Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ

0 σχόλια Share:
Spread the love

Ο ελληνικός εκδοτικός οίκος ΙΣΤΟΣ έρχεται με τον Καζαντζάκη

Η ελληνική εκδοτική ζωή που κατά την Οθωμανική εποχή ήταν πολυάριθμη και προχώρησε μαζί με την Δημοκρατία, θάφτηκε στην ιστορία με τα γεγονότα της δεκαετίας του 50, αλλά πλέον ζωντανεύει ξανά.

Ομάδα ατόμων που αγαπάνε το βιβλίο, μεταξύ των οποίων Έλληνες και Ρωμιοί, ανοίγουν την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη τον μοναδικό ελληνικό εκδοτικό οίκο. Ο εκ των ιδρυτών Φώτης Μπελινσόϊ έβαλε το όνομα ΙΣΤΟΣ που σημαίνει ¨δίκτυο, ιστός¨ στον εκδοτικό οίκο θέλοντας να ενώσει τους Ρωμιούς, που ο αριθμός τους έπεσε πλέον στους 2 χιλιάδες. Πρώτα βιβλία του εκδοτικού οίκου είναι ένα μυθιστόρημα του Καζαντζάκη που μέχρι σήμερα δεν είχε εκδοθεί στα τουρκικά και οι αναμνήσεις μια Ελληνίδας εκδιδομένης ονόματι Τσίκα που έζησε στην Κωνσταντινούπολη.

Η οικογένεια του ήταν θύμα των γεγονότων της 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955

Ο Φώτης Μπελινσόι είναι ένας Ρωμιός που μέρος της οικογένειας του είχε αναγκαστεί να φύγει στο εξωτερικό λόγω των γεγονότων της 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Ο Μπελινσόι λέει πως ¨Ήταν μια άσχημη περίοδο στην Τουρκία. Αλλά αυτή την στιγμή είμαστε σε διαφορετική περίοδο. Υπάρχουν κάποια ανοίγματα που γίνονται προς τις μειονότητες¨ και αναφέρει πως ενθαρρύνθηκε από το ότι μετά από 94 χρόνια βγήκε Ασσυριακή εφημερίδα, ενώ άνοιξε και ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός. Ο Φώτης Μπελινσόι ένα χρόνο πριν αποφάσισε μαζί με φίλους του να ιδρύσουν τον ΙΣΤΟ και δηλώνει σχετικά πως ¨ Στοχεύουμε να στήσουμε ξανά γέφυρες μεταξύ των λαών που στο παρελθόν είχαν στενούς δεσμούς. Θα περιγράψουμε ξανά τους Ρωμιούς στους Τούρκους¨.

 Εφ. Σαμπάχ 3/6/2012

Previous Article

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ GOOGLE

Next Article

¨Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΓΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *