  με τον Στέλιο Μπερμπέρ-πρόεδρο του ¨Συλλόγου Διατήρησης, Διαφύλλαξης και Ανάπτυξης Ίμβρου¨, ο οποίος μας είπε πως ήταν ένα βήμα που έπρεπε να γίνει και ότι έστω και καθυστερημένο αποτελεί μια ελπίδα.

¨Το σχολείο θα φέρει πίσω τους Ρωμιούς¨

Ο Μπερμπέρ πιστεύει πως υπήρξε δύσκολο να βγει αυτή η άδεια και ότι με αυτό το βήμα που έγινε μετά από 48 χρόνια θα επιταχυνθεί η επιστροφή των Ρωμιών της Ίμβρου.

Ο Στέλιο Μπερμπέρ δηλώνει πως ¨Έκπληξη προκαλεί στους ανθρώπους το ότι θα ανοίξει σχολείο στο νησί. Κι όμως αυτό που ήταν εκπληκτικό ήταν η έλλειψη σχολείου¨. Ο Στέλιο Μπερμπέρ τονίζει πως οι Ρωμιοί της Ίμβρου που σκόρπισαν στις τέσσερεις γωνιές του κόσμου κατά την δεκαετία του 1960, από το 1990 και μετά άρχισαν να επιστρέφουν στο νησί και να στηρίζουν το παρελθόν τους.

Ο Μπερμπέρ λέει πως αυτό το  καλοκαίρι ήρθαν στο νησί 3-4 χιλιάδες Ρωμιού και ότι πολλοί έφυγαν απλά επειδή δεν υπήρχε σχολείο, ενώ με αυτό το μέτρο θα εξωθηθούν να μείνουν μόνιμα στο νησί.

Αναφέρει πως ¨Είναι ένα απτό βήμα. Δεν πιστεύω πως είναι ένα μέτρο για να ξεγελάσει. Αρκεί να εφαρμοστεί κιόλας¨.

¨Ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις, η ανοιχτή φυλακή και η έλλειψη σχολείων εξανάγκασαν τους Ρωμιούς σε μετανάστευση¨

Ο Στέλιο Μπερμπέρ σχολιάζοντας την αναφορά που έκαναν τα ΜΜΕ πως ¨Έγινε δεκτό το αίτημα να ανοίξει σχολείο στην Ίμβρο, ενώ τα σχολεία είχαν κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών¨ τονίζει πως τα σχολεία δεν έκλεισαν από αυτό αλλά τα έκλεισε με το ζόρι το κράτος και απαγόρευσε την εκπαίδευση στα ελληνικά.

Ο Μπερμπέρ λέει πως ¨η Τουρκία το 1964 λόγω του Κυπριακού προβλήματος, άρχισε να χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης ενάντια στην Ελλάδα τους Ρωμιούς και να τους εξαναγκάζει σε μετανάστευση. Αυτές οι πρακτικές επηρέασαν και τους Ρωμιούς του νησιού¨. Περιγράφει ως εξής αυτά που υπέστησαν οι Ρωμιοί στο νησί :

-Το 1964 υπήρχαν 4-5 ελληνικά σχολεία και όλα τα έκλεισαν. Παράλληλα έγιναν οι απαλλοτριώσεις. Το κράτος άρχιζε να κατάσχει τα ακίνητα μας. Απαλλοτριώνοντας τις εκτάσεις και τα σπίτια μας. Έφεραν πολλούς ανθρώπους από την Ανατολία στο νησί και επιδίωξαν να δημιουργηθούνε εντάσεις.

-Εκείνη την περίοδο αρκετοί άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση, καθώς έμειναν χωρίς σπίτια, μπαχτσέδες και σχολεία.

-Επίσης κατασκευάστηκε ανοιχτή φυλακή και μετέφεραν σε αυτήν βιαστές και άλλους σκληρούς εγκληματίες. Το μέτρο αυτό ήταν τμήμα ενός σχεδίου που στόχευε στον εξαναγκασμό των Ρωμιών σε μετανάστευση.

-Εγώ το λέω εξ όσων έμαθα από την οικογένεια μου, πως εκείνη την περίοδο υπήρχε μια απίστευτη ψυχολογία φόβου.

-Και ενώ για πολλά χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν μια ήρεμη ζωή, ξαφνικά άρχισαν να εκδηλώνονται περιστατικά βιασμών και ληστείας και οι άνθρωποι έφτασαν να φοβούνται να βγούνε από τα χωριά τους. 

Ιστοσελίδα Bianet.org 12-1-2012

 

Σχόλιο : Ζητάμε συγγνώμη για την χρησιμοποίηση του όρου ¨Ρωμιοί¨ αντί του ¨Έλληνες¨ αλλά αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στο τουρκικό κείμενο και έτσι χαρακτηρίζει μόνιμα η Τουρκία τους ελάχιστους Τούρκους πολίτες ελληνικής καταγωγής.  

 

Previous Article

ΟΙΝΟΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ-ΠΑΝΑΡΧΑΙΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ 5000 ΕΤΩΝ !

Next Article

ΑΝΤΡΙΚΗ ΒΙΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *