Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Συρία – Στην Ελλάδα ;

No Comments Share:

Ένα μικρό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, μετά και την απόφαση της Τουρκίας να την κάνει τζαμί, αναμένεται να χτιστεί στη Συρία.
Μια μικρή Αγία Σοφία θα χτιστεί στη Συρία, μετά και την τελευταία απόφαση της Τουρκίας για τη μετατροπή του ναού σε τζαμί. Το έργο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στην πόλη Σουκεϊλάμπια, της επαρχίας Χάμα.

Ο διοικητής της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας στη συγκεκριμένη πόλη, Ναμπίλ Αμπντάλα, τόνισε στο Sputnik ότι η ιδέα της οικοδόμησης μιας εκκλησίας λειτουργεί, πρώτα απ’ όλα, ως σύμβολο της ζωής των χριστιανών της Συρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έργο ιδιωτικής χρηματοδότησης και δεν έχει πολιτικό πλαίσιο. «Αυτό είναι ένα ιδιωτικό έργο, θα χρηματοδοτηθεί επίσης ιδιωτικά. Ακόμη και το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να χτιστεί η εκκλησία ανήκει σε μια οικογένεια χριστιανών της Συρίας, των οποίων οι πρόγονοι αντιστάθηκαν στους Τούρκους τη δεκαετία του 1920, όπως όλοι οι Σύροι εκείνη την εποχή. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μια μεγαλοπρεπή κατασκευή: θα είναι μια μικρή εκκλησία. Δεν νομίζω ότι αξίζει της απήχησης της Αγίας Σοφίας» είπε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η εκκλησία θα χτιστεί στη μνήμη όλων των εκκλησιών στην επαρχία, και στη χώρα εν γένει, που υπέφεραν στα χέρια των τρομοκρατών. «Ελπίζουμε ότι δίπλα στην εκκλησία θα είναι δυνατή η ανέγερση μνημείου στους Χριστιανούς της Συρίας που μαρτύρησαν για την πίστη τους στον Χριστό, καθώς και σε όλους τους υπερασπιστές της χώρας που έχασαν τη ζωή τους» εξήγησε.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η κατασκευή του ναού ευλογήθηκε από τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας. Μιλώντας για μια πιθανή «ρωσική χείρα» στην κατασκευή του ναού, όπως αναφέρθηκε σε πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμπντάλα δήλωσε: «Όχι, η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό το έργο, σκοπεύουμε να χτίσουμε τα πάντα μόνοι μας. Ωστόσο, ορισμένοι ιδιωτικοί χορηγοί από τη Ρωσία έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να βοηθήσουν οικονομικά, αλλά αυτή δεν είναι επίσημη βοήθεια από τη Μόσχα».

Υπενθυμίζεται πως στη Συρία υπήρχε ένας μεγάλος χριστιανικός πληθυσμός, ο οποίος αντιπροσώπευε πάνω από το 10% του πληθυσμού της Συρίας πριν από τον πόλεμο, με το ποσοστό αυτό να εκτιμάται πως έχει μειωθεί δραματικά.

………………..

Sputnik  31/7/2020

Σχ : Στην Ελλάδα η μόνη σοβαρή αντίστοιχη πρόταση που υπήρξε ήταν αυτή του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, που εμπεριέχεται στην παρακάτω εγκύκλιο της μητροπόλεως του ¨

«Αγαπητοί μου αδελφοί,

Τις μέρες αυτές, εκτός από την όλη δοκιμασία της πανδημίας που μαστίζει και απειλεί ολόκληρο τον κόσμο και έχει ανατρέψει τα πάντα, ζούμε κυρίως μια γενικευμένη προσβολή των ιερών μυστηρίων, της θείας λατρείας, της πίστεως αλλά και του ίδιου του προσώ­που του Θεού. Οι Πατέρες μας μάς κληροδότησαν την πίστη στα σωστικά μυστήρια, αναλλοίωτη την διδασκαλία του Χριστού, και την ανάγκη της θείας λατρείας. Έτσι καθιερώθηκε ο τύπος της θείας λειτουργίας, οι ιερές ακολουθίες και οι χώροι της λατρείας του Θεού.

Κορύφωση της πίστεώς τους ήταν η προσπάθεια να δημιουργήσουν στη γη ένα σημείο αναφοράς προς την Σοφία και τον Λόγο του Θεού, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, έναν ναό που να αντανακλά τη δόξα του Θεού στον κόσμο μας. Και το πέτυχαν με πολύ κόπο, με αξιοποίηση των ιδιοφυών χαρι­σμάτων, με την βούληση των αρχόντων τους, με μεγάλη πίστη και ευλάβεια. Έφτιαξαν με πολλή προσευχή έναν χώρο λατρείας του αληθινού Θεού.

Έτσι κατασκευάσθηκε η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ένας ναός ποτισμένος με δάκρυα προσευχής, με θυμιάματα και ύμνους δοξολογίας, με παρακλήσεις και ιστορικά τάματα, με ήχους καμπανών και σημάντρων, με τη σφραγίδα της συγκλονιστικής ιστορίας του Βυζαντίου και της Ρωμιοσύνης, με μαρτυρικό αίμα και θυσίες, με ατέλειωτες λειτουργίες και ακολουθίες. Ένα επίγειο αριστούργημα της πίστεως και του πνευματικού πολιτισμού. Μια απόδειξη του θεοΐδρυτου χαρακτήρα της Ορθόδοξης Πίστης και Εκκλησίας μας.

Αυτό το ιερό του Έθνους και της Πίστεως, ύστερα από 900 χρόνια θείας λατρείας, βεβηλώθηκε για 500 και πλέον χρόνια καθώς με βιαιότητα και ασέβεια λειτούργησε ως τζαμί. Τα τελευταία 86 χρόνια αναγνωρίσθηκε ως μουσείο, ως μνημείο παγκό­σμιας κληρονομιάς και ως παγκόσμιο σύμβολο πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Όσο και αν αυτό έδειχνε κοσμικού τύπου σεβασμό, δεν έπαυε να αποτελεί απομείωση της αλήθειας του και ανίερη προσβολή.

Η πρόσφατη απόφαση μετατροπής της πάλι σε μουσουλμανικό τζαμί πραγματικά τάραξε όλους μας ως Γένος και ως Έθνος. Καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπηρετεί καμία ανάγκη. Είναι καθαρά μια απόφαση πολιτικής σκοπιμότητος, θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και προκλήσεως, εθνικιστικής κακότητος και εμπαθείας, ιστορικής ασέβειας όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά κυρίως στην πίστη μας στον Χριστό, στην όντως Σοφία του Θεού.

Όλοι μας και ως Έθνος και ως Ρωμιοσύνη και ως Ορθόδοξοι πονάμε. Πονάει η ιστορία μας, πονάει η θρησκευτική συνείδησή μας, πονάει η ελπίδα μας, πονάει η πίστη μας, πολύτιμοι θησαυροί όλα αυτά που όμως με κανέναν τρόπο δεν τα χάνουμε γιατί είναι βαθιά ριζωμένα στην καρδιά και την συνείδησή μας. Μας πληγώνει η πνευματική αδιαφορία του χριστιανικού κόσμου. Δεν μας ξενίζει όμως. Χωρίς την πίστη χάνεται ο χριστιανισμός… των χριστιανών.

Η Μητρόπολή μας, σαν μια απάντηση στην πρόκληση ανακοινώνει ότι ήδη ξεκινάει ανέγερση ναού της του Θεού Σοφίας, σε οικόπεδο στον Γέρακα. Αυτό είναι το νέο Τάμα μας· μια μικρή Αγιά Σοφιά στη Μητρόπολή μας. […]

Ευχή μας τέλος είναι, τώρα που η Αγιά Σοφιά παραδίδεται σε θρησκευτική χρήση, σε μουσουλμανική προσευχή, να αρχίσει ένας αγώνας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για Ορθόδοξη λατρεία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας, ευκαιριακώς, με ακάλυπτες τις ψηφιδωτές εικόνες, αντηχούντων των εκκλησιαστικών ύμνων, ζωντανεύοντας τον αρχικό σκοπό και λόγο της».

Οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα και όλοι μαζί έψαλαν «Τη Υπερμάχω»

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας οι καμπάνες των εκκλησιών στις 24 Ιουλίου χτύπησαν πένθιμα ως ένδειξη πένθους και αντίδρασης στην απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Από τα Ανώγεια της Κρήτης, μέχρι την Πάτρα, την Τήνο αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όπου υπάρχει ο παλμός της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες ψάλλοντας όλοι μαζί σαν μια «γροθιά», το «Τη Υπερμάχω».

Σαν «ξυράφι» κόβουν όσα μοιράστηκε με το ποίμνιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμονος στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου της Υπεραγίας Θεοτόκου που τελέστηκε την Παρασκευή το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας.

«Έτσι, Τούρκε, προσκύνα μέσα στην Αγιά-Σοφιά, στον ναό της Ορθοδοξίας. Τόσο αμόρφωτος είσαι που δεν σέβεσαι και τον δικό σου Θεό. Και αυτή είναι η διαφορά μας. Έλληνας σε τζαμί δεν θα προσκυνούσε ούτε με τη βία. Θα έβρισκε τρόπο να αυτοκτονήσει» είπε ο Σεβασμιώτατος Βεροίας εντός των πλαισίων του «πύρινου» κηρύγματος του και συνέχισε τονίζοντας:

«Ευχαριστούμε Ερντογάν που έδειξες παγκοσμίως ποια είναι η δύναμη της Αγιά-Σοφιάς, της Ορθοδοξίας, του Χριστιανισμού. Και εάν εκείνοι απόψε θριαμβευτές θα κραυγάζουν ότι ο Θεός τους είναι μεγάλος, εμείς γνωρίζουμε και πιστεύουμε και ομολογούμε ότι κανένας Θεός δεν είναι “ως ο Θεός ημών, ο ποιων θαυμάσια μεγάλα μόνον”, και γνωρίζει την αδικία και τη βεβήλωση που γίνεται και ακούει την προσευχή και τις δεήσεις της Παναγίας Παρθένου, και δια αυτών θα λυτρώσει και την Αγία Σοφία και το έθνος “από πάσης ανάγκης και θλίψεως”, αρκεί εμείς να παραμένουμε κοντά Του και να επικαλούμεθα με πίστη τη βοήθειά και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Υπάρχουν πολλοί που ταυτίζονται με τις παραπάνω απόψεις, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, πάντως το σίγουρο είναι ότι όλοι οι Έλληνες πονάμε πολύ για όσα συνέβησαν και όσα αποφασίστηκαν ερήμην μας.

Απομένει να διαπιστωθεί το κατά πόσο πόνεσαν -αν όχι το ίδιο, τουλάχιστον έστω ως κάποιο βαθμό- και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί όπως πολύ σοφά λέει ο λαός «αν η φωτιά φτάσει στην αυλή του γείτονα, είναι πολύ πιθανό να έρθει η στιγμή που θα φτάσει και στη δική σου…».

Previous Article

Ανώτατος Τούρκος αξιωματικός Πληροφοριών που εκτελέστηκε επειδή γνώριζε πολλές βρωμιές…

Next Article

Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να δοθεί άσυλο στον Τζαβέντ Ασλάν-φίλο του Κωνσταντίνου…..

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *