Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ 1453

No Comments Share:

Το πρόβλημα του 1453

Αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη, ούτε να κατακτηθεί είναι δυνατόν ούτε να πέσει. Ο κίνδυνος είναι από αυτούς που στο όνομα του εκσυγχρονισμού την εξαφανίζουν.

 Η φράση ¨Κωνσταντινούπολη, ο χώρος που συναντώνται οι πολιτισμοί¨ δεν πείθει ιδιαίτερα. Κατά μήκος της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης όπως έγινε και στην Ιερουσαλήμ, υπήρξαν στο όνομα της θρησκείας πολεμικές, πολιτικές και πολιτιστικές αντιπαλότητες.

Για ένα χρόνο έζησα στο νησί Κέα της Ελλάδας.

Τα περισσότερα από τα σπίτια που επισκέφτηκα είχαν πιάτα, καρτποστάλ και φωτογραφίες της Αγία Σοφίας. Τα σχετικά με την Κωνσταντινούπολη τραγούδια και την πτώση της πόλης, περιγράφουν την νοσταλγία τους για την επιστροφή στις μέρες πριν τον ερχομό των Οθωμανών και των Τούρκων. Θα πρέπει να είχα θεωρηθεί κίνδυνος εκεί, διότι αργότερα έμαθα πως κάποιος είχε εξουσιοδοτηθεί να καταγράφει τις κινήσεις μου.

Η αντίληψη για την ¨πτώση¨ της Κωνσταντινούπολης δεν περιορίζεται μόνο στους κατοίκους αυτού του ορεινού χωριού, αλλά την ίδια ορολογία χρησιμοποιούνε και αρκετοί Δυτικοί ιστορικοί.

………………………

Πέρασαν 500 χρόνια. Και ακόμη λες και ήταν χτες, η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης γιορτάζεται από τα εγγόνια των Οθωμανών με κρατικές τελετές.

Είδα την ταινία 1453. Την διαφήμιζαν ως την πιο ακριβή ταινία του τουρκικού σινεμά. Από πού και από ποιόν τα χρήματα, δεν ξέρω. Εξ όσων ξέρω πάντως στην Ευρώπη δεν έγινε ταινία που να θαυμάζει τους Ισπανούς κατακτητές που πέρασαν από μάχαιρα του Αζτέκους. Ακόμα και στο Χόλυγουντ οι ταινίες με ¨τους γενναίους καουμπόηδες και τους καταραμένους Ερυθρόδερμους¨ έχουν πάει στα σκουπίδια. Μπορεί να εξετασθούνε κάποτε στα βιβλία ιστορίας ως η ντροπή μιας εποχής. Αν έκαναν κάτι τέτοιο σήμερα δεν θα έβρισκαν μέρος να κρυφτούν.

Η περίληψη του 1453 :

Γενναίοι Οθωμανοί, ύπουλοι Βυζαντινοί

Πιστοί μουσουλμάνοι, εκφυλισμένοι χριστιανοί

Αυτοί που προσεύχονται, και οι λάγνοι

Οι άνθρωποι του λόγου και οι δολοπλόκοι

O τρόπος με τον οποίο οι χώρες βλέπουν την ιστορία τους, αποτελεί καθρέφτη της οπτικής τους γωνίας για τον σημερινό κόσμο.

…………………..

Εφ. Ραντικάλ 27-2-2012

Αρθρογράφος Γκιουντούζ Βασάφ

Previous Article

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Next Article

¨ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published.