Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Άρθρο των Μιχαηλίδη & Τσαμάν για την Τουρκία στην Jerusalem Post

No Comments Share:

H ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει το “τουρκικό πρόβλημα”

Η Τουρκία έχει καταστεί απειλή ασφάλειας για πολλές χώρες και περιοχές. Επιπλέον η Άγκυρα αυξάνει τους δεσμούς της με τη Ρωσία την Κίνα και το Ιράν.

Δεν είναι μυστικό ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει εμπλακεί σε μία επεκτατική και εξαιρετικά αποσταθεροποιητική πολιτική στο εξωτερικό και σε αυταρχικά και βίαια μέτρα στο εσωτερικό.

Ο κατάλογος είναι μακρύς: Υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία (Χαμάς και ISIS), καταστέλλει την θρησκευτική ελευθερία στη χώρα (κοινότητα αλεβί και ορισμένες σουνιτικές ομάδες), φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους από τη δουλειά τους στο δημόσιο, διεξάγει δημογραφική μηχανική σε κουρδικές περιοχές, προσπαθεί στρατιωτικά να συντρίψει τον κουρδικό δημοκρατικό αγώνα, ασκεί παράνομα γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της κυπριακής δημοκρατίας, αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στη θάλασσα, ασχολείται με την εμπορία ανθρώπων και χρησιμοποιεί ως όπλο τα μεταναστευτικά ρεύματα από Ασία,  Αφρική και Μέση Ανατολή για να εκβιάζει την Ευρώπη.

Η Τουρκία έχει καταστεί απειλή ασφαλείας για πολλές χώρες και περιοχές.Επιπλέον η αυξανόμενη δεσμοί της Άγκυρας με τη Ρωσία την Κίνα και το Ιράν σε πολλά επίπεδα αποτελούν μία σαφή ένδειξη της πορείας που επέλεξε το καθεστώς.
Η Τουρκία επί του παρόντος διοικείται από μία συμμαχία άκρως αντί Δυτικών αντιδημοκρατικών δυνάμεων από ένα συνδυασμό πολιτικού Ισλάμ και τουρκικού υπερεθνικισμού.
Αναμφίβολα είναι ένα αυταρχικό καθεστώς, απόλυτα αποσπασμένο από τα δυτικά ή ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς ανεξάρτητο δικαστικό σώμα χωρίς ελεύθερο τύπο και χωρίς ελεύθερη κοινωνία των πολιτών.
Το τουρκικό αποκαλούμενο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης δεν έχει έλεγχους και ισορροπίες και είναι εντελώς ασύμβατο με τις βασικές αξίες της ΕΕ.
Το ιδεολογικό αμάλγαμα του ισλαμισμού και του τουρκικού εθνικισμού είναι άκρως αντίθετο και ενάντιο στην Δύση και την ΕΕ.  Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτή την ιδεολογία σε κάθε ευκαιρία, κατηγορώντας την ΕΕ και τη Δύση ως υπεύθυνες για τυχόν αποτυχίες. Η προπαγάνδα του καθεστώτος που στοχεύει στο εσωτερικό κοινό, απεικονίζει την Ευρώπη ως φρούριο του ναζισμού που είναι αντί-τουρκικό και αντί μουσουλμανικό και επιδιώκει να αποδυναμώσει την Τουρκία.

Οι σχέσεις με τις Ηνωμένες πολιτείες βρίσκονται σε χαμηλό σημείο λόγω των αποφάσεων της Τουρκίας να ξεπλένουν ιρανικά χρήματα, να υποστηρίξουν το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να αγοράσουν το πυραυλικό σύστημα s-400 από τη Ρωσία (μία τεράστια περιοχή σύγκρουσης με τις Ηνωμένες πολιτείες και το ΝΑΤΟ) και να χρησιμοποιούν αλλοδαπούς κρατούμενους στις διαπραγματεύσεις υπό την κάλυψη ενός τηλεχειριζόμενο δικαστικού σώματος που βρίσκεται στην τροχιά του καθεστώτος.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν ότι η λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της Τουρκίας θα τροφοδοτούσε την ισλαμιστική εθνικιστική αφήγηση κάτι όμως που είναι λάθος. Αντιθέτως η συνεχιζόμενη πολιτική αναμονής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει το καθεστώς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση της Τουρκίας οφείλεται κυρίως στην κακοδιαχείριση του καθεστώτος, στον μη διατηρήσιμο δανεισμό, στον νεποτισμό και στην κατασκευή τεράστιων δημοσίων έργων με μικρή οικονομική ανταπόδοση. Η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος δεν μπορεί να σταματήσει αυξάνοντας συνεχώς τις τιμές των αγαθών στη χώρα.
Η ΕΕ διάλογο με τις Βρυξέλλες περισσότερο από ποτέ. Η ΕΕ εξακολουθεί να έχει σημαντική μόχλευση έναντι της Τουρκίας.
Για αυτό το λόγο αντί να ακολουθεί μία αντιπαραγωγική πολιτική χαλαρώσεις, η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο να θέσει τέρμα στην παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος. Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να θεωρούν την Ανατολία ως ένα είδος “προστατευτικής ζώνης” και τον λαό της ως ένα φθηνό εργατικό δυναμικό και καταναλωτές για ευρωπαϊκά προϊόντα.
Πρόκειται για μία κοντόφθαλμη και κακή στρατηγική, που υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης και την αξιοπιστία της ΕΕ ως κοινότητας που βασίζεται σε αξίες και κανόνες, όπως ο πυρήνας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Αντ αυτού οι Βρυξέλλες πρέπει να αναπτύξουμε μία μακροπρόθεσμη πολιτική για τον πραγματικό εκδημοκρατισμό της
Τουρκίας, χρησιμοποιώντας πολλαπλά εργαλεία.
Επομένως η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα που θα στοχεύουν το αυταρχικό καθεστώς. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από οικονομικά έως πολιτικά μέτρα, όπως πάγωμα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, αποκλεισμός του χρηματοοικονομικού συστήματος της Άγκυρας και άλλων θεσμικών οργάνων από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δέσμευση όλων των λογαριασμών Τούρκων αξιωματούχων στην Ευρώπη, ακύρωση των θεωρήσεων Σένγκεν όλων των Τούρκων γραφειοκρατών και αξιωματούχων, απαίτηση για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία και επιδίωξη δημοκρατικών συνταγματικών τροποποιήσεων και ειρηνικών λύσεων στο κουρδικό ζήτημα μέσω διαλόγου και άναβαν τα συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
ανάφλεξη του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η ΕΕ κράτος δικαίου και απειλούν τα κράτη μέλη της.
Ως δύο μελετητές από Ελλάδα και Τουρκία, που παρακολουθούν στενά και μελετούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανησυχούμε πολύ για το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή.
Πιστεύουμε πως η ΕΕ μπορεί να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις πραγματικές δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας, οι οποίες ζουν είτε στη χώρα, είτε στο εξωτερικό, δημιουργώντας συγκεκριμένη χρηματοδότηση, εκπαιδευτικά, διπλωματικά και δημοσιογραφικά εργαλεία. Αυτό θα είναι καλό τόσο για την ΕΕ όσο και για τους πολίτες της Τουρκίας, των οποίων τα παιδιά αξίζουν να ζουν σε μία περιοχή ειρήνης και δημοκρατίας.

Ο Δρ. Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Memorial University of Newfoundland Canada
O Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης διδάσκει ανθρωπολογικές και μεσογειακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι στο Σαιντ Λιούις.  

Previous Article

Γερμανία : ¨Δεν είναι σωστό το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία¨

Next Article

Σοϊλού : ¨Η απάνθρωπη μεταχείριση της Ελλάδας μετατράπηκε σε φόνους¨ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *