Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Τουρκία-Βασική οδός περάσματος ναρκωτικών…

No Comments Share:

Η Τουρκία παραμένει βασική οδός στην διακίνηση ναρκωτικών

Η Τουρκία αποτελεί μια πολύ γνωστή οδό για την μεταφορά της αφγανικής ηρωίνης στις ευρωπαϊκές αγορές. Ναρκωτικά έχουν επίσης μεταφερθεί στη χώρα από Βραζιλία και Κολομβία τους τελευταίους μήνες. Για δεκαετίες, η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις σχετικά με το παράνομο εμπόριο και χρήση ναρκωτικών.

Οι τουρκικές αρχές κατάσχεσαν 18,5 τόνους ηρωίνης, 80,7 τόνους κάνναβης, όπως επίσης και 1,5 τόνο κοκαΐνη κατά τις επιχειρήσεις του περασμένου έτους. Κατασχέθηκαν επίσης 566 κιλά μεθαμφεταμίνης και περισσότερα από 1200 κιλά φθηνού συνθετικού κανναβοειδούς, κοινώς γνωστό ως μπονζάι. Οι αρχές σε έρευνες κατά των ναρκωτικών σε όλη την επικράτεια κατάσχεσαν 8,9 εκ. χάπια έκσταση και 22,7 εκ. χάπια κάπταγκον, ένα ψυχοδιεγερτικό δημοφιλές κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Παρά τον μεγάλο αριθμό παράνομων ναρκωτικών που κατασχέθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των διακινητών που δρουν στην Τουρκία φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς. Πολλά από τα τοπικά δίκτυα συνδέονται με τα τουρκικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Οι διακινητές που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές τα τελευταία χρόνια προέρχονταν από διάφορες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί ξένοι διακινητές έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί στην Τουρκία. Συνεπώς, το εμπόριο ναρκωτικών στην Τουρκία έχει διεθνή χαρακτήρα. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας ως μιας μεγάλης χερσαίας γέφυρας μεταξύ των χωρών εφοδιασμού στην Ανατολή, όπως το Αφγανιστάν, και των κύριων αγορών στην γειτονική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, δεν προκαλεί έκπληξη ότι λειτουργεί ως φορέας της βασικής οδού του εμπορίου ναρκωτικών.

Παρ’ όλο που η παραγωγή ναρκωτικών στην Τουρκία έχει μειωθεί από το 1970, αφού οι αρχές έχουν θέσει σε ισχύ αποτελεσματικά μέτρα αδειοδότησης καλλιέργειας παπαρούνας, οι Τούρκοι διακινητές ωστόσο έχουν αυξήσει την ισχύ τους, την παγκόσμια εμβέλεια και τον έλεγχο των αγορών στην Ευρώπη-κυρίως στην διακίνηση ηρωίνης, σύμφωνα με αναφορά του Brookings το 2017.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει την διακίνηση ναρκωτικών ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Σύμφωνα με τις αρχές το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί κύρια πηγή χρηματοδότησης τρομοκρατών, κυρίως για Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ). Το ΡΚΚ διεξαγάγει αντάρτικο κατά των τουρκικών αρχών εδώ και 4 δεκαετίες.

Τον Ιούνιο, η Τουρκία εξαπέλυσε μια διασυνοριακή αεροπορική και επίγεια επιχείρηση με στόχο το ΡΚΚ σε διάφορες περιοχές του ορεινού Καντίλ του βορείου Ιράκ ως απάντηση στην αυξανόμενη επιθετικότητα κατά των τουρκικών δυνάμεων στην Τουρκία.

Από τότε, η Τουρκία εντατικοποίησε τις επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών στα νοτιοανατολικά, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, ενώ μέχρι τώρα κατασχέθηκαν αρκετά εκατομμύρια δενδρύλλια κάνναβης και αρκετοί τόνοι κάνναβης, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές από ειδησεογραφικά πρακτορεία προσκείμενα στην τουρκική κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατες αναφορές για την σχέση μεταξύ του γνωστού Ιρανού εμπόρου ηρωίνης, Νατζί Σαριφί Ζινταστί, με τον πρώην πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Μπουρχάν Κουζού, αποκαλύπτουν το πόσο περίπλοκες είναι οι διακινήσεις ναρκωτικών στην Τουρκία.

Ο Ζινταστί είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2007 για κατοχή 75 κιλών ηρωίνης, μόνο για να αφεθεί μυστηριωδώς τον Αύγουστο του 2010. Ο Κουζού αντιμετωπίζει κατηγορίες για άσκηση πιέσεων στο δικαστήριο σχετικά με την άφεση του Ιρανού βαρώνου ναρκωτικών.

Οι πρόσφατες πολιτικές που ανελήφθησαν στην Τουρκία δεν είναι ούτε αποτελεσματικές, ούτε ολοκληρωμένες. Ο όγκος των διακινούμενων ναρκωτικών μέσω της Τουρκίας έχει δραματικά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται πως οι διακινητές στην Τουρκία έχουν ετήσια έσοδα περί τα 15 δις.

Η χρήση ναρκωτικών είναι σε άνοδο, με αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των περιστατικών εθισμού. Τα ναρκωτικά με πιο ευρεία χρήση είναι η κάνναβη και το μπονσάι, ωστόσο η χρήση ηρωίνης, μια πολύ εθιστική και επικίνδυνη ουσία, αυξάνεται επίσης σύμφωνα με σχετική έρευνα του Brookings.

Ο Ράιαν Γκινγκέρας, αναπληρωτής καθηγητής στην Σχολή Ναυτιλιακών Μεταπτυχιακών Σπουδών και ειδήμων της τουρκικής Ιστορίας και της Μέσης Ανατολής, είπε ότι οι σχετική αδυναμία των τουρκικών νόμων για το ξέπλυμα χρήματος παίζουν κάποιο ρόλο στο πρόβλημα, δίνοντας το παράδειγμα της άρσης από την κυβέρνηση του ορίου στην ποσότητα χρήματος που επιτρεπόταν στους ταξιδιώτες να φέρουν ατομικά.

Είπε επίσης ότι η κίνηση του 2015, που φαινομενικά έγινε για ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων, δημιούργησε ανησυχίες στους διεθνείς παρατηρητές περιλαμβανομένου της Financial Action Task Force, η οποία έχει πιέσει αρκετά την Τουρκία να ενισχύσει τους νόμους της κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ο Γκινγκέρας έγραψε επίσης τα εξής στην Foreign Affairs: «Για περισσότερο από τα 10 τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει μια δραματική αύξηση του λαθρεμπορίου σε όλη την χώρα. Μέρος της αύξησης έχει να κάνει με το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου το 2011 και με την επιδείνωση των εσωτερικών στο Ιράκ μετά την άνοδο του ISIS. Το 2014, περισσότερα από 8000 άτομα είχαν συλληφθεί με κατηγορίες διακίνησης ηρωίνης, αριθμός διπλάσιος από το 2009 και πενταπλάσιος από το 2001.

Μια αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών δεν σημαίνει απαραίτητα αλλαγή στην εμπορική ροή μέσω μιας χώρας ούτε οτι υπάρχει πιο αυστηρή αντιμετώπιση από τις αρχές. Από την στιγμή που δεν υπάρχει ανεξάρτητη μέθοδος υπολογισμού του εμπορεύσιμου όγκου, οι μεγάλες ποσότητες που κατάσχονται μπορεί να αποτελούν τόσο μεγάλο όσο και μικρό ποσοστό της συνολικής ροής.

Εν ολίγοις, είναι γενικά δύσκολο να εξακριβωθεί το αν η Τουρκία είναι εξ ίσου σημαντική στο εμπόριο ναρκωτικών απ’ όσο ήταν τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

……………

Ο παγκόσμιος πόλεμος κατά των ναρκωτικών, διεξαγόμενος κυρίως από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για πάνω από 60 έτη, δεν έχει καμία επιτυχία στην μείωση της κατανάλωσης ούτε και της ζημίας που προκαλείται από όσους κερδοφορούν. Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις έχουν επωφεληθεί από αυτόν τον πόλεμο και οι πολιτικές τους δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο οι παγκόσμιες τάσεις παραμένουν ως έχουν. Χωρίς πολιτική βούληση για νέες προσεγγίσεις επί του θέματος ο πόλεμος των ναρκωτικών θα συνεχίζει να δημιουργεί κεφάλαια στους πολιτικούς και κέρδη στις εγκληματικές οργανώσεις.

https://ahvalnews.com/drug-trade/turkey-remains-vital-route-drug-trafficking#

6/11/2020

Σχ.:  Στην ίδια την Άγκυρα δρούσαν ανενόχλητα ολόκληρες οικογένειες δουλεμπόρων που σχετίζονται με τον ISIS, ενώ μεγαλομαφιόζοι έφτασαν να έχουν άποψη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, όπως δείξαμε σε προηγούμενα άρθρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους αρχιμαφιόζους Πεκέρ και Τσακιτζή που θεωρούνται φίλα κείμενοι στον Ερντογάν…

Previous Article

Οι Έλληνες πολίτες που θέλουν σημαία της ¨Ανεξάρτητης Θράκης¨ στα τζαμιά τους….

Next Article

Κούρδοι συνεργάτες των Τούρκων στο Β. Ιράκ απειλούν το ΠΚΚ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *