Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

H OMΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

No Comments Share:

¨Η ευτυχία σας είναι και δική μας ευτυχία, τα προβλήματα σας είναι δικά μας προβλήματα¨

Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ: ¨Εσείς είστε μια γέφυρα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Για αυτό πολύτιμοι ομογενείς, Η ευτυχία σας είναι και δική μας ευτυχία, τα προβλήματα σας είναι δικά μας προβλήματα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από την Αθήνα ήρθε στην Δυτική Θράκη και έκανε μια ομιλία στο ιφτάρ στο χωριό Λύκειο.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στην ομιλία του είπε τα εξής:

¨Προσωπικά αλλά και εξ ονόματος των φίλων υπουργών και βουλευτών που είναι μαζί μας , σας χαιρετίζω όλους με αγάπη, σεβασμό και στοργή.
Πολύτιμοι αδελφοί μου, όπως θα θυμάστε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2004 την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, έκανε μια επίσκεψη στην Αθήνα όπως και εμείς σήμερα. Αργότερα ήρθε στην Δυτική Θράκη, συναντήθηκε μαζί σας και απομάκρυνε έτσι την νοσταλγία. Σήμερα εμείς κάνουμε το ίδιο και σας έχουμε φέρει τα χαιρετίσματα του προέδρου της Δημοκρατίας μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Μάλιστα, 13 χρόνια μετά. Υπουργοί, βουλευτές και επιτροπές έγιναν πολλές επισκέψεις. Και εμείς στην Τουρκία είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε καταρχήν τους ενάρετους μουφτήδες μας, τα πολύτιμα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και ηγέτες της Δυτικής Θράκης.  Αλλά το να βρεθούμε εδώ σήμερα μαζί σας και μάλιστα να αγκαλιαστούμε μετά από το δείπνο ιφτάρ, ήταν κάτι που σήμερα μας το παραχώρησε ο Θεός. Αισθάνομαι μια μεγάλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια για αυτή την υπέροχη εικόνα. Όπως γνωρίζετε μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυρίου Τσίπρα πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην Αθήνα. Η επιτροπή μας είχε μαζί του μια ωραία, αποδοτική και εποικοδομητική συνάντηση. Αποφασίσαμε την 5η σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκία-Ελλάδας, να την πραγματοποιήσουμε το Φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη. Με αυτή την αφορμή πρώτα ο Θεός, το φθινόπωρο θα έχουμε την ευκαιρία για μια ακόμη φορά να επισκεφτούμε την Ελλάδα και την περιοχή εδώ.
Όπως ξέρετε στις 22/5 τον περασμένο μήνα έγινε στην Κωνσταντινούπολη η σύνοδος της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας. Την προεδρία την είχε η Τουρκία και την έκανε ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας. Σε εκείνη την σύνοδο μετείχε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Έτσι για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας επισκέφτηκε την Τουρκία.


Γιατί τα λέω αυτά ξέρετε; Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες, φυσικά και υπάρχουν πολλά πράματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Στην εξέλιξη αυτών των σχέσεων το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης είστε εσείς ομογενείς μου, εσείς είναι σαν να έχετε αναλάβει να είστε γέφυρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Για αυτό πολύτιμοι ομογενείς, η ευτυχία σας είναι και δική μας ευτυχία, τα προβλήματα σας είναι και δικά μας προβλήματα
Η διαδικασία διαλόγου με την Ελλάδα άρχισε το 1999. Από εκείνη την μέρα μέχρι σήμερα υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις μας. Αναπτύχθηκαν συνεργασίες στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, του τουρισμού και των μεταφορών. Το μεγαλύτερο κέρδος αυτής της περιόδου ήταν πως μας έδειξε πως δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της διαδικασίας διαλόγου και ότι η επίλυση των θεμάτων συνδέεται με την ανάπτυξη των σχέσεων. Με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τις εργασίες μας για επίλυση διαμέσου διαλόγου των θεμάτων μας με την Ελλάδα, όπως και την προώθηση των σχέσεων μας με θεμέλιο την θετική επικαιρότητα. Πολύτιμοι αδελφοί μου αυτή η διαδικασία διαλόγου που ξεκινήσαμε, θα πάει ακόμη πιο μπροστά. Ο δρόμος αυτού του τρόπου δεν είναι η αποφυγή των θεμάτων, αλλά η αντιμετώπιση τους και η επίλυση τους με σεβασμό στα δικαιώματα κυριαρχίας των δύο χωρών και με την αρχή Win-Win. Από αυτή την σκοπιά, αυτές οι επαφές και οι ανωτάτου επιπέδου επισκέψεις, δείχνουν έτσι την σημασία τους. Υπάρχει ανάγκη για καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας  για συμβολή στην επίλυση των θεμάτων. Σήμερα στην συνάντηση στην Αθήνα εξετάσαμε αυτά τα θέματα ένα-ένα και είχα την ευκαιρία να περιγράψω στον κύριο πρωθυπουργό τα θέματα σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάσταση των μουφτήδων μας στην Δυτική Θράκη. Σε όλες μας τις επαφές με Έλληνες αξιωματούχους κατά τον ίδιο τρόπο εξετάζουμε αυτά τα θέματα.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον ανωτάτου επιπέδου διάλογο μας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε συνάντηση σήμερα με τον κύριο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς εσάς τους ομογενείς μας, τις μειονότητες στις δύο χώρες, σας βλέπουμε και σας αξιοποιούμε ως μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

Πολύτιμοι ομογενείς μας, πολύτιμοί αδελφοί μου, από την μια ως πιστοί Έλληνες πολίτες συνεχίζετε να συμβάλλετε στην ευημερία αυτής της χώρας και από την άλλη, παρά τα κάθε είδους εμπόδια στηρίζετε την θρησκεία σας, την ταυτότητα τας και τις παραδόσεις σας. Για αυτό λοιπόν είμαστε ευγνώμονες. Σε αυτήν σας την προσπάθεια, η Τουρκία είναι και θα είναι πάντοτε δίπλα σας. Με την ευκαιρία αυτών των επισκέψεων και επαφών, προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανό τον δεσμό της αγάπης μας. Ακούσαμε τα θέματα σας, τις προσδοκίες σας συναντηθήκαμε με τους μουφτήδες μας και την επιτροπή διαβούλευσης. Και μετά από εδώ θα συνεχίσουμε τον ειλικρινή διάλογο. Φυσικά εσείς δεν είστε μόνο πολίτες της Ελλάδας. Ταυτόχρονα είστε και πολίτες της Ε.Ε. Αυτή είναι το προνόμιο σας. Αυτό το προνόμιο σας συμβουλεύω να το χρησιμοποιήσετε κατά τον καλύτερο τρόπο. Από την εκπαίδευση ως την ανάπτυξη, είναι ανάγκη να επωφεληθείτε από τα οφέλη μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. Κατά προτεραιότητα στόχος μας είναι η κατά το καλύτερο δυνατόν εκπαίδευση τω παιδιών μας που αποτελούν την εγγύηση της παρουσίας μας και του μέλλοντος μας. Για αυτό τον λόγο προσδοκούμε να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για την συνέχιση στην ανώτατη εκπαίδευση των παιδιών μας και για την διαμόρφωση τους ως άτομα με ανοιχτούς ορίζοντες και ανοιχτά μυαλά. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα παρέχει δυνατότητες διάνοιξης οριζόντων. Διότι η πιο αποδοτική επένδυση είναι αυτή που γίνεται στον άνθρωπο. Μπορείτε να κατασκευάσετε γέφυρες, δρόμους και κτίρια. Εντέλει αυτά έχουν έναν βίο, αλλά η επένδυση που γίνεται στον άνθρωπο συνεχίζεται καθώς περνά από γενιά σε γενιά. Ο δρόμος για την διαμόρφωση νέων γενιών, αρμονικών, που έχουν φτάσει στις πραγματικές ευρωπαϊκές αξίες και ως άτομα ξέρουν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, περνά από την εκπαίδευση.

Ο μήνας του Ραμαζανιού πολύτιμοι αδερφοί μου είναι μήνας ενότητας, αλληλεγγύης και αδερφοσύνης . Για αυτό τον λόγο όπως ανέφερε λίγο πριν το παιδί σας, το παιδί αυτών των εδαφών ο υπουργός μας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, όσο δύσκολες και αρνητικές και αν είναι οι συνθήκες, πάντοτε είμαστε σε θέση να κινούμαστε μέσα σε ενότητα και ομοψυχία.

Φυσικά γνωρίζουμε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση και η εδώ οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και εσάς. Έχει σημασία οι ομογενείς επιχειρηματίες να αναπτύσσονται στην περιοχή τους και με σχέδια ανάπτυξης να συμβάλλουν στην απασχόληση. Δίπλα στα παραδοσιακά προϊόντα του καπνού, του βαμβακιού και της κτηνοτροφίας, αναμφίβολα μεγάλα οφέλη διασφαλίζουν τα διάφορα σχέδια που φέρνουν προστιθέμενη αξία στα γεωργικά προϊόντα και διευρύνουν τον ορίζοντα της κοινότητας των ομογενών. Εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας και να συμβάλλουμε σε κάθε είδους προσπάθεια σας.

Στο θέμα του εμπορίου, πιστεύω πως θα είναι επωφελές να διερευνήσετε τις δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία, Έλληνες επενδυτές μαζί με Τούρκους επενδυτές άρχισαν να κάνουν κοινές επιχειρήσεις. Αυτό είναι μια ωραία εξέλιξη για την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας των δύο χωρών. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι ευκαιρίες που έχουν εδώ οι Τούρκοι επενδυτές και επιχειρηματίες θα συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία της χώρας. Η δική σας συμβολή ως Έλληνες πολίτες στην ανάπτυξη αυτής της χώρας, θα βοηθήσει σοβαρά και στην από μέρους των ελληνικών αρχών κάλυψη των εκτός οικονομικού πεδίου προσδοκιών και αιτημάτων σας.

Γνωρίζω πως υπάρχουν επιχειρηματίες σας που προωθώντας την μεταξύ  σας εμπορική δραστηριότητα, συμβάλουν στην ευημερία αυτής της περιοχής και παρέχουν εργασία σε πολλούς ανθρώπους. Η πιο εγκάρδια επιθυμία μας είναι να αυξηθούν πολύ περισσότερο αυτά τα παραδείγματα που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των ομογενών μας και το ηθικό σας. Από αυτό δεν θα επωφεληθείτε μόνο εσείς αλλά και η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες.  Πραγματικά κατά μήκος του δρόμου μας, εύφορη γη, μια μεγάλη περιοχή. Πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο και ευκαιρίες για να υπάρχει αντίκρισμα σε αυτό. Όπως ανέφερα και πριν ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να σας παράσχουμε στήριξη σε κάθε θέμα και να δίνουμε κίνητρα.

Πολύτιμοι αδερφοί μου προσωπικά και εξ ονόματος των φίλων υπουργών και όλης της επιτροπής,  σας ευχαριστώ και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, που αυτή την ευλογημένη μέρα δείξατε αυτήν την εγκάρδια υποδοχή σε αυτό το ευλογημένο τραπέζι του ιφτάρ.  Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς την νεολαία του Λυκείου που το οργάνωσε, προς τον δήμο Αρριανών που συνέβαλε  και σε όλους που μόχθησαν για αυτή την διοργάνωση. Με αυτές τις σκέψεις, για μια ακόμη φορά σας χαιρετίζω εγκάρδια. Ας είναι ευλογημένο το Ραμαζάνι σας. Σας εύχομαι για το Μπαϊράμι που έρχεται. Πολύτιμοι αδελφοί, να είστε καλά, υγιείς και να τα αφήνετε στον Αλλάχ.¨

http://gundemgazetesi.com/haber/detay/3201

19/6/2017

Previous Article

ΔΙΚΑΙΗ ΜΗΝΥΣΗ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ ΚΑΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Next Article

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΑΓΙΠ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *