Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΙΡΙΑΛ

0 σχόλια Share:

Τα τουρκικά σίριαλ κατέκτησαν την Ελλάδα

Tα εγχώρια σίριαλ, μετά τις χώρες της Μέσης Ανατολής κατέκτησαν και την Ελλάδα. Σίριαλ όπως η ¨Σιλά¨ και ο ¨Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής¨, τραβάνε σαν μαγνήτης τους Έλληνες στις τηλεοράσεις

¨Λυπάμαι αλλά τώρα δεν μπορώ να μιλήσω, αρχίζει ο Σουλεϊμάν¨! Η Αθηναία Βίκυ Μπεχράκη αναφέρει πως αυτή την φράση την ακούει όλο και πιο συχνά όταν παίρνει τηλέφωνο τις φίλες της. Η σαραντάρα Ελληνίδα αρχιτέκτονας στην αρχή έκανε πλάκα με τα αδέρφια και τους γονείς της που δεν έχαναν τα τουρκικά σίριαλ, αλλά μετά από κάποιο διάστημα επηρεάστηκε και η ίδια και πλέον έχει καθηλωθεί μπροστά στην οθόνη. Η Μπεχράκη λέει πως ένα χρόνο τώρα παρακολουθεί το σίριαλ Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής στο οποίο εξιστορούνται η γεμάτη ίντριγκες αγάπη του σουλτάνου Σουλεϊμάν και της Χιουρέμ σουλτάνας. Σύμφωνα με την Ελληνίδα αρχιτέκτονα, τα τουρκικά σίριαλ διαφέρουν αρκετά από τα ελληνικά : ¨Η παραγωγή τους είναι πολύ καλύτερη από τα παρόμοια ελληνικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το εξής. Τα ελληνικά κανάλια αυτή τη στιγμή δείχνουν μόνο επαναλήψεις ελληνικών σίριαλ. Κάποια είναι από την εποχή του 1985. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να βλέπω τις ίδιες ιστορίες. Τα τουρκικά σίριαλ παρουσιάζουν κάτι το νέο¨.

Τα τουρκικά σίριαλ στην prime time ώρα

Τα τουρκικά σίριαλ αποτελούνε ένα νέο και αγαπημένο προϊόν για την ελληνική αγορά των ΜΜΕ. Το πρώτο τουρκικό σίριαλ παρουσιάστηκε από το MEGA το 2005. Το σίριαλ που παρουσιάστηκε με τίτλο στην Τουρκία ¨Ξένος γαμπρός¨ και στην Ελλάδα ως ¨Τα Σύνορα της Αγάπης¨, παρουσιάζει την ιστορία αγάπης ενός Έλληνα με μια Τουρκάλα, και επί τρία χρόνια είχε μεγάλη ακροαματικότητα. Το 2010 το κανάλι ANT1 άρχισε να εκπέμπει το σίριαλ ¨Χίλιες και Μια Νύχτες¨ και από τότε υπήρξε έκρηξη στα τουρκικά σίριαλ. Τα τρία μεγάλα κανάλια MEGA, ANT1 και ALPHA που δίνουν βαρύτητα στην διασκέδαση, στις βασικές τους εκπομπές πλέον έχουν μόνο τούρκικα σίριαλ.

Στην κατάκτηση της Ελλάδας από τα τουρκικά σίριαλ συνετέλεσε σημαντικά και η οικονομική κρίση. Η έκρηξη των τουρκικών σίριαλ συνέπεσε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010.

Ο κριτικός τηλεόρασης του περιοδικού Αθηνόραμα Νίκος Βουλαλάς σκιαγραφεί την κατάσταση ως εξής : ¨ Τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια στις αρχές του 2010 άρχισαν να έχουν τα πρώτα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεν είχαν μείνει χρήματα για να γυριστεί νέο σίριαλ. Η τιμή των τουρκικών σίριαλ ήταν πολύ πιο κατάλληλη. Μπορείτε να αγοράσετε ένα επεισόδιο με 5.000 ευρώ. Και εντέλει φτάνετε σε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Γενικά αποσπάνε ένα ποσοστό πάνω από 40%. Για αυτό τον λόγο τα τρία μεγάλα κανάλια διασκέδασης, άρχισαν μαζικά να δίνουν χώρο στα τουρκικά σίριαλ¨

¨Το κρυφό όπλο του Ερντογάν¨

Η επιτυχία των τουρκικών σίριαλ δεν περιορίστηκε στην Ελλάδα. Οι τουρκικές εταιρίες πουλώντας μόνο τα δικαιώματα εκπομπής σε πάνω από 70 χώρες, έκαναν ένα τζίρο πάνω από 100 εκ. $. Τα τουρκικά σίριαλ κατέστησαν ένα κερδοφόρο εξαγώγιμο προϊόν.

Αλλά δεν ήταν επιτυχημένα μόνο από οικονομική σκοπιά αλλά και από πολιτική. Το αγγλικό περιοδικό Time πριν από λίγο καιρό, εστιάζοντας από πολιτική σκοπιά στα τουρκικά σίριαλ τα είχε χαρακτηρίσει ως ¨το κρυφό όπλο του Ερντογάν¨. Η Σινά Κόλογλου – δημοσιογράφος και κριτικός τηλεόρασης, δηλώνει πως η τουρκική κυβέρνηση αντιλήφθηκε το δυναμικό των εγχώριων σίριαλ και θέλησε να το χρησιμοποιήσει. Η Κόλογλου λέει πως αυτό ισχύει για κάθε χώρα και δηλώνει πως ¨Δεν το βρίσκω ως κάτι το αφύσικο. Αυτή είναι η πορεία της δουλειάς. Εξαγωγή κουλτούρας¨.

Στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού

Το υπουργείο πολιτισμού θέλοντας να συμβάλει στην εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό, ετοιμάζεται να στηρίξει τα εγχώρια σίριαλ. Αναφέρεται όμως πως η οικονομική στήριξη συνδέεται με όρους όπως η συμμόρφωση με τις οικογενειακές αξίες. Π.χ. στην κατηγορία αυτή δεν εντάσσεται το σίριαλ Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε εσωτερικό και εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός είχε ασκήσει κριτική σε αυτό το σίριαλ λέγοντας πως δεν απεικονίζει τις ιστορικές αλήθειες και μάλιστα είχε απειλήσει με δικαστικές διώξεις. Η Σινά Κόλογλου αναφέρει πως λόγω της αναγκαιότητας να δίνεται έμφαση στις οικογενειακές αξίες για να υπάρξει ενίσχυση από το υπουργείο Πολιτισμού, ενδεχομένως θα σταματήσουν τα σίριαλ που περιλαμβάνουν στοιχεία όπως ποτά, τσιγάρα και παράνομες σχέσεις, και ότι γενικά μπορεί να αλλάξει η δομή των σίριαλ κατά τα επόμενα χρόνια.

¨Τουρκική προπαγάνδα¨

Αυτή τη στιγμή εκπέμπονται έξι σίριαλ στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι ενάντιοι σε αυτά. Κάποιοι άνεργοι Έλληνες ηθοποιοί σε συνεντεύξεις που έδωσαν παραπονούνται πως αυτές οι χαμηλού κόστους παραγωγές, τους έχουν πάρει την δουλειά. Η εφημερίδα Δημοκρατία σταμάτησε την διαφήμιση του σίριαλ ¨Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής¨ που είχε δώσει ο ΑΝΤ1. Δικαιολογία για αυτό ήταν το ότι ¨ το σίριαλ παρουσιάζει την 400 ετών κατοχή της λλάδας ως κάτι το αβλαβές¨. Ο διάσημος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε ανοιχτή του επιστολή τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε εκφράσει την ανησυχία του για τα τουρκικά σίριαλ δηλώνοντας πως ¨ Η προκλητική αυτή στάση των καναλιών που προβάλλουν ανενδοίαστα ότι πιο ευτελές τους σερβίρει η τούρκικη προπαγάνδα, μοιάζει να προβληματίζει ελάχιστους¨.

Ο Έλληνας τηλεθεατής δεν φαίνεται να ακούει αυτές τις προειδοποιήσεις. Τα τουρκικά σίριαλ τραβάνε ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον. Ο τηλεκριτικός Νίκος Βουλαλάς λέει πως θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο άνετοι και ότι ¨Εντέλει όλοι θα αντιληφθούν πως όλα αυτά είναι μια αβλαβής διασκέδαση. Εάν ένα ελληνικό σίριαλ αποκτήσει μεγάλη τηλεθέαση στην Τουρκία, τότε θα ήταν ευχαριστημένοι οι Έλληνες. Αυτό λοιπόν που γίνεται τώρα είναι το αντίστροφο¨.

Η Βίκυ Μπεχράκη πάλι βιάζεται να πάει στο σπίτι. Σε λίγο αρχίζει ο Σουλεϊμάν. Δεν θέλει να το χάσει. Διότι τα σίριαλ μπορούν έστω και για λίγο να κάνουν την επί δύο χρόνια άνεργη γυναίκα , να ξεχαστεί.

Sondakika.com 27/2/2013

Previous Article

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Next Article

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *