Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Προκλητικές ομιλίες από Τούρκους ιθύνοντες στο μνημόσυνο Σαδίκ

No Comments Share:

Ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ τιμήθηκε στην 24η επέτειο του θανάτου του

Πρόεδρος της βουλής Μουσταφά Σεντόπ: Ο Σαδίκ Αχμέτ κατέστη σύμβολο της ενότητας και της ομοψυχίας της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Η Τουρκία πάντοτε βρισκόταν και θα βρίσκεται δίπλα στην τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης.

Μνημονεύτηκε με προσευχές στην 24η επέτειο του θανάτου του, ο ιδρυτής και πρώτος Γενικός Πρόεδρος του DEB Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Στο μνημόσυνο που τελέστηκε από το DEB στον τάφο του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ στην Κομοτηνή, μετείχαν ο πρόεδρος της βουλής Μουσταφά Σεντόπ, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Ενγκίν Αλτάι, η πρόεδρος του κόμματος ΙΓΙ Μεράλ Αξενέρ, ο πρόεδρος του κόμματος Saadet Τεμέλ Καραμολλάογλου ο πρόεδρος του ΒΒΡ Μουσταφά Ντεστιτζί, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ο δήμαρχος της Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο πρόεδρος του κόμματος DOST στην Βουλγαρία Λουτφού Μεστάν, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας Μάρθα Μπάινκα, ο μουφτής Αδριανούπολης Εμρουλλάχ Ουζούμ, ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Αδριανούπολης Ερχάν Ταμπάκογλου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης-Τουρκίας, ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου και βουλευτές πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας.

Στην τελετή, δίπλα στην Ισίκ Σαδίκ-σύζυγο του αείμνηστου Σαδίκ Αχμέτ, στον γιό του Λεβέντ Αχμέτ και στην κόρη του Φουντά Σαδίκ, βρέθηκαν ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και πολλοί Δυτικοθρακιώτες Τούρκοι, αναγνώσθηκε κοράνι και έγιναν προσευχές. Έγιναν ομιλίες σχετικά με τους αγώνες που έδωσε ο Σαδίκ Αχμέτ κατά μήκος της ζωής του.

¨ Ο Σαδίκ Αχμέτ κατέστη σύμβολο της ενότητας και της ομοψυχίας της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης¨

Ο πρόεδρος της βουλής Σεντόπ κατά την ομιλία που έκανε στην τελετή, ανέφερε πως με τους αγώνες που με θάρρος και αποφασιστικότητα έδωσε ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, έγινε ένα παράδειγμα και είπε πως ¨ Ο Σαδίκ Αχμέτ κατέστη σύμβολο της ενότητας και της ομοψυχίας της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Σήμερα εδώ βρισκόμαστε στον τάφο ενός ήρωα.¨

Ο Σεντόπ είπε ¨Σας έφερα τα χαιρετίσματα και την αγάπη του κυρίου ΠτΔ μας¨ και τόνισε πως η Τουρκία  πάντοτε βρισκόταν και θα βρίσκεται δίπλα στην τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης.

Ο Σεντόπ είπε πως η επίσκεψη του ΠτΔ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Δυτική Θράκη το 2017, ήταν η πιο καθαρή ένδειξη της αλληλεγγύης Τουρκίας προς την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης  και συνέχισε λέγοντας :  ¨Επιθυμώ να γνωρίζετε πως η ψυχή μας και η καρδιά μας είναι πάντοτε μαζί σας. Η προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας αποτελεί προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας αυτήν τη στήριξη μας, την εκφράζει με τον πλέον ισχυρό τρόπο σε κάθε ευκαιρία.  Όπως έχει αναφέρει, αυτήν την μεταξύ μας αγάπη ούτε ο χρόνος ούτε η απόσταση μπορούν να επηρεάσουν”.
Ο Σεντοπ είπε πως η Τουρκία για την προστασία των δικαίων και των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και για τη βελτίωση της κατάστασής της, συνεχίζει να θέτει το θέμα στις διεθνείς πλατφόρμες, ενώ όπως είπε είναι ανάγκη και η μειονοτική κοινότητα να θέτει τα θέματα της και σε πολιτικό επίπεδο και σε διεθνείς πλατφόρμες.

“Επιθυμούμε να είμαστε σε στενή επαφή με τους ομογενείς βουλευτές”
Σε αυτό το σημείο Σεντοπ αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η συνεργασία με τους Τούρκους βουλευτές της μειονότητες και είπε : “Συνεχίστε να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας στο πλαίσιο των νόμων. Εμείς ως προεδρία της Βουλής έχουμε θέσει και θα συνεχίσουμε να θέτουμε στις διεθνείς πλατφόρμες τις προσδοκίες σας από την διεθνή κοινότητα. Από αυτή τη σκοπιά επιθυμούμε στενή επαφή με τους ομογενείς βουλευτές και συνεχίζουμε τις σχετικές με αυτό εργασίες μας”.
Ο πρόεδρος της βουλής είπε πως η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης βρέθηκε αντιμέτωπη με παραβιάσεις δικαιωμάτων που ήταν εγγυημένα από συνθήκες και είπε πως η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια για την επίλυση αυτών των θεμάτων.
Ο Σεντοπ είπε τα εξής:
” Πριν από 100 έτη έγιναν συνθήκες που καθορίζουν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας. Σχετικά με τους θρησκευτικούς ηγέτες υπάρχει η συνθήκη του 1913. Στη συνθήκη αυτή υπάρχει διάταξη που αναφέρει πως οι μουσουλμάνοι θα καθορίζουν με εκλογές τους δικούς τους ηγέτες. Επίσης με την συνθήκη της Λωζάννης που έχουν υπογράψει Τουρκία και Ελλάδα υπάρχει δέσμευση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στις δύο χώρες. Πέρασαν 100 χρόνια στον κόσμο έγιναν πολλές αλλαγές ιδιαίτερα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα εκπαιδευτικά δικαιώματα  στις θρησκευτικές ελευθερίες υπήρξαν μεγάλες εξελίξεις. Αναμενόταν πως από αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που αναφέρονται στην συνθήκη της Λωζάννης, σήμερα πια σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες, θα έπρεπε να είχαν αναγνωριστεί στους ομογενείς μας που ζουν εδώ στην τουρκική μειονότητα πολύ περισσότερα. Αλλά βλέπουμε ότι ακόμη και στα δικαιώματα που καθορίστηκαν στις συνθήκες πριν από 100 χρόνια, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εφαρμογή και στην απόδοσή τους. Σήμερα οι μουσουλμάνοι Τούρκοι αδελφοί μας που ζουν εδώ έχουν πρόβλημα στο να εκφράσουν το που ανήκουν. Υπάρχουν διοικητικές αποφάσεις που απαγορεύουν την χρήση του όρου “Τούρκικος” στις οργανώσεις πολιτών. Υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση δικαιώματος από την πλευρά της Ελλάδας. Παραβιάζονται επίσης οι συνθήκες που καθορίζουν ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι μουφτήδες θα πρέπει να καθορίζονται με εκλογή από την τουρκική μειονότητα που ζει εδώ. Επίσης το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εξελίξεις με τις οποίες εκκενώνονται ουσιαστικά οι μουφτείες από την πλευρά των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων τους. Υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή των δικαιωμάτων της μειονότητας, που είναι εγγυημένα με τη συνθήκη της Λωζάνης. Παρατηρούμε επίσης πως δεν υπάρχει συμμόρφωση προς τις συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα εμφανίζονται εμπόδια στην μετάδοση της θρησκευτικής κουλτούρας στις επόμενες γενιές δεν επιτρέπεται να ανοίξουν νέα σχολεία και δεν υπάρχει ανοχή στην κάλυψη αυτή των αναγκών. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν επίσης στα βακούφια των μουσουλμάνων που ζουν εδώ. “.
Ο Σεντοπ είπε πως η Τουρκία είναι ένα κράτος με σεβασμό στο Σύνταγμα της στις συνθήκες που έχει υπογράψει και στα ανθρώπινα δικαιώματα ένα κράτος που όπως είπε κινείται σύμφωνα με το δίκιο και συνέχισε λέγοντας :
¨Κράτη τα οποία δεν προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών τους και τα οποία δεν προστατεύουν τα αναγνωρισμένα από διεθνείς συνθήκες δικαιώματα των πολιτών τους, δεν συμπεριλαμβάνονται στα σεβάσμια ανά τον κόσμο κράτη. Η Τουρκική δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κράτος. Η Τουρκία στο θέμα αυτό έχει ως προτεραιότητα στην πρώτη σειρά την προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης που πηγάζουν από διεθνείς και διμερείς συνθήκες, την παρακολούθησή τους, ενώ θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να βρίσκεται δίπλα στους ομογενείς μας εδώ. Με αυτή την αφορμή εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Σαδίκ Αχμέτ την οικογένειά του που άντεξε στις δυσκολίες αυτού του δίκαιου αγώνα για τη μειονότητα, όπως και σε όλα τα πολύτιμα μέλη της μειονότητας. “.

“Αν στην Κωνσταντινούπολη εμείς δεν διορίζουμε Πατριάρχη δεν θέλουμε και εδώ να διορίζεται μουφτής”


Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος CHP Ενγκιν Αλτάι, ανέφερε πως σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης και οι Ρωμιοί στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάννης αλλά και τις διμερείς συμφωνίες και σύμφωνα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι ισότιμοι Είπε πως “εμείς το μόνο που ζητάμε είναι η αμοιβαιότητα. Αν εμείς δεν διορίζουμε πατριάρχες στην Κωνσταντινούπολη ζητάμε να μην διορίζεται και εδώ μουφτής”.
Ο Αλτάι περιέγραψε πως οι ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης και οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης δεν υπήρξαν ανταλλάξιμη αλλά τους αναγνωρίζεται και ένα ειδικό στάτους μειονότητας και συνέχισε λέγοντας:” Όπως εμείς στην Κωνσταντινούπολη αποκαλούμε του ορθόδοξους, ως Ρωμιούς και ορθόδοξους, περιμένουμε ως αμοιβαιότητα η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες αδελφοί μας να μην διστάζουν και να μην φοβούνται να αποκαλέσουν Τούρκους και μουσουλμάνους τους μουσουλμάνους που ζουν στη δυτική Θράκη.”

 

” Δεν μπορέσαμε να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας απέναντι σας”

Η Μεραλ Αξενερ-πρόεδρος του κόμματος ΙΓΙ, ανέφερε πως η Τουρκική Δημοκρατία δεν εκπλήρωσε επαρκώς στα καθήκοντα της απέναντι στην τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης. Η Αξενερ είπε πως και η ίδια είναι παιδί μιας οικογένειας ανταλλάξιμων με καταγωγή από τα Βαλκάνια και συνέχισε λέγοντας:” Η Τουρκική δημοκρατία είναι υποχρεωμένοι απέναντι στην τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, της χρωστάει. Οι ηγέτες της μεταξύ των οποίων και εγώ στο παρελθόν σας έχουμε ζητήσει συγνώμη και ζητάω συγνώμη και σήμερα. Απέναντί σας δεν εκπληρώσαμε τα καθήκοντά μας. Αυτά που πριν από χρόνια πάνω από αυτόν τον τάφο συζητούσαμε και πάλι σήμερα συζητούνται. Ελπίζω να δεχθείτε αυτή μας τη συγνώμη και να μας συγχωρέσετε”.

“Αυτοί που τον αγαπάνε είναι αποφασισμένοι να πάνε μπροστά αυτήν την δάδα”

Ο Τεμελ Καραμολλαογλου-πρόεδρος του κόμματος Saadet ανέφερε πως ο Σαδίκ Αχμέτ ίδρυσε ένα κόμμα με την λέξη Ειρήνη στο όνομά του και άναψε μία δάδα, ενώ συνέχισε λέγοντας: “Πιστεύουμε πως οι διοικούντες του κόμματος που ίδρυσε η οικογένειά του και αυτοί που τον αγαπάνε είναι αποφασισμένοι να πάνε μπροστά αυτήν την δάδα του αγώνα”
Ο Καραμολλαογλου εξέφρασε την πίστη πως στην Τουρκία η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να παράσχουν πολύ μεγαλύτερη στήριξη προς τη Δυτική Θράκη και είπε ” Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε προς την Ελληνική κυβέρνηση, ότι τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στις μειονότητες στην Τουρκία, είναι ανάγκη να αναγνωριστούν και στους εδώ Τούρκους και μουσουλμάνους αδελφούς μας”

“Το κράτος μας με ισχυρό τρόπο απλώνει παντού το χέρι του”


……
Ο πρόεδρος του κόμματος BBP Ντεστιτζι είπε: “Oι άνθρωποι που ζουν εδώ είναι πραγματικά ήρωες. Αρχίζοντας από τους βαλκανικούς πολέμους σε αυτά τα εδάφη εδώ γράφτηκαν θρυλικές ιστορίες ηρωισμού και συνεχίζονται να γράφονται.
……
Εκατομμύρια ομογενείς και ομόθρησκοι μας εδώ δολοφονήθηκαν και υπέστησαν γενοκτονία. Αυτή η γενοκτονία σήμερα με διαφορετικό τρόπο, συνεχίζεται στο πολιτιστικό επίπεδο. Στα Βαλκάνια στο Κόσσοβο στη Μακεδονία στη Βοσνία στην Κριμαία εκεί ./όπου ζουν Τουρκμένοι, παντού όπου ζουν Τούρκοι και μουσουλμάνοι, το κράτος μας απλώνει με ισχυρό τρόπο το χέρι του και δείχνει πως θα το απλώνει μέχρι το τέλος. Αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση για αυτό αλλά όλοι μας συμφωνούμε πως πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα”.
μετά από την τελετή στα κεντρικά γραφεία του κόμματος DEB στην Κομοτηνή η οικογένεια του Σαδίκ Αχμέτ παρέθεσε γεύμα προς τους καλεσμένους από την Τουρκία και σε όλους τους μετέχοντες.

https://www.sondakika.com/haber/haber-dr-sadik-ahmet-olumunun-24-yilinda-bati-trakya-da-12275892/

25/7/2019

Previous Article

Έλληνας πολίτης-μουσουλμάνος δόκιμος αξιωματικός ένστολος στο μνημόσυνο Σαδίκ !

Next Article

O Tραμπ προσπαθεί να ¨μαλακώσει¨ τις κυρώσεις προς την Τουρκία

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *