Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

No Comments Share:

Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, σε 24 ώρες μπορεί να ανοίξει

Στήριξη από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και από τον Χουσείν Τσελίκ σχετικά με την σχολή της Χάλκης. Ο Τσελίκ δήλωσε πως ¨Πρέπει να ανοίξει αμέσως. Μια ντροπή από ανθρωπιστική και ισλαμική σκοπιά¨.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΠ Χουσείν Τσελίκ δήλωσε πως ¨Η αμοιβαιότητα είναι μια λάθος προσέγγιση¨.

 ΑΓΚΥΡΑ – Για πρώτη φορά μετά από χρόνια συζήτησης γεννήθηκε μια σοβαρή ελπίδα για το άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Ο Πρόεδρος της Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων καθηγητής Μεχμέτ Γκιορμέζ, σήμερα μετά από την επίσκεψη του στο ελληνικό πατριαρχείο του Φαναρίου, αναμένεται να κάνει την πρώτη δήλωση στήριξης για το άνοιγμα της. Και από την κυβέρνηση ήρθαν καθαρά μηνύματα σχετικά με την δυνατότητα ανοίγματος της σχολής. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος και εκπρόσωπος τύπου Χουσείν Τσελίκ δήλωσε πως το άνοιγμα της σχολής είναι ανθρώπινο και ισλαμικό καθήκον και δήλωσε ¨ Το κλείσιμο της σχολής ήταν λάθος και το μη άνοιγμα της ακόμη ένα λάθος. Δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα για να μην ανοίξει¨.

Αρκεί η λήψη απόφασης

Ο Τσελίκ μιλώντας στην Ραντικάλ ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα νομικό και συνταγματικό κώλυμα που να εμποδίζει το άνοιγμα της σχολής, και ότι εάν ζητηθεί μπορεί να ανοίξει μέσα σε 24 ώρες. Ο Τσελίκ τόνισε πως η θεολογική σχολή είναι ένα ιδιαίτερο δικαίωμα που δόθηκε από την συνθήκη της Λοζάννης και είπε : ¨ Τα επιχειρήματα που προβάλλονται για να μην ανοίξει δεν έχουν βάση. Ζητείται η ίδρυση γυμνασίου που θα υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Κάτι εύλογο από κάθε πλευρά. Εάν δεν είχαν τον τελευταίο λόγο οι κρατικοί μηχανισμοί θα την είχα ανοίξει μέσα σε 24 ώρες όταν ήμουν υπουργός Εθνικής Παιδείας. Και δεν χρειάζεται νόμος για την επαναλειτουργία της. Αρκεί η λήψη απόφασης¨.

 Ο Τσελίκ ανέφερε πως όσοι εξ ονόματος του Ισλάμ εναντιώνονται στο άνοιγμα της σχολής κάνουν μεγάλο λάθος. Ο Τσελίκ κάλεσε τους θρησκευόμενους ανθρώπους της Τουρκίας σε ¨συμπάθια¨ και συνέχισε λέγοντας : ¨ Αυτή τη στιγμή στο Ρότερνταμ υπάρχει ισλαμικό Πανεπιστήμιο και υπάρχουν 500 φοιτητές θεολογίας. Στη Ευρώπη υπάρχουν φορείς θρησκευτικών κοινοτήτων και θρησκευτικών ταγμάτων. Στην Ευρώπη υπάρχουν 5 χιλιάδες τζαμιά, και το 1/3 από αυτά έγινε τζαμί ενώ παλιότερα ήταν εκκλησία. Χρειάζεται τιμιότητα και συμπάθεια. Πως δηλαδή στην Ευρώπη οι μουσουλμάνοι θα ανοίγουν και η Ευρώπη θα το δέχεται, ενώ στην Τουρκία αν φοιτήσουν 100 παπάδες, θα επέλθει καταστροφή ; Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο ; Κάποιος ο ποίος είναι σίγουρος για την θρησκεία του, δεν ενοχλείται όταν οι άλλοι βιώνουν την δική τους πίστη. Και η εναντίωση σε αυτό δεν είναι ούτε ανθρώπινο, ούτε σύμφωνο με το Ισλάμ¨.

Ο Τσελίκ υπενθύμισε πως στην Τουρκία οι μη μουσουλμάνοι περιθωριοποιήθηκαν, θύμισε ντροπιαστικά γεγονότα όπως τον ¨Φόρο Περιουσίας¨ (Βαρλίκ Βεργκισί) και τα Σεπτεμβριανά και δήλωσε : ¨ Όταν ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν πάνω από 100 χιλιάδες Ρωμιοί. Τώρα έμειναν 1500. Ο άνθρωπος φεύγει από εκεί που νοιώθει άνετα ; Σε αυτή τη χώρα οι μη μουσουλμάνοι περιθωριοποιήθηκαν. Ως κόμμα ΑΚΠ εμείς είμαστε που κάναμε τα απαραίτητα βήματα προς τους μη μουσουλμάνους πολίτες μας¨.

Ο Τσελίκ επέκρινε επίσης όσους για να μην ανοίξει η σχολή της Χάλκης θέτουν θέμα ¨αμοιβαιότητας¨, λέγοντα πως στην κρατική διακυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρχει η ¨λογική της ανταλλαγής¨.

 Εφ. Ραντικάλ 5/7/2012

Previous Article

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΡΜΕΖ-ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Next Article

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *