Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

TO ΠΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΕ ΣΤΗΝ ¨ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ¨

0 σχόλια Share:

Ο Ντουντάρ έγραψε άρθρο για την DW η οποία κόλλησε στην λογοκρισία : ¨Αντιλαμβάνεστε την χώρα των φυλακισμένων ερωτημάτων¨…

017621098_30300

Ο Τζαν Ντουντάρ ο οποίος πριν από μικρό διάστημα παρέδωσε την θέση του αρχισυντάκτη που είχε στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, έγραψε  ένα άρθρο περί ελευθεροτυπίας στην Τουρκία για την Ντόιτσε Βέλλε (DW), της οποίας βίντεο κατασχέθηκε αμέσως μετά από συνέντευξη που είχε πάρει με τον υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο δημοσιογράφος Μάικλ Φρίντμαν προχθές πήρε συνέντευξη στην Άγκυρα στο γραφείο του Κιλίτς για την εκπομπή του την Conflict Zone. Όπως προβλεπόταν ο Φρίντμαν απεύθυνε ερωτήσεις στον Κιλίτς σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, τις μετέπειτα διώξεις και προφυλακίσεις, την ελευθεροτυπία και την θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Μετά από την ολοκλήρωση της συνέντευξης ο Κιλίτς αποχαιρέτισε τον Φρίντμαν και βγήκε από το γραφείο, αλλά αμέσως μετά ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου τους είπε πως αυτό το υλικό δεν μπορεί να δημοσιευτεί. Ακολούθως είπαν στο συνεργείο της DW πως εάν δεν παραδώσουν το υλικό δεν θα μπορέσουν να βγούνε από το υπουργείο και έτσι το κατέσχεσαν.

Η DW χαρακτήρισε το περιστατικό ως ¨λογοκρισία¨ ενώ το υπουργείο το διέψευσε.

Ο Ντουντάρ στο άρθρο του υπενθύμισε το ¨μάθημα ελευθεροτυπίας¨ που είχε δώσει ο τότε πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στον ανταποκριτή της DW Ντενίζ Γιουτζέλ, κατά την συνέντευξη τύπου που είχαν δώσει από κοινού τότε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και η Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ντουντάρ στο άρθρο που έγραψε για την DW αναφέρει τα εξής :

¨Στην Τουρκία τις πιο δύσκολες ερωτήσεις τις κάνουν οι ξένοι ανταποκριτές. Για δύο λόγους :

Πρώτον οι Τούρκοι αξιωματούχοι στην Τουρκία, δεν εμφανίζονται απέναντι σε πραγματικούς δημοσιογράφους. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν για πολλά χρόνια τώρα, δεν εμφανίστηκε απέναντι σε κάποιους που ξέρει πως μπορεί να του κάνουν δύσκολες ερωτήσεις, αποδέχεται να δώσει συνεντεύξεις μόνο σε συμπολιτευόμενους που ¨ρωτάνε μόνο αυτά που ξέρει¨.

Δεύτερον στην Τουρκία , εάν ο δημοσιογράφος σε μια συνέντευξη τύπου ρωτήσει κάτι αντίθετο, τότε είτε ο αρμόδιος τον προσβάλει, είτε ο δημοσιογράφος εκδιώκεται από την δουλειά του.

Για αυτό είναι πιο εύκολο στις συνεντεύξεις τύπου να ρωτάνε επικίνδυνες ερωτήσεις κάποιοι οι οποίοι αργότερα θα επιστρέψουν στην χώρα τους. Aλλά και αυτοί δεν θα πάρουν και πολύ ικανοποιητική απάντηση.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του έχουν μια κοινότοπη απάντηση σε όσους κάνουν τέτοια δύσκολα ερωτήματα : ¨Εάν εδώ υπήρχε ένα καταπιεστικό καθεστώς, εσύ δύσκολα θα ρωτούσες αυτό το ερώτημα¨

Και όμως ελευθεροτυπία θα πει να μπορείς να ρωτάς χωρίς να αισθάνεσαι την υπόγεια απειλή που υπάρχει σε αυτή την απάντηση.

……………..

Ας δώσω ένα παράδειγμα :

Πέρσι ο νομάρχης Σανλιούρφας είχε οργανώσει μια συνέντευξη τύπου. Όταν οι δημοσιογράφοι που ήταν εκεί του υπενθύμισαν την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής από την παρουσία εκεί μελών της ISIS, ο νομάρχης οργίσθηκε και τελείωσε ξαφνικά την συνέντευξη τύπου. Μάλιστα αποχωρώντας δείχνοντας τους δημοσιογράφους στους αστυνομικούς τους είπε ¨Πάρτε τους αυτούς¨.

Τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν. Όταν έγινε αντιληπτό πως ένας από τους δημοσιογράφους εργαζόταν για ξένο τύπο, είπαν στους αστυνομικούς ¨Κάνετε τους μόνο έλεγχο ταυτότητας¨ και έτσι αναγκάστηκαν να τους αφήσουν ελεύθερους. Ένας από αυτούς που συνελήφθησαν  ήταν ο ανταποκριτής της Ντι Βελτ στην Κωνσταντινούπολη Ντενίζ Γιουτζέλ.

Επτά μήνες μετά από αυτό το περιστατικό ο ίδιος δημοσιογράφος έγινε πάλι στόχος, αυτή τη φορά από τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, λόγω μιας ερώτησης που έκανε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έδινε κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ. Ο Γιουτζέλ ρώτησε τότε σχετικά με τους ισχυρισμούς που υπήρχαν για δολοφονίες πολιτών από τις κρατικές δυνάμεις στην διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Τουρκία.

Αυτό ήταν μια ερώτηση που απόφευγαν όλοι οι Τούρκοι συνάδελφοι του…

Ο Νταβούτογλου αντίθετα με την ερώτηση, προτίμησε να τον κατηγορήσει κάνοντας μια πολιτική δήλωση.

Εξέφρασε τον σεβασμό του και κάνοντας χρήση του ίδιου κλισέ είπε πως ¨Το γεγονός πως κοιτώντας στο πρόσωπο τον Τούρκο πρωθυπουργό εκφράζονται τέτοιες κατηγορίες, είναι ένα από τα σημάδια της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία¨.

Και όμως δεν ήταν έτσι.

Διότι σε μια χώρα όπου χρειάζεται θάρρος για να υποβάλλεις μια ερώτηση, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ελευθεροτυπία.

Την επόμενη αμέσως μέρα, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες εξέθεσαν τον δημοσιογράφο που είχε υποβάλλει αυτή την ερώτηση με τίτλους όπως ¨Ο προβοκάτορας δημοσιογράφος που συμπαθεί το ΠΚΚ, υπέβαλε θρασύ ερώτημα στον πρωθυπουργό¨.

Τελευταίο θύμα αυτής της αντίληψης που μπερδεύει τον δημοσιογράφο με τον ακόλουθο τύπου, ήταν και η ομάδα της DW που πήρε συνέντευξη από τον υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού.  Πιστεύω πως το υπουργείο όταν αργότερα κατέσχεσε τις κασέτες με τις μη αρεστές ερωτήσεις, εξεπλάγη περισσότερο όχι για το παράξενο αυτής της πράξης αλλά για τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε αυτή η επέμβαση. .

Με αφορμή αυτό το δυσάρεστο περιστατικό θα ήθελα να πως στους Γερμανούς συναδέλφους ¨Καλώς ήλθατε στην Τουρκία¨.

Ελπίζω πως τώρα καταλαβαίνετε καλύτερα το τι συμβαίνει στην ¨χώρα των φυλακισμένων ερωτήσεων¨.

Τις κασέτες ξεχάστε τες.

Αλλά ο υπουργός θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για αυτό που έκανε. Μια τέτοια συγγνώμη θα διασφαλίσει ότι στο μέλλον θα σκεφτεί καλύτερα πριν το ξανακάνει.

T24   9/9/2016

Previous Article

ΠΙΟ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !

Next Article

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *