Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΣΑΝ ΟΤΖΑΚ…

1 σχόλιο Share:

 

 

¨H μητέρα του Χασάν Οτζάκ έχει δίκιο. Ο γιός της δολοφονήθηκε. Διαπιστώθηκε πως είχε υποστεί βασανιστήρια¨

Την εποχή που πρωθυπουργός ήταν η Τσιλλέρ, εγώ ήμουν υπουργός Προεδρίας-αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Οι δολοφονίες αγνώστων δραστών είναι μια πραγματικότητα της δεκαετίας του 90. Ένα διάστημα στο οποίο άνοιξαν πληγές και άνθρωποι έγιναν θύματα.  Συχνά επενέβαινε η Χεζμπολλάχ. Στην ιστορία αυτή εμπλέκονταν και οι πολιτοφύλακες (korucu) . Μερικοί από τους επικεφαλή των πολιτοφυλάκων, αργότερα έγιναν βουλευτές.

Ανέλαβα καθήκοντα στο υπουργείο,  λίγες μέρες μετά από την εξεύρεση του πτώματος του Χασάν Οτζάκ στην περιοχή Μπεϊκόζ. Πήγα στην ιατροδικαστική και έβαλα να πάρουν όλους τους φακέλους . Αυτούς που υπήρχαν νωρίτερα τους είχαν στείλει στην εταιρία χάρτου SEKA και τους είχαν κάψει.

Η φωτογραφία από το πτώμα του Χασάν Οτζάκ ήταν σε εμένα. Τον αναγνώρισε ο αδερφός του από την φωτογραφία. Το πτώμα παρέμεινε για ένα μήνα στην ιατροδικαστική και μετά έγινε η ταφή. Ο Χασάν Οτζάκ ήταν ένα σωστό παιδί. Δάσκαλος. Οι φίλοι ερεύνησαν : Είχε συλληφθεί νωρίτερα άλλη φορά ή όχι; Του είχαν πάρει δακτυλικά αποτυπώματα ή όχι; Διότι δεν υπήρχε κάποιος μάρτυρας να μας πει πως  δολοφονήθηκε¨.   Μετά από την εξεύρεση του πτώματος του Οτζάκ στο Μπεϊκόζ, εντοπίσθηκε πως του είχαν πάρει δακτυλικά αποτυπώματα στην εισαγγελία. Δηλαδή είχαν πάρει δακτυλικά αποτυπώματα του νεκρού και αυτό αναφερόταν στην αναφορά. Μα αφού λήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα, αυτό ποιος το κάνει;  Οι επίσημες αρχές.

Αυτήν την δολοφονία την έθεσα στο υπουργικό συμβούλιο και είπα ¨Μα τι είναι αυτό;¨.  Από αυτό το άτομο λήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα, δολοφονήθηκε και δόθηκε στην ιατροδικαστική. Τα βασανιστήρια αναφέρονται στην επίσημη αναφορά θανάτου.  Και μου απάντησαν πως ¨Δεν τον συλλάβαμε, δεν πήραμε δακτυλικά αποτυπώματα και δεν καταγράφηκε¨. Δηλαδή το κράτος έκρυβε από μένα την αλήθεια.

Μετά από την προσφυγή της οικογένειας του στο ΕΔΑΔ, κατέθεσα ως μάρτυρας. Και περιέγραψα πως ¨Το κράτος ήξερε ποιον σκότωσε¨. Το ΕΔΑΔ τόνισε πως παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ζωή.  Ο Σοϊλού (σημ. μεταφρ. : νυν  υπουργός Εσωτερικών)  έχει δηλώσει πως ¨Ένα μέλος αριστερής οργάνωσης δήλωσε στο δικαστήριο πως ο Οτζάκ σκοτώθηκε σε σύγκρουση εντός της οργάνωσης¨.  Εγώ όμως ήμουν από την αρχή μέχρι το τέλος στο δικαστήριο και τέτοια κατάθεση δεν υπήρξε.

Η JITEM  έκανε πολλές δολοφονίες ¨αγνώστων δραστών¨. Μια υπηρεσία ιδρυθείσα από το κράτος.  Η JITEM ήταν μια δομή που έχοντας στα θεμέλια της την ανομία και την παρανομία χρησιμοποιήθηκε από το κράτος εντός και εκτός της χώρας. Μέχρι το 2013 συνέχισα τις επαφές μου με την οικογένεια Οτζάκ. Μερικές φορές πήγα και στη πλατεία Γαλατάσεράι και στήριξα τις Μητέρες του Σαββάτου. Προσπάθησα να μην παραγραφεί η υπόθεση. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να συμβάλω σε αυτό.

Το κείμενο αυτό είναι τμήμα της συνέντευξης που έδωσε στην artigercek, o Αλγκάν Χατζάλογλου-υπουργός Προεδρίας στα έτη 1990-1994, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για ην υπόθεση του Χασάν Οτζάκ.

http://www.afrikagazetesi.net/Afrika-Arsiv/A%c4%9fustos%202018/31%20A%c4%9fustos%202018%20Cuma.pdf

31/8/2018

Σχ: Σχετικά δημοσιεύματα για αυτή την υπόθεση :

ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΗ ΜΑΝΑ…

 

 

ΑΤΕΡΜΟΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ ΝΕΟ

Previous Article

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΕΝΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ¨ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ¨

Next Article

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *