Σεισμός ΜΙΤ στην Κωνσταντινούπολη
Η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ζήτησε άδεια από την πρωθυπουργία για την άσκηση δίωξης σε βάρος μελών της ΜΙΤ για ¨πλαστογραφία επίσημου εγγράφου¨, ¨παραβίαση απορρήτου υπόθεσης¨ και ¨παράβαση καθήκοντος¨, διότι παρακολουθούσαν με κωδικά ονόματα 9 άτομα μεταξύ των οποίων οι δημοσιογράφοι Αχμέτ Αλτάν, Μεχμέτ Αλτάν και Γιασεμίν Τσονγκάρ. Στο έγγραφο υπάρχει ο ισχυρισμός πως η εκ μέρους ενός εκλεκτού φορέα όπως η ΜΙΤ πλαστογραφία, που χρησιμοποίησε κωδικές ονομασίες για να αποσπάσει δικαστικές αποφάσεις, προκάλεσε ζημία για την αξιοπιστία του φορέα αυτού εντός της κοινωνίας.
Κωδική ονομασία ¨Ελίζαμπεθ¨ για την Τσονγκάρ και ¨Τζασίτ¨ για τον Αχμέτ Αλτάν
Στο έγγραφο που στάλθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2012 χωρίς να αναφέρονται τα ονόματα των υπαλλήλων για τους οποίους ζητείται άδεια άσκησης δίωξης αναφέρεται ¨ Ο πρόεδρος της ΜΙΤ-Κωνσταντινουπόλεως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι που οργάνωσαν και υπέγραψαν τα έγγραφα που παρουσίασαν στον πρόεδρο¨. Ως ημερομηνίες τέλεσης των αδικημάτων αναφέρονται οι ημερομηνίες των δικογραφιών που είχε ετοιμάσει η υπηρεσία, δηλαδή 30/12/2008, 9/2/2009, 8/5/2009, 17/6/2009, 18/9/2009, 4/11/2009 και 24/1/2012.
Στο έγγραφο που στάλθηκε στην πρωθυπουργία και με το οποίο ζητείται η άδεια, αναφέρεται πως με αιτήματα που υποβλήθηκαν εξ ονόματος του διοικητή ΜΙΤ Κωνσταντινούπολης και με την κατηγορία πως εμπλέκονται σε υπόθεση κατασκοπίας, αποσπάστηκαν δικαστικές αποφάσεις στις 30/12/2008, 9/2/2009, 8/5/2009 και 4/11/2009, σχετικά με την Γιασεμίν Τσονγκάρ και τον πατέρα της Μπεχίτς Τσονγκάρ με τις κωδικές ονομασίες ¨Ελίζαμπεθ¨ και ¨Αρασί Κουαρζάντ¨, σχετικά με τον Αχμέτ Αλτάν με την κωδική ονομασία ¨Τζασίτ¨ και ¨Χοσαίν Σεϊφουλλάχ¨, σχετικά με τον Μαρκάρ Εσεγιάν με την κωδική ονομασία ¨Βαχάν¨ και ¨Χοσαίν Σεϊφουλλάχ¨, σχετικά με την Αμπερίν Ζαμάν με τα ¨Ντέμι¨ και ¨Κουραμαντίν Φατίμι¨, και σχετικά με τον Μεχμέτ Αλτάν με τα ¨Παστόρ¨ και ¨Κουραμαντίν Φατίμι¨.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
Στο έγγραφο αναφέρεται πως με την ίδια δικαιολογία λήφθηκαν δικαστικές αποφάσεις υποκλοπών στις 17/6/2009 και 18/9/2009 σχετικά με τον Μεχμέτ Μπαρανσού με την κωδική ονομασία ¨Μαλίκ Χουσείν Φουντά¨, ενώ ανάλογη απόφαση λήφθηκε και για την Τουγμπά Αλτούν με την επωνυμία ¨Μαλικ Χουσείν Φεϊντά¨ στις 24/1/2012. Αναφέρεται επίσης πως με δικαστικές αποφάσεις παρακολουθούνταν και η ηλεκτρονική αλληλογραφία των Νεσιμπέ Αλτούν και Ζουλεϊχά Γιουσούφ.
¨ΑΝ ΚΑΙ ΗΞΕΡΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑ..¨
Αναφέρεται πως ¨ Στις ημερομηνίες των αδικημάτων ο διοικητής Κωνσταντινούπολης της ΜΙΤ, τα άτομα που αναφέρονται με αρχικά στις δικογραφίες και οι υπογράφοντες αν και ήξεραν πως τα θύματα δεν είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα, ζήτησαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές άδεια υποκλοπής και παρακολούθησης. Και πλην των Νεσιμπέ Αλτούν, Ζουλεϊχά Γιουσούφ και Τουγμπά Αλτούν, για τους άλλους παρήγαγαν κωδικές ονομασίες και τους παρακολούθησαν ως δήθεν εμπλεκόμενους σε ¨κατασκοπία¨.
…………………….
Εφ. Χουριέτ 24/10/2012