Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΠΕΡΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΝΙΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

No Comments Share:

Κριτική για τα δικαιώματα των αλεβιτων στην Τουρκία

 

Στην αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες, ασκείται κριτική στην Τουρκία πως ¨συνεχίζεται η συμπεριφορά στον αλεβιτισμό σαν να είναι ένα δόγμα-παραβίαση του Ισλάμ¨.

……………………

Στην αναφορά του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως στην Τουρκία μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τη 15ης Ιουλίου, μαζί με τις προφυλακίσεις και απολύσεις ατόμων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θεωρήθηκε πως είχαν σχέση, υπήρξαν προβλήματα και σε ομάδες χριστιανών με συλλήψεις και μη ανανεώσεις αδειών παραμονής.

Αναφέρεται πως η τουρκική κυβέρνηση περιορίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων που δεν αναφέρονται στην συνθήκη Λωζάννης του 1923 και ότι οι μη σουνιτικές μειονότητες δεν έχουν τα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες που δίνονται στις μη μουσουλμανικές. Σχετικά με αυτό στην αναφορά καταγράφεται πως  ¨Συνεχίζεται η συμπεριφορά στον αλεβιτισμό σαν να είναι ένα δόγμα-παραβίαση του Ισλάμ. Οι χώροι λατρείας των αλεβιτών δεν αναγνωρίζονται. Παρεμποδίζονται δημοσιεύσεις οι οποίες κάνουν την προπαγάνδα του αλεβιτισμού¨.

Υποστηρίζεται πως ιδιαίτερα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15/7, έχουν αυξηθεί τα δημοσιεύματα κατά Εβραίων και αλεβιτών

Στην αναφορά καταγράφεται πως κατά το 2016 χώροι προσευχής προτεσταντών, καθολικών και αλεβιτών υπέστησαν επιθέσεις ακραίων ομάδων και αντιμετώπισαν προειδοποιήσεις με φράσεις στοχοποίησης από συγκεκριμένες ομάδες.

Το δικαίωμα εξαίρεσης από το υποχρεωτικό μάθημα των θρησκευτικών

Ασκείται επίσης κριτική ότι από την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, μπορούν και εξαιρούνται μόνο αυτοί που στην ταυτότητα τους έχουν γράψει ¨χριστιανός¨ ή ¨Εβραίος¨, ενώ δεν εξαιρούνται οι άθεοι, οι αλεβίτες και άλλες μη μουσουλμανικές ομάδες, όπως οι γιαχωβάδες, οι γεζίντι αλλά και αυτοί που άφησαν κενό το θρήσκευμα στην ταυτότητα τους.

Στην αναφορά περιγράφεται πως στην Τουρκία δεν αναγνωρίζεται η οικουμενικότητα του Αρμένιου Πατριάρχη, καταγράφεται πως μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, 20 τηλεοράσεις και ραδιόφωνα έκλεισαν είτε για τρομοκρατική προπαγάνδα είτε επειδή προσέβαλλαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρεται πως γνωστά ονόματα όπως οι Φαζιλ Σαγί και Τζανάν Αρίν δικάστηκαν για προσβολή της θρησκείας , ενώ δίνονται λεπτομέρειες για την επίθεση στην εκκλησία της Μαλάτιας όπου σκοτώθηκαν 3 άτομα.

http://dha.com.tr/dunya/turkiyeye-alevi-haklari-elestirisi/haber-1541111

15/8/2017

Previous Article

ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΚΥΡΑΣ

Next Article

ΕΙΡΩΝΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *