Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Μετά από 108 μέρες με ηλεκτροσόκ, κλωτσιές στα γεννητικά όργανα και σοδομισμούς ¨ομολόγησε¨ τα πάντα…

No Comments Share:

Αποκαλύφθηκε απόρρητη πτήση παράδοσης ατόμου από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και “μαύρη” περιοχή βασανιστηρίων

Μεταφορικό αεροσκάφος τύπου CASA-235 με το οποίο επιχειρούν οι ΤΕΔ και το οποίο χρησιμοποιείται από την τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ σε πτήσεις παράδοσης.

Δικαστικά έγγραφα που απέκτησε η Nordic Monitor, αποκαλύπτουν πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) πραγματοποίησε μία απόρρητη πτήση, για την παράδοση ενός ανθρώπου, κατά την οποία του έγιναν βασανιστήρια. Το άτομο που ασκούσε κριτική στον Ερντογάν και απήχθη από το Καζακστάν, αργότερα μεταφέρθηκε σε μία ¨μαύρη¨ περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Άγκυρας όπου υπέστη βασανιστήρια και κακοποίηση.
Ο Ζαμπίτ Κισί 48 ετών δάσκαλος δημοτικού σχολείου, καταθέτοντας στις 3/4/2018, στο 5ο Ποινικό Δικαστήριο του Κοτζάελι, ανέφερε πως μετά την απαγωγή του, κατά την διάρκεια των τριών ωρών πτήσης από το Αλμάτι προς την Άγκυρα , τον χτυπούσαν μέσα στο αεροπλάνο. Οι πράκτορες της ΜΙΤ άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι και στα γεννητικά όργανα, ενώ τα μάτια του ήταν δεμένα και του είχαν φορέσει χειροπέδες. Λιποθύμησε από τα χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι αλλά η κακοποίηση συνεχίστηκε, αφού πρώτα ένα μέλος της ομάδας της ΜΙΤ έλεγξε για να βεβαιωθεί ότι είχε ακόμη παλμό. Τα εσώρουχα του δασκάλου είχαν αίμα από τις κλωτσιές που είχε δεχθεί στα γεννητικά του όργανα. Επιπλέον έβλεπε αίμα στα ούρα λόγω του ξυλοδαρμού. Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος τον μετέφεραν σε μία ¨μαύρη¨ τοποθεσία της υπηρεσίας πληροφοριών κοντά στο αεροδρόμιο της Άγκυρας Εσενμπογά και τον έβαλαν σε ένα μικρό εμπορευματοκιβώτιο για 108 μέρες. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος υπέστη βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση και άλλα είδη καταχρηστικής μεταχείρισης.

………..
. Ο δάσκαλος το Δεκέμβριο του 2015 όταν έμεινε άνεργος στην Τουρκία, πήγε μαζί με την οικογένειά του στο Κιργιζιστάν με την ελπίδα να βρει πάλι εκεί δουλειά, καθώς είχε εργαστεί στο παρελθόν εκεί.

…..

Ενώ έλειπε, οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για αυτόν μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου, με βάση ισχυρισμούς, ότι συνδεόταν με τους υποτιθέμενους θαυμαστές του πραξικοπήματος στην ναυτική βάση του Γκιόλτζουκ. Στην εξέταση κατά αντιπαράσταση που έγινε στο δικαστήριο φάνηκε ότι κανείς από τους αξιωματικούς του ναυτικού δεν τον ήξερε, ούτε εκείνος ήξερε κάποιον από αυτούς.

Τα δεινά του Κισί άρχισαν όταν τέθηκε υπό κράτηση στο Καζακστάν για μεταναστευτικές παρατυπίες, όταν είχε ταξιδέψει από το Μπισκέκ προς το Αλμάτι. Το δικαστήριο του Καζακστάν τον διέταξε να επιστρέψει στο Κιργιζιστάν όπου ήταν το σπίτι του και η οικογένειά του. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 πήγε στο αεροδρόμιο με τον δικηγόρο του για τις διαδικασίες απελάσεις και άρχισε να περιμένει την πτήση του για το Μπισκέκ. Στον έλεγχο ασφαλείας όμως ο δικηγόρος του είπε ότι δεν μπορούσε να τον συνοδεύσει. Κρατήθηκε ξανά στο αεροδρόμιο και τον περιόρισαν σε ένα δωμάτιο. Εκεί  άκουσε αξιωματούχος του αεροδρομίου να λένε πως θα ερχόταν ένα αεροπλάνο από την Τουρκία που θα προσγειωνόταν σύντομα για να τον πάρει. Η ομάδα της ΜΙΤ τον απομάκρυνε βίαια από το αεροδρόμιο και τον έβαλε σε ένα αεροπλάνο που ο ίδιος το περιέγραψε ως ζωγραφισμένο με μοτίβο καμουφλάζ. Η περιγραφή του υποδηλώνει ότι το αεροσκάφος ήταν πιθανότατα ένα από τα εννέα αεροσκάφη Casa CN-235 που χρησιμοποιεί η τουρκική πολεμική αεροπορία και το οποίο είχε δανειστεί στην ΜΙΤ για την απαγωγή.

Μετά την προσγείωση τον παρέλαβε ένα μίνι βαν και οδηγήθηκε σε ένα χώρο βασανιστηρίων περίπου 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο. Τον πέταξαν σε κάτι που περιέγραψε ως εμπορευματοκιβώτιο όπου υπέστη βασανιστήρια και κακοποίηση Για περισσότερους από τρεις μήνες. Το εμπορευματοκιβώτιο 3 τετραγωνικών μέτρων δεν είχε παράθυρα και δεν μπορούσε να κινηθεί. Αναφέρει πως ” Ήταν σαν τάφος για μένα, η μόνη μου απόδραση από κει ήταν ο θάνατος μου. Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι ο θάνατος θα μπορούσε να φαίνεται τόσο ευχάριστος”. Οι αξιωματικοί της ΜΙΤ, τον ξεγύμνωσαν, τον χτύπησαν στον τοίχο, προσπάθησαν να τον σοδομήσουν ένα σκληρό αντικείμενο, του έκαναν ηλεκτροπληξία, του έσπασαν τα δάχτυλα και απείλησαν να τον σκοτώσουν. Δεν είχε καμία πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση ή οποιαδήποτε άλλη επαφή με τον έξω κόσμο.

Τα πρακτικά του δικαστηρίου δείχνουν ότι ο προεδρεύων δικαστής Γιουσούφ Σεβιμλί, δεν ήταν ικανοποιημένος με αυτά που άκουγε κατά την ακρόαση και πίεσε τον εναγόμενο να επικεντρωθεί περισσότερο στην υπεράσπιση του, παρά στα βασανιστήρια και την κακοποίηση που υπέστη στα χέρια των πρακτόρων της ΜΙΤ. Καθώς τον απέτρεψαν να περιγράψει τα δεινά του στο δικαστήριο, ο Κισί αργότερα στις 12 Ιουλίου 2018, έγραψε μία επιστολή 8 σελίδων, όπου περιέγραψε τα βασανιστήρια που υπέστη για 108 μέρες. Επίσης υπέβαλε πολλές καταγγελίες στο γραφείο του εισαγγελέα και στο δικαστήριο απαιτώντας την τιμωρία των πρακτόρων που τον βασάνισαν. Η επιστολή που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον ιστότοπο Βold Μedya, δείχνει πως οι καταγγελίες του έπεσαν σε αυτιά κωφών και ότι οι τουρκικές αρχές απέτυχαν να λάβουν μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, οι βασανιστές του, του είχαν πει να αποδεχθεί την ψευδή ομολογία που είχαν ετοιμάσει και τον προειδοποίησαν ότι διαφορετικά τα βασανιστήρια θα συνεχιζόταν μέχρι να πεθάνει. Ο Κισί έγραψε στην επιστολή του πως ” Κατά τη διάρκεια των περιόδων βασανιστηρίων μου είπαν :” Εμείς είμαστε και ο δικαστής και ο εισαγγελέας. Δεν υπάρχει ούτε δικηγόρος ούτε αστυνομία. Μπορείς να φύγεις από δω μόνο αποδεχόμενος αυτά που σου λέμε”. Δεν του επέτρεψαν να κάνει μπάνιο για μήνες. Και όταν το σώμα του άρχισε να μυρίζει τότε οι πράκτορες της ΜΙΤ, του επέτρεψαν να κάνει ένα ντους. Αλλά η κακοποίηση συνεχίστηκε ακόμη και όταν έκανε μπάνιο. Οι βασανιστές του τον κακοποίησαν σεξουαλικά ενώ βρισκόταν στο ντους και τον άφησαν γυμνό έξω στο κρύο για κάποιο διάστημα. Έγραψε πως “Σαν να μην ήταν αρκετά τα βασανιστήρια, απείλησαν ακόμα και να βλάψουν τη γυναίκα και τα παιδιά μου στο εξωτερικό λέγοντας ότι θα προσλάβουν μερικούς ανθρώπους και θα τις μετατρέψουν σε πόρνες,  θα τους απαγάγουν και θα τους βάλουν στην ίδια δοκιμασία με μένα”. Επίσης τον απείλησαν προς θα έβλαπταν και τους 75χρονους γονείς του που ζούσαν ακόμη στην Τουρκία.

Ο Κισί δεν ήταν ο μόνος σε αυτή την μαύρη τοποθεσία της υπηρεσίας πληροφοριών. Θυμάται πως στα διαστήματα που δεν με βασανίζουν μπορούσα να ακούσω τις κραυγές άλλων ανθρώπων που βασανιζόταν και βρισκόταν σε άλλα κελιά “.
αν και είχε ήδη προβλήματα υγείας πριν από την απαγωγή του οι πράκτορες της ΜΙΤ δεν νοιάστηκαν καθόλου να ακούσουν τα ιατρικά του προβλήματα και στην πραγματικότητα απολαμβάνουν περισσότερο καθώς ο πόνος του επιδεινώθηκε λόγω των προηγούμενων ιατρικών προβλημάτων του.
Τους είχε πει επανειλημμένα πώς είχε κάνει εγχείρηση λόγω ιστιοκύττωση κυττάρων και είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. … Όλες οι κλήσεις του έπεσαν σε αυτιά κωφών. Έχασε 30 κιλά ενώ ήταν σε αιχμαλωσία. Προφανώς ικανοποιημένοι με την v η δουλειά τους που έσπασε το θύμα και τον ανάγκασε να συμφωνήσει με τη στημένη ιστορία τους, οι πράκτορες της μιτ τελικά αποφάσισαν να τον παραδώσουν στην αστυνομία αλλά χωρίς κανένα ίχνος εγγράφου. Με τα μάτια δεμένα και με κουκούλα παραδόθηκε στην αστυνομία μπροστά στο δικαστήριο της Άγκυρας στις 7:20 το απόγευμα στις 18 Ιανουαρίου 2018. Ο Γκιουρχαν Μουράτ Τεκιν ο εισαγγελέας που ήταν υπηρεσία, διέταξε την αστυνομία να πάρει κατάθεση και ασχολήθηκε μαζί του σαν να είχε εμφανιστεί μόνος του για να παραδοθεί και να ομολογήσει τα φερόμενα εγκλήματα του. Τον κράτησαν 12 μέρες στην αστυνομία υπό την επίβλεψη του Ιμπραήμ Μποζκούρτ-επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας και της ομάδας του Σελιμ Εζντέρ Γκιουλ, Ονουρ Σαγλάμ, Ομπέν Οζάι και Οζκαν Σαβάς.

Υπό απειλές και πιέσεις αναγκάστηκε να υπογράψει τη δήλωση που του υπαγόρευσε η αστυνομία στις 30 Ιανουαρίου 2018. Σε δικαστήριο που έγινε τον Απρίλιο ο δικηγόρος του δήλωσε του ήταν παρών όταν ο πελάτης του υπέγραψε τη δήλωση και παρατήρησε ότι το κείμενο είχε προηγουμένως υπαγορευτεί ως δήλωση του. Πρόσθεσε πως όταν ρώτησε τον πελάτη του τι συνέβαινε, εκείνος του είπε ότι κινδύνευε η ζωή του και ότι έπρεπε να υπογράψει ότι και αν του παρουσίαζε η αστυνομία. Κατά την ακροαματική διαδικασία ο Κισί επανέλαβε πως όλες οι δηλώσεις του αποσπάστηκαν με βασανιστήρια και υπέβαλλε καταγγελίες εναντίον των δραστών. Οι τούρκικες αρχές δεν εξέτασαν κανένα από τα παράπονα του καθώς Προφανώς είχαν υιοθετήσει μία συστηματική και εσκεμμένη πολιτική βασανιστηρίων και κακοποίησης για τους πολιτικούς κρατούμενους. Αν και οι τούρκικες αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την απαγωγή του από το Καζακστάν ο δικηγόρος του υπέβαλε Η αναφορά στο δικαστήριο που δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν αναγνώρισε επίσημα ότι ο Κισί στάθηκε στην Άγκυρα στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

……………

nordicmonitor.com  23/9/2020

Previous Article

Γενί Σαφάκ : ¨Να δοθεί στην Ελλάδα διορία αφοπλισμού των νησιών”…

Next Article

3 Νεομάρτυρες σε μια μέρα …

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *