Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

3/7/1812 στην Κωνσταντινούπολη

0 σχόλια Share:

3 ΙΟΥΛΙΟΥ εορτάζει ο Άγιος Γεράσιμος ο Καρπενησιώτης

Ο Άγιος Γεράσιμος καταγόταν από ένα το Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας από ευσεβείς γονείς. Σε ηλικία 11 χρόνων, τον πήρε ο μεγαλύτερος αδελφός του Αθανάσιος και πήγαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αθανάσιος μετά από λίγο καιρό γύρισε στην πατρίδα του, τον δε Άγιο τον άφησε να εργάζεται σ’ ένα παντοπώλη συμπατριώτη τους. Μία μέρα, βγήκε στο δρόμο, όπως συνήθιζε και κρατώντας στο κεφάλι του ένα ταψί, που είχε δοχεία γεμάτα με γιαούρτι και τα πουλούσε. Από δαιμονική συνεργεία σκόνταψε σε μία πέτρα, έπεσε μέσα στο δρόμο και έσπασαν όλα τα δοχεία και μόνο το ταψί έμεινε ανέπαφο. Κάθισε στο δρόμο και έκλαιγε σαν μικρό παιδί που ήταν γιατί σκεφτόταν ότι, για τη ζημιά που έπαθε, θα τον κτυπούσε πολύ το αφεντικό του που ήταν πολύ αυστηρό.
Εκεί που έκλαιγε, τον είδε από το παράθυρο του σπιτιού της μία κυρία, γυναίκα ενός αγά, που τον πήρε και με τις κολακείες της τον κράτησε στο σπίτι της. Μετά από δύο μήνες ο αγάς εκείνος έκανε περιτομή στα δύο μικρά παιδιά του, και μαζί με αυτά έκανε περιτομή και στον Άγιο, τάζοντάς του τόσον αυτός όσον και η γυναίκα του, ότι θα τον έχουν και αυτόν σαν τα παιδιά τους και ότι αν θελήσει κάποτε να πάει στην πατρίδα του για να δει την μητέρα του, να έχει την άδεια. Έτσι, λοιπόν, αφού απατήθηκε έγινε μωαμεθανός και έμεινε εκεί δύο χρόνια.
Έπειτα ο αγάς, φοβούμενος μήπως η γυναίκα του τον απατήσει με αυτόν, τον έδωσε σε άλλον οθωμανό, ο οποίος, μόλις τον πήρε, εκτελώντας βασιλική αποστολή, τον πήρε μαζί του και διέσχισαν όλη τη Βουλγαρία, και πήγε στη Βοσνία και έπειτα επανήλθαν στην Κωνσταντινούπολη.
Μετά από λίγο καιρό ο Άγιος ήρθε σε συναίσθηση και έκλαιγε και λυπόταν, για το κακό που έπαθε. Βρήκε λοιπόν τρόπο και έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και γύρισε στην πατρίδα του. Εκεί έμεινε τρία χρόνια, ζώντας με νηστείες, αγρυπνίες, και δάκρυα μετανοίας. Καθημερινά σύχναζε στην Εκκλησία και είχε δε και συνήθεια κάθε βράδυ, όταν κοιμόνταν όλοι οι δικοί του, να βγαίνει αυτός κρυφά και πήγαινε έξω από το χωριό, σε απόσταση μισής ώρας, σ’ ένα γκρεμισμένο παρεκκλήσι του μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, όπου και προσευχόταν όλη τη νύκτα, παρακαλώντας το να τον φωτίσει στο δρόμο της σωτηρίας.
Κάποια νύχτα ξημέρωσε σ’ αυτό το παρεκκλήσι και τον βρήκε η ημέρα. Εκεί τον είδαν δύο παιδιά, που δεν τον γνώριζαν και τον αποκάλεσαν ”καλόγερο”. Όταν αυτός το άκουσε, αποφάσισε να γίνει καλόγερος, πιστεύοντας ότι ο Κύριος τα φώτισε να τον αποκαλέσουν έτσι. Έτσι πήγε στο Άγιον Όρος, στη Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος και υποτάχθηκε και κατηχήθηκε από έναν Ιερομόναχο και έλαβε το αγγελικό σχήμα. Ο Άγιος ζητούσε από τον γέροντά του να του δώσει άδεια να μαρτυρήσει, όμως εκείνος τον απέτρεπε. Μια μέρα όμως, λέει στο γέροντά του (με τέχνη):
– Επειδή μου έβαλες κανόνα να μη βγω στον κόσμο, τώρα σε παρακαλώ, να με συγχωρήσεις και να μου δώσεις την άδεια να πάω στην Πατρίδα μας, για να δω την μητέρα μου, τους συγγενείς και τους φίλους και ελπίζω στον Θεό να μη σε λυπήσω για το δρόμο που έχω να κάνω.
Πατρίδα εννοούσε ο ευλογημένος Γεράσιμος την άνω Ιερουσαλήμ, Μητέρα την Κυρία Θεοτόκο, συγγενείς τους Μάρτυρες και φίλους όλους τους Αγίους.
Με αυτόν τον τρόπο, πήρε την ευχή, ως άλλος Ιακώβ, βγαίνοντας δε από το Όρος (άφησε πρώτα μία επιστολή στον γέροντά του, για να διαβάζει Παράκληση) και σε ηλικία 25 χρόνων αμέσως πηγαίνει στην Κων/πολη, με σκοπό να παρουσιαστεί και να ομολογήσει πως είναι Χριστιανός.
Έτσι πήγε στο σπίτι του αγά, του παλιού αφεντικού του και του είπε:
– Εγώ είμαι, ο μικρός Γεώργιος, που εξαπατήθηκα και δέχτηκα τα δολερά λόγια της γυναίκας και τα δικά σου και από Χριστιανό με κάνατε Τούρκο. Τώρα ήρθα να σας ομολογήσω, ότι Χριστιανός γεννήθηκα, Χριστιανός είμαι, και Χριστιανός θα πεθάνω!
Ο Οθωμανός αιφνιδιάστηκε, δεν τον μάλωσε αμέσως και με κολακευτικά λόγια, τάζοντάς του πλούτο και άλλες τιμές, προσπάθησε να τον μεταπείσει. Μάλιστα του είπε και τα εξής δόλια λόγια:
– Επειδή θέλεις να είσαι Χριστιανός, πήγαινε σε άλλον τόπον να ζήσεις, αλλά μέχρι να φύγεις από την πόλη να λες πως είσαι μουσουλμάνος, για να μη κινδυνεύσει η ζωή σου, διότι σε είχα ως δικό μου παιδί.
– Αυτό όμως που μου λες, του είπε ο Άγιος, δεν το κάνω. Μάλιστα πρέπει να γίνω διαλαλητής της πίστεώς μου, στον Χριστό!
Τότε αμέσως διέταξε ο τύραννος τους δημίους να τον δείρουν με ωμά βούνευρα (μαστίγιο από δέρμα βοδιών), μέχρι να μετανοήσει. Αλλά ο Άγιος έμεινε σταθερός στη πίστη του Χριστού, και δόξαζε τον Θεό, ελέγχοντας πάντοτε τους ασεβείς. Έπειτα ο τύραννος διέταξε να τον ρίξουν στη φυλακή, να τον ξαπλώσουν και να βάλουν στο στήθος του μια βαριά πέτρα. Όμως ο Άγιος έμεινε αβλαβής, με την παρουσία θείου Αγγέλου, περισσότερο από δέκα ημέρες και ευχαριστούσε τον Θεό.
Όταν τον είδαν οι Τούρκοι σώο και υγιή, θαύμασαν. Ο τύραννος του είπε:
– Άραγε συνετίστηκες, ή παραμένεις ακόμα στην πίστη του Χριστού;
– Τις τιμωρίες σου τις δέχομαι με χαρά, διότι λαμπρύνουν την ψυχήν μου, τον γλυκύτατό Χριστό ουδέποτε Τον αρνούμαι, έστω και αν δεχτώ μυρίους θανάτους!
Όταν τα άκουσε αυτά ο τύραννος, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Όταν έφθασαν στον καθορισμένο τόπο, τον πρόσταξε ο δήμιος να γονατίσει. Αμέσως ο Μάρτυρας γονάτισε προς την ανατολή λέγοντας το: «Μνήσθητί μου, Κύριε, εν τη βασιλεία σου». Ήταν 3 Ιουλίου του έτους 1812.

❈ Απολυτίκιον Ήχος γ’. Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις: Γέρας τίμιον της Εκκλησίας, σέλας ένθεον Ευρυτανίας, νεομαρτύρων νεώτερον καύχημα, εν τη ασκήσει Χριστόν επεπόθησας και μαρτυρίω Θεόν ωμολόγησας. Αυτόν, άγιε οσιομάρτυς Γεράσιμε, πρεσβείαις της Θεομήτορος, ικέτευε σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Άγιε Γεράσιμε πρέσβευε υπέρ ημών

Previous Article

Ισχυρές εκρήξεις σε βιομηχανία πυροτεχνημάτων (;) στην Σακάρια- 3 Βίντεο

Next Article

Νέες πυρκαγιές πέριξ του καμπ των ¨επενδυτών¨…Βίντεο

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *