Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

No Comments Share:

H μπάλα στον Σαμαρά για την Χάλκη

Η θεολογική σχολή της Χάλκης μετά την συνάντηση Ερντογάν-Σαμαρά, είναι πάλι στην επικαιρότητα. Το γενικό κλίμα στην Άγκυρα είναι πως το θέμα μπορεί να λυθεί με μια κουβέντα του πρωθυπουργού. Αλλά για αυτό αναμένεται να γίνει πρώτα ένα βήμα από την Ελλάδα.

Την ώρα που στην Ελλάδα θα γινόταν οι διορισμοί των θρησκευτικών λειτουργών και δασκάλων της Τουρκικής μειονότητας, επανήλθε στην Τουρκία το θέμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, γέννησε προσδοκίες για αμοιβαία βήματα. Στα τελευταία 10 χρόνια δεκάδες μέθοδοι συζητήθηκαν σχετικά με το πώς μπορεί να ανοίξει, αλλά η εφαρμογή οποιασδήποτε από αυτές εξαρτάται από την εντολή ¨Λύστε το¨ του πρωθυπουργού. Πολιτική βούληση αποτελεί να μην γίνει μονόπλευρο βήμα για όσο δεν σταματά η Ελλάδα τις παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν μετά από την συνάντηση στο Κατάρ με τον Σαμαρά ανέφερε πως αν δοθεί οικοδομική άδεια, η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει τζαμί στην Αθήνα λέγοντας πως ¨Αρκεί οι μουσουλμάνοι που πάνε στην Αθήνα για τουρισμό κ.λ.π. να μπορούν να βρουν ένα χώρο να προσευχηθούν. Ο κ. Σαμαράς έδειξε θετική προσέγγιση. Πέρασε ήδη είπαν το θέμα από την βουλή. Συμφωνήσαμε δηλαδή πως με βήματα αμοιβαίας καλής θέλησης μπορεί να προκύψουν λύσεις¨ και είπε πως αυτή η συμφωνία μπορεί να υπάρξει και σχετικά με την θεολογική σχολή της Χάλκης.

Ελπίδα υπήρξε από την συνάντηση Ερντογάν -Σαμαρά

Στην συνάντηση Ερντογάν και Σαμαρά τέθηκε και τα θέμα του διορισμού θρησκευτικών λειτουργών στην Δυτική Θράκη από την Αθήνα. Ο Ερντογάν στη δήλωση του δεν αναφέρθηκε στο θέμα του διορισμού των θρησκευτικών λειτουργών, αλλά έγινε γνωστό πως ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αυτό το θέμα δεν επέδειξε προσέγγιση ανοίγματος. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν λέγεται πως έδωσε σχετική εντολή στον αντιπρόεδρο Μπουλέντ Αρίντς και ότι μετά από την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα, η Τουρκία θα κάνει απτά βήματα σχετικά με την θεολογική σχολή της Χάλκης.

Το θέμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης περιλαμβάνεται σε όλες τις ¨εκθέσεις προόδου¨ που συντάσσει η Ε.Ε. για την Τουρκία από το 1999. Άλλοτε περιέχεται η φράση ¨Η θεολογική σχολή της Χάλκης ακόμη δεν άνοιξε¨, άλλοτε αναφέρεται ¨Η Θεολογική σχολή της Χάλκης συνεχίζει να είναι κλειστή¨ και άλλοτε ¨Η ελληνορθόδοξη σχολή της Χάλκης συνεχίζει να είναι κλειστή¨. Παρόμοια αναφέρεται και στην ετήσια έκθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΠΑ, ενώ αποτελεί μόνιμα θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων της Τουρκίας με κυβερνώντες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Όσο και αν η τουρκική πλευρά περίπου 10 χρόνια τώρα λέει πως ¨βλέπει το θέμα ως πρόβλημα Τούρκων πολιτών¨ και ότι ¨εργάζεται για την επίλυση του¨, βήμα σχετικό δεν έχει γίνει. Δεν έχει ξεκαθαριστεί καν αν το θέμα είναι νομικό ή συνταγματικό. Άλλοτε λέγεται πως χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, άλλοτε πως με αλλαγή στον νόμο του ΥΟΚ μπορεί να ανοίξει η σχολή και άλλοτε πως δεν χρειάζεται τίποτε από αυτά. Όσο και αν οι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών δηλώσεις εκπροσώπων του υπουργείου ή αρμόδιων υπουργών, αναφέρουν πως η Τουρκία δεν συναρτά την επίλυση θεμάτων πολιτών της με την αρνητική στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως στην κορυφή του κράτους κυριαρχεί η άποψη πως ¨Δεν γίνεται χωρίς βήμα από την Ελλάδα¨. Ανώτατος αξιωματούχος σχολίασε πως ¨ Όσο και αν υποστηρίζεται πως εάν η Τουρκία κάνει βήμα την ώρα που η Ελλάδα διατηρεί την στάση των διακρίσεων σε βάρος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στην Τουρκική Κοινότητα Δυτικής Θράκης, εάν η πολιτική εξουσία αποφασίσει σχετικά, η θεολογική σχολή μπορεί να ανοίξει σε 1-2 εβδομάδες. Αλλά και η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και η πιθανή αντίδραση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Είναι ανάγκη η Ελλάδα να δώσει σήματα συνεργασίας. Η κατασκευή του τζαμιού στην Αθήνα είναι σημαντική, αλλά όρο αποτελεί η αλλαγή της πολιτικής στο θέμα διορισμού μουφτήδων.

Τώρα τι θα γίνει ;

Η γενική άποψη στην Άγκυρα είναι πως μόλις ο Ερντογάν δώσει εντολή ¨λύστε το¨, το ΥΟΚ και το υπουργείο Εθνικής Παιδείας με βάση και τις εργασίες που έχουν κάνει μέχρι τώρα μπορούν σύντομα να παρουσιάσουν την σχετική τροπολογία, και μετά την ψήφιση της στην βουλή, η σχολή θα μπορεί να λειτουργήσει σαν κολλέγιο. Αλλά ο Ερντογάν δεν πρόκειται δώσει αυτήν την εντολή αν δεν κάνει πρώτα βήμα η Ελλάδα.

 Εφ. Ραντικάλ 31/1/2013

Ντενίζ Ζεϊρέκ

Σχ : Εάν για οποιοδήποτε λόγο υποχωρήσει ο Σαμαράς στο θέμα των ιεροδιδασκάλων στην ελληνική Θράκη, αυτό θα αποτελεί τεκμήριο συγκυριαρχίας με την Τουρκία. Θα είναι κάτι σαν μια διπλωματική ¨Ίμια¨….

Previous Article

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥ ΤΣΙΝΑΡ ΦΜ

Next Article

MNHMEIO ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *