Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

0 σχόλια Share:

Tανέρ Μουσταφάογλου : Δεν θέλουμε τίποτε άλλο από τα ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες

f8dfd986bebe10c284b03663b2dad1b8_XL 

Αξιότιμα μέλη του τύπου,

Το άνοιγμα ξανά της θεολογικής σχολής της Χάλκης επί χρόνια απασχόλησε την τουρκική κοινή γνώμη. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την θετική προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Παράλληλα γεγονότα όπως το γεγονός ότι ξένα μέλη της ιεράς συνόδου του Πατριαρχείου πήραν εύκολα την τουρκική υπηκοότητα, το ότι με τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο για τα βακούφια αποδόθηκαν στους παλιούς ιδιοκτήτες ακίνητα αξίας περίπου 2,5 δις $, το άνοιγμα ενός νέου ελληνικού δημοτικού σχολείου, και η εύκολη απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας για τους Ρωμιούς που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Τουρκία, αποτελούν σημαντικά βήματα που μέσα στην διαδικασία εκδημοκρατισμού έγιναν στην Τουρκία και αφορούν την Ρωμαίικη μειονότητα. Όσο όμως και αν ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αισθανόμαστε ικανοποίηση εξ ονόματος της Ρωμαίικης μειονότητας, άλλη τόση είναι και η λύπη μας από την μη εφαρμογή ανάλογων θετικών πρακτικών από την Ελλάδα προς την Τουρκική Μειονότητα Δυτική Θράκης.

Και όμως εμείς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που στο τέλος της συνθήκης της Λοζάνης παραμείναμε εκτός ανταλλαγής, δεν θέλουμε τίποτε άλλο παρά τα ίσα με τους Έλληνες πολίτες δικαιώματα.

Η Ελλάδα στην οποία ζούμε σήμερα,

1 Αδυνατούμε να καθορίσουμε τους μουφτήδες μας όπως αναφέρουν οι διατάξεις της Λοζάννης.

2 Η Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής που ιδρύθηκε το 1936 και η Τουρκική Ένωση Ξάνθης που ιδρύθηκε το 1927, παρά την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ. ακόμη δεν μπορούν να ανοίξουν.

3 Κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάννης, τα βακούφια μας διοικούνται από άτομα που διορίζει το ελληνικό κράτος και όχι η τουρκική μειονότητα.

4 Καθώς δεν επιτρέπεται να ανοίξει τάξη νηπιαγωγείου στα μειονοτικά μας σχολεία, τα παιδιά μας που πάνε στα ελληνικά νηπιαγωγεία λόγω της ορθόδοξης θρησκευτικής εκπαίδευσης, άρχισαν να κάνουν σταυρό.

5 Οι ιμάμηδες (δάσκαλοι) που θα διδάξουν το μάθημα των θρησκευτικών στα τουρκάκια, διορίζονται από συμβούλιο με πλειοψηφία Ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών.

6 Σε βάρος του μειονοτικού μας τύπου και των φορέων μας ασκείται δικαστική πίεση μέσω υψηλών χρηματικών ποινών και ποινών φυλάκισης.

7 Σε βάρος των διοικούντων του συλλόγου μας εφαρμόζεται απαγόρευση εισόδου στην χώρα όπου γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

8 Από 60 χιλιάδες Τούρκους της Δυτικής Θράκης αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια απλά και μόνο επειδή ήταν Τούρκοι.

Ζητάμε η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές πρακτικές της Τουρκίας προς την Ρωμαϊικη μειονότητα, να καταργήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτές τις πιέσεις σε βάρος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Υποστηρίζουμε εγκάρδια την πρόταση του πρωθυπουργού μας Κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ταυτόχρονο άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης και λύση των θεμάτων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, και προσδοκούμε θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Επιθυμούμε να αναφέρουμε πως σε πρώτο στάδιο θα διασφάλιζε την εμπιστοσύνη μας, η εκλογή μουφτήδων και αρχιμουφτή σύμφωνα και με το πνεύμα της συνθήκης της Λοζάννης, όπως και σχετικά με το εκπαιδευτικό μας θέμα, το άνοιγμα ενός λυκείου ακόμη στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή.

Επίσης επιθυμούμε να τραβήξουμε την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης στο θέμα της αμοιβαιότητας.

Η αμοιβαιότητα αποτελεί μια νομική υποχρέωση που υπάρχει στα σχετικά με τις μειονότητες άρθρα της συνθήκης της Λοζάννης. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης προσδοκούνε η Τουρκικής Δημοκρατία-εγγυήτρια στην συνθήκη της Λοζάννης- να συνεχίσει όπως έκανε μέχρι σήμερα να ακολουθεί την αρχή της αμοιβαιότητας και με χαρά αντιμετωπίζουν τις σχετικές δηλώσεις του Κυρίου Πρωθυπουργού.

Εξ ονόματος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης,

Τανέρ Μουσταφάογλου

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 9/10/2013

 Σχ : Μερικές παρατηρήσεις

 1 Προσέξτε την ορθογραφία όταν αναφέρεται στον Ερντογάν. Γλείψιμο από πάνω μέχρι κάτω….Το χέρι που μας ταΐζει…

 2 Δείτε το προφανέστατο ψέμα που λέει πως δήθεν οι ιμάμηδες διορίζονται από συμβούλιο που έχει….μητροπολίτες !!!

 3 Κάνουν λέει τα παιδάκια των μουσουλμάνων που πάνε στο σχολείο σταυρό ! Αυτό προφανώς του το είπε καμιά φωνή άνωθεν ;

 4 Και εμείς συμφωνούμε με την αμοιβαιότητα ! Και ας αρχίσουμε με την βασικότερη, την πληθυσμιακή ! Επειδή όμως πρώτα είμαστε άνθρωποι, θα αρκούμασταν στην απέλαση π.χ. 1500 ατόμων που και η ελληνική πολιτεία ΞΕΡΕΙ πως εμφανέστατα εργάζονται για την Τουρκία…

Previous Article

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ

Next Article

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *