Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Μόνο αυτά μας ζητά το υπουργείο Eξωτερικών της Τουρκίας…

No Comments Share:

H Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης έχει επιδείξει ισχυρή αντίδραση στο εν λόγω Π.Δ. με τη δήλωσή της στις 21 Ιουνίου 2019. Το υπουργείο μας συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτή τη δήλωση.

Πρώτον, η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, παραλείποντας να αναγνωρίσει τους Μουφτήδες που εκλέχθηκαν από την τουρκική μειονότητα. Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις παραβατικές πρακτικές της, η Ελλάδα έχει επιδεινώσει τις παραβιάσεις της θέτοντας το γραφείο του Μουφτή και το έργο των μουφτήδων της μειονότητας, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού τμήματος.

Το εν λόγω διάταγμα, το οποίο περιέχει κανονισμούς σχετικά με τη διοικητική κατάσταση, τη δομή και τη δικαιοδοσία του Μουφτή, είναι η σαφής παραβίαση της ειρηνευτικής συνθήκης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα των μειονοτήτων να ιδρύσουν και να διαχειριστούν τα δικά τους θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το διάταγμα, του οποίου το πρώτο σχέδιο κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2018 και συνάντησε τη δικαιολογημένη ισχυρή αντίδραση της μειονότητας, αγνοεί τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, τα οποία εγγυάται η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, επίσης με βάση την αμοιβαιότητα. Το διάταγμα, το οποίο αποσκοπεί σαφώς στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων, μετατρέποντάς τες σε κανονικό κυβερνητικό τμήμα, δεν είναι αποδεκτό από την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα ούτε έκανε ολοκληρωμένη και ειλικρινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της μειονότητας ούτε έλαβε τις απόψεις τους. Αντ ‘αυτού, ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους υπεύθυνους για θρησκευτικές υποθέσεις στο κρατικό σύστημα να προετοιμάσουν αυτό το διάταγμα, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης σε βάρος της τουρκικής μειονότητας. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη μειονότητα απέχει πολύ από καλές προθέσεις.

Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγέντες Μουφτήδες και να απομακρυνθεί από το λάθος της να επιβάλει τον παράνομα διορισμένο Μουφτή.

Επίσης, αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες απαγορεύτηκαν από τις ελληνικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη “Turk” στα ονόματά τους, να διασφαλίσει ότι η μειονότητα έχει τον πλήρη έλεγχο των βακουφίων και των βακουφικών περιουσιών,  να πολιτογραφήσει εκ νέου τα μέλη της μειονότητας που έχουν στερηθεί την ιδιότητα του πολίτη λόγω του καταργηθέντος άρθρου 19 του νόμου περί ελληνικής ιθαγένειας και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για το άνοιγμα μειοντικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων σε άλλα επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει περαιτέρω το αρνητικό ιστορικό της Ελλάδας που παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, ενώ το ότι το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα σε μια χώρα της ΕΕ αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας.

Καλούμε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς καθώς και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να παρακολουθούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα για να διεξάγουν αμερόληπτες έρευνες σχετικά με τις νομικές ενέργειες της Ελλάδας που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες και τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα και αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βελτίωση των δικαιωμάτων της μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις.

http://www.mfa.gov.tr/sc_-43_-muftulukler-hk-yunanistan-cbsk-kararnamesi-hk-sc.en.mfa
21/6/2019

Σχ: Η Τουρκία δηλαδή θέλει να αναγνωρίσουμε τους συλλόγους που η ίδια στήνει και ενισχύει, να αναγνωρίσουμε ως μουφτήδες ανθρώπους που έχουν βρίσει τους Έλληνες (βλ. γκιαούρηδες και Μέτε…) και λειτουργούν σαν φερέφωνα της.

Η Τουρκία βρήκε και τα κάνει και ζητάει και θα ζητάει κι άλλα. Αφού η Ελλάδα επιτρέπει στον κάθε τουρκοπράκτορα να ¨αλωνίζει¨,  καλά να πάθουμε.

Ίσως θα έπρεπε να κοινοποιηθεί στην Τουρκία το εξής: Το κλείσιμο των συλλόγων αυτών που τόσο υποτίθεται τους καίει, ήταν ένα διοικητικό μέτρο που λήφθηκε από το ελληνικό κράτος ουσιαστικά ως αντίποινα για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Λοιπόν μόλις ανακληθεί αυτή η ανακήρυξη ας αρθούν και τα αντίποινα μας…

Αλλιώς ΟΥΔΕΠΟΤΕ.

Previous Article

Εν όψει εκλογών τους έπιασε η έγνοια για τους Κούρδους…

Next Article

Τούρκος αντιπροέδρος Οκτάι: ¨Αν δεν θες να δώσεις F-35 μην δίνεις, η Τουρκία δεν απειλείται¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *