Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

No Comments Share:

Επαφές της Δυτικοθρακιώτικης επιτροπής στην Άγκυρα

Ανακοινώθηκε πως επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της μειονότητας, υπό την οργάνωση του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTDD) είχε διάφορες επαφές στην Άγκυρα.

 Στην συνάντηση της Δυτικοθρακιώτικης επιτροπής με τον πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ μετείχαν ο καταγόμενος από την Κομοτηνή βουλευτής Ανδριανούπολης του ΑΚΠ Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Μπουρχανετίν Χακγιουντέρ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (DK) και δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, ο αντιπρόεδρος της DK και δήμαρχος Αριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο αντιπρόεδρος της DK και δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, και μέλη του Δ.Σ. του BTDD. Η συνάντηση μετά την λήψη φωτογραφιών έγινε χωρίς την συμμετοχή τύπου.

Η επιτροπή από την Δυτική Θράκη στα πλαίσια των επαφών της στην Άγκυρα επισκέφτηκαν και την Διεύθυνση Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων της πρωθυπουργίας. Η επιτροπή έγινε δεκτή από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπεύθυνο για την Διεύθυνση Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων Μπεκίρ Μποζντάγ, και στην συνάντηση που έγινε μοιράστηκαν πληροφορίες γύρω από τα θέματα της Δυτικής Θράκης.

Αναφέρεται πως στην συνάντηση ο Μπεκίρ Μποζντάγ περιέγραψε στην επιτροπή τα σχέδια της Διεύθυνσης και τους είπε πως θα δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές των συγγενών κοινοτήτων που σπουδάζουν στην Τουρκία, ένα εισιτήριο μετ΄επιστροφής για τις χώρες τους.

Ο Μποζντάγ ανέφερε τα εξής : Καθορίσαμε φέτος τις υποτροφίες για τους φοιτητές που έρχονται από την Δυτική Θράκη για τα τμήματα ιατρικής, θεολογίας και Τουρκικής γλώσσας. Τις υποτροφίες για την σχολή θεολογίας θα τις κάνουμε μαζί με το Ίδρυμα Θρησκευτικών Υποθέσεων και αυτές της ιατρικής μαζί με το Υπουργείο Υγείας. Δυτικοθρακιώτες που τελειώνουν λύκειο στην Τουρκία θα μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Υποτροφιών Ανατολία. Σε αυτούς τους μαθητές θα ζητείται βαθμολογία 60%. Επίσης με συνεντεύξεις όταν αποφοιτούν θα αξιολογείται εάν θα μπορέσουν ή όχι να είναι επωφελείς για την Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης¨

Ο πρόεδρος του BTTDD παρουσιάζοντας τους συλλόγους Δυτικής Θράκης στην ομιλία του, ανέφερε πως φέτος για πρώτη φορά σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στην Δυτική Θράκη Συνέδριο Γυναικών.

Ο Χακγκιουντέρ ανέφερε πως έτσι θα έχουν την δυνατότητα να δουν και τις αντιδράσεις του κοινού και συνέχισε λέγοντας : ¨Συνεχίζουμε χωρίς διαχωρισμούς τις εργασίες μας. Κατά την περασμένη περίοδο πραγματοποιήσαμε το 6ο Συνέδριο Δυτικής Θράκης. Μέχρις σήμερα πραγματοποιήσαμε με επιτυχία συνέδρια στην Γερμανία, στο Λονδίνο και στην Τουρκία. Στο επόμενο διάστημα επιθυμούμε να μεταφέρουμε στην Δυτική Θράκη αυτό το συνέδριο. Πραγματοποιώντας πρώτα στην Δυτική Θράκη το Συνέδριο Γυναικών θα αποκτήσουμε την εμπειρία διοργάνωσης συνεδρίων¨.

 Ο Χακγκιουντέρ επίσης ανέφερε πως το 2013 σχεδιάζει να οργανώσει στη Δυτική Θράκη Διεθνές Συνέδριο Τούρκων Δυτικής Θράκης. Ο Χακγκιουντέρ υπενθύμισε πως υπάρχουν κάποια προβλήματα στην είσοδο των φοιτητών στα πανεπιστήμια, και ανέφερε πως το σύστημα των συνεντεύξεων για την είσοδο στα πανεπιστήμια μπορεί να φέρει αντίθετους τους μειονοτικούς πολίτες της Δυτικής Θράκης με το προξενείο της Κομοτηνής. Ο Χακγκιουντέρ ευχήθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα. Ο Χακγκιουντέρ ανέφερε πως ο ετήσιος αριθμός των φοιτητών που έρχονται στην Τουρκία από την Δυτική Θράκη δεν ξεπερνά τους 250.

………………….

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (DK) και δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή στην ομιλία του ανέφερε πως πρωτεύον καθήκον της DK είναι να εξαλείψει τις επιθέσεις που γίνονται στα δικαιώματα της μειονότητας.

Στην ομιλία του ανέφερε πως ¨Σας έφερα τους χαιρετισμούς των ομογενών από την Δυτική Θράκη¨ και πρόσθεσε πως πάντα αισθάνονται την στήριξη της Τουρκίας πίσω τους.

Ο Καδή ανέφερε πως οι πολίτες στη Δυτική Θράκη επιθυμούν να πάψουν να είναι πολίτες 2ης κατηγορίας και να γίνουν 1ης κατηγορίας και εξέφρασε την πίστη του πως αυτό θα το πετύχουν με την βοήθεια της Τουρκίας. Ο Ισμέτ Καδή στην ομιλία του περιέγραψε επίσης και τα προβλήματα στον εκπαιδευτικό τομέα.

Ο βουλευτής Ανδριανούπολης του ΑΚΠ Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε πως οι Ελληνικές κυβερνήσεις συνεχώς υποβιβάζουν το επίπεδο της εκπαίδευσης στην Δυτική Θράκη.

…………….

Στην σύνοδο μετείχε ο αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων Μεχμέτ Κιοσέ καθώς και ο εργαζόμενος ως ειδικός στην Διεύθυνση αυτή Δυτικοθρακιώτης Ρετζέπ Πατσαμάν.

Περιοδικό Αζινλίκτσα 27-4-2012

Previous Article

ΣΚΛΗΡΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ

Next Article

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΤΜΑΝ – ΒΙΝΤΕΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *