Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

¨ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ¨ !!!

No Comments Share:

Το δράμα της Δυτικής Θράκης στην μέση της Ε.Ε…

 

Την περασμένη Κυριακή κάποιοι από εμάς τους Θρακιώτες δημοσιογράφους της Τουρκίας συναντηθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη με κάποιους Δυτικοθρακιώτες δημοσιογράφους.

 Στην σύνοδο αυτή που μετείχαν 80 άτομα, παρίσταντο επίσης ο βουλευτής Αδριανούπολης του ΑΚΠ Μεχμέτ Μουεζίνογλου και ο συμπολίτης μου από την Κεσσάνη βουλευτής Αδριανούπολης του CHP Κεμάλ Ντεγιρμέντερελί. Στην σύνοδο αυτή που έγινε από τον Μπουρχανετίν Χαγκιουντέρ- πρόεδρο του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, εκτός από τα θέματα των Δυτικοθρακιωτών Τούρκων δημοσιογράφων, τέθηκαν επί τάπητος και τα θέματα της Τουρκικής μειονότητας.

 Η παρουσία, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των Τούρκων Δυτικής Θράκης, αποτελούν για εμάς μια εθνική υπόθεση όπως και η Κύπρος. Αλλά δυστυχώς ως ΜΜΕ και ως κοινή γνώμη παραμένουμε αδιάφοροι για αυτή την υπόθεση. Ακούγοντας τους Δυτικοθρακιώτες Τούρκους δημοσιογράφους, νόμισα πως δεν ζούνε σε μια χώρα της Ε.Ε. , αλλά ότι είναι δημοσιογράφοι σε ένα αυταρχικό καθεστώς. Μετά από την χούντα των συνταγματαρχών η δημοκρατία ήρθε στην Ελλάδα, αλλά παρακρατήθηκε όσον αφορά την τουρκική μειονότητα. Οι Τούρκοι με έναν εκπληκτικό τρόπο και ενώπιον όλων των υπηρεσιών και αρμοδίων της Ε.Ε., υπόκεινται σε συμπεριφορά θετού παιδιού.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να γίνουν μέλη στις επαγγελματικές ενώσεις τύπου στην Ελλάδα. Στοχοποιήθηκαν από μια καμπάνια φίμωσης τους και με κάποιες προφάσεις και κόλπα των ελληνικών δικαστηρίων, ενώ με βάση το τιράζ τους θα έπρεπε να τιμωρηθούν με πρόστιμο 5-6 χιλιάδων ευρώ, τιμωρούνται με πρόστιμα 150-200 χιλιάδες ευρώ. Ας γράψω ένα θέμα ενδεικτικό των πιέσεων : Η εφημερίδα Μιλλέτ δεν μπορεί να καταχωρήσει την ονομασία της. Για ποιο λόγο ; Διότι μοιάζει λέει με την εφημερίδα Μιλλιέτ της Τουρκίας…Επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές στην Δυτική Θράκη, αλλά και φορείς όπως η τράπεζα Ζιραάτ και η THY δεν μπορούν να δώσουν διαφημίσεις στις τουρκικές εφημερίδες. Τα θέματα της τουρκικής μειονότητας είναι ακόμη βαρύτερα από αυτά του τύπου. Πέρα από την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρώπη, υποτροπίασαν πάλι οι αρρώστιες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η τουρκομουσουλμανική μειονότητα των 150 χιλιάδων ατόμων, κατά την τελευταία περίοδο δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις και αντιμετωπίζει τις απειλές του ρατσιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η άρνηση της τουρκικής ταυτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει άδεια λειτουργίας σε κανένα φορέα στην περιοχή που φέρει το ¨τουρκικός¨ στην ονομασία του. Δεύτερο μεγάλο βάσανο αποτελεί το εκπαιδευτικό. Η Τουρκική μειονότητα ίδρυσε τα δικά της δημοτικά αλλά γυμνάσια και λύκεια είναι τόσο λίγα που είναι σαν να μην υπάρχουν. Η ελληνική κυβέρνηση από το 1998 κι εντεύθεν ξεχωρίζει ένα 0,5% στα πανεπιστήμια για τους μειονοτικούς φοιτητές. Αλλά καθώς οι νέοι δεν έχουν μια καλή υποδομή εκπαίδευσης, δεν έχουν την επιθυμητή επιτυχία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εάν πάλι σπουδάσουν στην Τουρκία αντιμετωπίζουν το θέμα της αναγνώρισης. Μεγάλο είναι και το θέμα των νηπιαγωγείων. Από τα 12 χιλιάδες παιδιά τα 7 χιλιάδες πάνε σε ελληνικά νηπιαγωγεία. Η ελληνική κυβέρνηση παρά την συνθήκη της Λοζάννης δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες. Τους διορίζει η ίδια. Συνεχίζεται το θέμα με τις δικέφαλες μουφτείες. Στα άκρα βρίσκεται και το θέμα με τα βακούφια. Οι διοικήσεις των βακουφίων δεν εκλέγονται με την ελεύθερη βούληση της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Κατασχέσεις και φόροι σε βάρος των βακουφικών περιουσιών δεν καταργούνται.

Ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί η κατάσταση των Τούρκων-θυμάτων του άρθρου 19 του ελληνικού κώδικα ιθαγένειας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αγώνα κατά του Ρατσισμού (ECRI), χρειάζεται να επανορθωθεί η αδικία σε βάρος των 60 χιλιάδων Τούρκων που υπέστησαν την αδικία και να τους δοθεί ξανά η ελληνική υπηκοότητα. Ένα άλλο θέμα που υπάρχει στο μέσο της Ε.Ε. είναι η αποτροπή εκλογής Τούρκων. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι όπως και τα κόμματα πρέπει να ξεπεράσουν το ποσοστό του 3%. Αυτό σημαίνει 200 χιλιάδες ψήφους. Αλλά το σύνολο του πληθυσμού της μειονότητας είναι 150 χιλιάδες άτομα. Δηλαδή ποτέ δεν είναι δυνατόν να εκλεγούνε ανεξάρτητοι Τούρκοι υποψήφιοι. Αναγκαστικά κατεβαίνουν υποψήφιοι με τα ελληνικά κόμματα και μπορούν να βγάλουν μόνο 3 βουλευτές.

……………..

Εφ. Ζαμάν 17/10/2012

Χουσείν Γκιουλερτζέ

Previous Article

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΤΟΝ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ

Next Article

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *