Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ¨ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ¨

No Comments Share:

Ο εισαγγελέας ζήτησε την λίστα του θανάτου

Ο εισαγγελέας Μουσταφά Μπιλγκιλί εμβαθύνοντας την έρευνα, έδωσε εντολή να ερευνηθεί η λίστα θανάτου των Κούρδων επιχειρηματιών.

Αποκαλύφθηκε πως ο εισαγγελέας Μουσταφά Μπιλγκιλί που ερευνά τις δολοφονίες αγνώστων δραστών της δεκαετίας του 90 και την υπόθεση Σουσουρλούκ, είχε τρεις συγκεντρώσεις με την ειδική ομάδα της αντοτρομοκρατικής της αστυνομίας Άγκυρας που έχει τοποθετηθεί για την διερεύνηση των δολοφονιών αγνώστων δραστών. Ο εισαγγελέας ενημερώθηκε με αναφορές σχετικά με τις δολοφονίες αγνώστων δραστών της δεκαετίας του 90, αλλά βρίσκοντας τες ανεπαρκείς, ζήτησε να διευρυνθεί η έρευνα. Μετά από αίτημα που υπέβαλε το 2011 η οικογένεια του δικηγόρου Γιουσούφ Εκιντζί ο οποίος συνελήφθη μπροστά από το γραφείο του και εκτελέστηκε, ο εισαγγελέας Μπιλγκιλί ζήτησε να βρεθούν κοινά σημεία των δολοφονιών, να αξιοποιηθούν τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης, να δοθεί προτεραιότητα στο αν υπήρχε ή όχι τότε λίστα θανάτου Κούρδων επιχειρηματιών και να διερευνηθούν όλες οι λεπτομέρειες της περιόδου εκείνης.

 Στον φάκελο υπάρχουν Τσιλλέρ, Γιλμάζ και Αγάρ

Πληροφορίες σχετικά με τις δολοφονίες αγνώστων δραστών που προέκυψαν από έγγραφα σχετικά με την 28η Φεβρουαρίου, ισχυρισμοί περί φακελώματος από δικογραφίες, όπως και πληροφορίες σχετικά με τους τότε γνωστούς πολιτικούς Τανσού Τσιλλέρ, Μεσούτ Γιλμάζ και Μεχμέτ Αγάρ, προστέθηκαν στον φάκελο της έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες αυτές.

Πολλά έγγραφα επίσης που εμφανίστηκαν στην δίκη της Εργκενέκον και από τις έρευνες που έγιναν στο Γκιόλτζουκ, στάλθηκαν στην Άγκυρα. Στον φάκελο της έρευνας προστέθηκαν και έγγραφα για τις σχέσεις μαφίας με πολιτικούς και αστυνομικούς, όπως και ισχυρισμοί που δημοσιεύτηκαν στον τύπο. Στον φάκελο προστέθηκαν και τα άρθρα του τέως στελέχους της ΜΙΤ Μεχμέτ Εϊμούρ σχετικά με τον Μεσούτ Γιλμάζ, που γράφτηκαν στην ιστοσελίδα Son.tv.

Έγινε γνωστό πως θα ερευνηθούν οι ισχυρισμού του Εϊμούρ που σε άρθρο του με τίτλο ¨Έγγραφο προειδοποίησης¨ στην ιστοσελίδα Son.tv, περιγράφοντας την σχέση του μαφιόζου και εμπόρου ναρκωτικών Γιαβούζ Γιασάρ Γιαμάκ με τον Μεσούτ Γιλμάζ έγγραφε πως ¨…. Ο Μεσούτ Γιλμάζ που δήλωνε πως έδινε έναν φοβερό αγώνα κατά των συμμοριών, έχει έναν φουσκωμένο φάκελο από τις σχέσεις του με τον υπόκοσμο, τις παράνομες κατασκευές και τις δημοπρασίες τραπεζών.¨ Επίσης ζητήθηκε και το σχετικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς.

………………..

Είχε δηλώσει πως ¨Θα ζητήσουμε να απολογηθούν οι επιχειρηματίες από τους οποίους έπαιρναν χαράτσι¨

Η Τανσού Τσιλλέρ πρωθυπουργός ούσα στις 4/11/1993 είχε δηλώσει : ¨ Ξέρουμε τα ονόματα των επιχειρηματιών και των καλλιτεχνών από τους οποίους το ΠΚΚ παίρνει χαράτσι, θα απολογηθούνε¨. Σύμφωνα με κάποιες κατηγορίες μετά από αυτή την δήλωση της Τσιλλέρ άρχισαν οι δολοφονίες Κούρδων επιχειρηματιών. Ο Αϊχάν Τσαρκίν πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχε δηλώσει πως οι δολοφονίες αγνώστων δραστών της δεκαετίας του 90 ήταν σε γνώση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Μάλιστα είχε αναφέρει και 4 ονόματα που ήταν ανάμεσα στους δολοφονηθέντες. Γιουσούφ Εκιντζί, Ναμίκ Ερντογάν, Φαίκ Τζαντάν και Μετζίτ Μπασκίν.

Η πρώην πρωθυπουργός Τσιλλέρ στην κατάθεση της προς την Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων και Τελεσιγράφων της τουρκικής βουλής στις 7/11/2012, αναφερόμενη σε αυτή την λίστα των Κούρδων επιχειρηματιών του 1993, δήλωσε : ¨ Η διαδικασία αυτή δεν έχει σχέση με εμένα. Υπήρχε πριν από το 1993 και συνεχίστηκε και αργότερα. Ο λόγος που ανέγνωσα την λίστα τότε ήταν για να περάσω το μήνυμα πως «Από πίσω σας υπάρχω εγώ σαν κράτος. Κανείς δεν μπορεί να σας πιέσει. Δεν μπορεί με απειλές και πιέσεις να σας πάρει χαράτσι». Ανακοίνωσα εκείνη την λίστα όχι για να στοχοποιήσω, αλλά για να τους δώσω να καταλάβουν πως το κράτος τους στηρίζει και ότι δεν θα έπρεπε να φοβούνται. Διότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε το ΠΚΚ έπαιρνε χαράτσι από αυτούς¨

Η Τσιλλέρ όταν ερωτήθηκε ¨Οι άνθρωποι όμως που τους αναφέρατε πως έπαιρναν από αυτούς χαράτσι, ένας-ένας δολοφονήθηκαν. Τι κάνατε εσείς για να λογοδοτήσουν ;¨, απάντησε λέγοντας πως ¨ Εγώ είμαι μητέρα. Πως με κατηγορείτε για κάτι τέτοιο, και μπορείτε να σκέφτεστε πως έχω σχέση με κάτι τέτοιο ;¨.

 Eφ. Ταράφ 13/3/2013

Previous Article

ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΪΧΑΝ ΚΑΡΑΓΙΟΥΣΟΥΦ

Next Article

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *