Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Συνέντευξη του βουλευτή Άγγελου Συρίγου στην ιστοσελίδα tourkikanea.gr

0 σχόλια Share:

Κύριε Συρίγο
Πριν από λίγες μέρες η Τουρκία συνήψε συμφωνία οριοθέτησης AOZ με την Λιβύη. Πόσο έγκυρη  είναι αυτή η συμφωνία ;

Δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε. Οι Τούρκοι αναφέρθηκαν σε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Τέτοιου είδους μνημόνια δεν έχουν συνήθως δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά αποτελούν δήλωση προθέσεων. Ταυτοχρόνως κυκλοφόρησε κι ένας χάρτης που δείχνει μία οριοθετική γραμμή νοτίως της Κρήτης. Αυτό δείχνει συμφωνία. Εάν ισχύει το δεύτερο, δεν είναι σαφές με ποια διαδικασία τίθεται σε εφαρμογή. Συνήθως τέτοιου τύπου διεθνείς συμφωνίες πρέπει να κυρωθούν από κάποια εσωτερικά όργανα του κράτους. Εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση Σαράζ, η κυβέρνηση δηλαδή που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, έχει σοβαρά προβλήματα. Ο Σαράζ δεν έχει την αρμοδιότητα να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες και δεν υπάρχει κάποιο όργανο να την κυρώσει καθ’ ότι το κοινοβούλιο υποστηρίζει τον αντίπαλο του Σαράζ, τον Χαφτάρ. Να σημειώσουμε πάντως, ότι για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, οι Τούρκοι αποφεύγουν να δώσουν στη δημοσιότητα το κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας.

Πώς επηρεάζει αυτή η συμφωνία τα συμφέροντα της Ελλάδας;

Πρόκειται για κίνηση στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία.  Έως τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη στην ανατολική Μεσόγειο με μία σειρά συμφωνιών που έχει υπογράψει η Κύπρος με τα γειτονικά της κράτη. Πρόκειται για ένα τείχος νομιμότητας που έχει ορθώσει μπροστά της η σακατεμένη από την τουρκική κατοχή Κύπρος. Μία συμφωνία με τη Λιβύη θα της προσφέρει την επιφανειακή νομιμοποίηση που τόσο της λείπει να παρεμβαίνει στην περιοχή. Παράλληλα, και στον βαθμό που ισχύει ο χάρτης που δημοσίευσαν οι Τούρκοι, η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα τείχος που θεωρητικώς θα εμποδίζει την Ελλάδα να αναπτύξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου. Προσπαθούν δηλαδή να μας κόψουν εντελώς από την πρόσβαση στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης μία τέτοια συμφωνία θα επιβεβαιώσει αυτό που διατείνεται επί χρόνια η Τουρκία, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα βάσει διεθνούς συμφωνίας. Το πιο σημαντικό σημείο, όμως, είναι ότι η Τουρκία θα μεταφέρει το σημείο αντιπαραθέσεως από την υφαλοκρηπίδα του Καστελορίζου στην υφαλοκρηπίδα της Κρήτης. Έως τώρα συζητούσαμε εάν το Καστελόριζο έχει ή δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία ξεπερνά το πρόβλημα λέγοντας ότι δεν έχει υφαλοκρηπίδα ούτε η Κρήτη! Είναι σαν να συζητάς με τον γείτονα τα όρια του χωραφιού σου και ξαφνικά να σου λέει ότι διεκδικεί και κάποια δένδρα που βρίσκονται στη μέση του χωραφιού σου.

Πώς πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αντιδράσει η Ελλάδα μετά από αυτή τη συμφωνία; 
Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της και να ορίσει με σαφήνεια τις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ήθελα να αναφέρω περισσότερα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Για το θέμα αυτό, υπάρχουν πιστεύετε περιθώρια συνεννόησης με τη σημερινή Τουρκία;
Η Τουρκία έχει ενθαρρυνθεί από το μάθημα που πήρε από τη Συρία. Θεωρεί ότι κατέστη διεθνής παίκτης που δεν έχει κανένα λόγο να μένει στάσιμος. Επιβραβεύεται όταν παίρνει πρωτοβουλίες, ακόμη κι όταν αυτές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Βασίμως μπορεί να πιστεύει ότι σε επόμενη φάση, μία νέα (παράνομη) πρωτοβουλία της, θα της αποδώσει περισσότερα. Αυτό ισχύει και για τη Συρία αλλά και για την ανατολική Μεσόγειο. Το μέτωπο που άνοιξε στη Συρία αυτή τη στιγμή τείνει να ισορροπήσει. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να προσηλωθεί περισσότερο στη Μεσόγειο  με τον τρόπο που γνωρίζει καλά: παίζοντας στα όρια. Δυστυχώς δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννοήσεως με αυτή την Τουρκία. Μας αντιμετωπίζει ως κράτος μειωμένης κυριαρχίας το οποίο θα ασκεί τα δικαιώματά του στον βαθμό που επιτρέπει η Άγκυρα.

Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας, αν εμείς παραμένουμε απαθείς;
Είναι διαφορετική η στόχευση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και έναντι της Ελλάδος. Ως προς την Κύπρο η Τουρκία επιδιώκει (α) το πάγωμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, (β) τη συνδιαχείριση/συνεκμετάλλευση των τεμαχίων νοτίως του νησιού και (γ) τη μεταφορά των υδρογονανθράκων, περιλαμβανομένων και αυτών της ισραηλινής ΑΟΖ, μέσω αγωγού στην Τουρκία.Τους επόμενους μήνες θα επιχειρήσει, με αξιώσεις επιτυχίας αυτή τη φορά, να εντοπίσει υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μάλλον στο τεμάχιο 3 που έχει δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλική ΕΝΙ. Εάν επιτύχει, στη συνέχεια θα ζητήσει πενταμερή διάσκεψη με συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων του νησιού και  Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (ως κοινοτήτων) στην πεπατημένη της συνθέσεως της Ελβετίας το 2017.

Ως προς την Ελλάδα, η Τουρκία ανιχνεύει την αποφασιστικότητα μας και τις συνέπειες που θα έχει τυχόν σεισμογραφική έρευνα ή γεώτρηση που θα επιχειρήσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου.

Πώς επηρεάζει αυτή η συμφωνία τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων της Κύπρου ;
Δεν επηρεάζεται η Κύπρος από το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Πρόκειται για ένα κείμενο που στρέφεται αποκλειστικώς εναντίον της Ελλάδος,

Πιστεύετε πως θα ευνοούσε τα ελληνικά συμφέροντα μία εκ νέου ενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος;

Δεν είναι μόνον το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να ξαναδούμε εξ αρχής ως προς την άμυνα της χώρας μας. Έχουμε παραμελήσει πολλά στον αμυντικό τομέα, λόγω της καταστάσεως της οικονομίας μας. Πρέπει σε σύντομο διάστημα, να καλύψουμε πολύ δρόμο.

Previous Article

Τιμωρήθηκαν επειδή άφησαν στο πεδίο της μάχης τις σορούς των συμπολεμιστών τους

Next Article

¨Δεν την έδειρα, έπεσε μόνη της και το βραστό νερό το έριξα κατά λάθος πάνω της¨….

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *