Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Μεχμέτ Μπαρανσού, ένας τίμιος δημοσιογράφος στα δίχτυα δικαστικών, αστυνομικών και του Ερντογάν…

0 σχόλια Share:

Στρατιωτικοί παρακολούθησαν παράνομα Τούρκο δημοσιογράφο και οι δικαστές αθωώνουν τους δράστες

Ο δικαστής ο οποίος απάλλαξε αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι παράνομα είχαν παραποιήσει έγγραφα για να παρακολουθήσουν το τηλέφωνο του Τούρκου ερευνητή Μπαρανσου, πήρε προαγωγή από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτει η Nordic Monitor, οι αξιωματικοί της στρατοχωροφυλακής οι οποίοι κατηγορήθηκαν για χάλκευση εγγράφων προκειμένου να αποσπάσουν άδεια να παρακολουθήσουν τον Μπαρανσου, έναν δημοσιογράφο ο οποίος έγραφε στην φιλελεύθερη εφημερίδα Ταράφ, (έκλεισε από την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2016) αθωώθηκαν από μία ομάδα δικαστών με πρόεδρο τον Φικρέτ Ντεμίρ. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιβράβευσε τον Ντεμίρ για την αθώωση των Αξιωματικών και το 2018 τον προήγαγε στο Ανώτατο Εφετείο.
……….
Στην απόφαση για απαλλαγή ο δικαστής Ντεμίρ δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των αποδεικτικών στοιχείων, αλλά παρόλα αυτά αποφάσισε να απαλλάξει τους υπόπτους.
Η υπόθεση ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου 2009 όταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής αξιωματικός Τζεγκιζ Οζμπουντακ, υπέβαλε αίτημα παρακολούθησης σε ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας τον στόχο μόνο με την κωδική ονομασία ΜΠΑΡΑΝ και προσδιορίζοντας τον ως ύποπτο για σχέσεις με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΠΚΚ), οργάνωση η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία τις Ηνωμένες πολιτείες και την Ε.Ε.
Ο.Οζμπουντακ ούτε είχε αναφέρει το πλήρες όνομα του δημοσιογράφου ούτε παρείχε τον αριθμό του τηλεφώνου. Αντί αυτού αναφερόταν μόνο ο 15ψηφιος κωδικος διεθνούς ταυτότητας ,(ΙΜΕΙ) του τηλεφώνου του Μπαρανσου, έτσι ώστε να διαφύγει της προσοχής του δικαστή, δεδομένης της αναγνωρισιμότητας του Μπαρανσου. Το αίτημα είχε εγκριθεί από τον Αττίλα Χακάν Ερντογάν-προϊστάμενό του Οζντουμπακ, με αριθμό εγγράφου ISTH2000-64795-9 TER.OL.KS./BÖF και καταχωρήθηκε έτσι ως αποδεικτικό στοιχείο.
Παρουσιάστηκε δηλαδή ένα ελλιπές αίτημα, στο οποίο ο ύποπτος δεν προσδιοριζόταν με το πλήρες όνομα του, δίνοντας πως απαιτείται παρακολούθηση για περαιτέρω έρευνα. Το 9ο Ανώτατο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης επέτρεψε την έκδοση άδειας για τρεις μήνες. Την εποχή εκείνη ο Μπαρανσου είχε δημοσιεύσει μία σειρά από άρθρα στην εφημερίδα Ταράφ εκθέτοντας λαθραίες και παράνομες πράξεις σχεδιαζόμενες από κάποιους στρατηγούς του τουρκικού στρατού, κάτι που είχε τον αντίκτυπό του στην δημόσια ατζέντα. Φαινόταν πως οι στρατηγοί οι οποίοι είχαν εκτεθεί θελαν να εντοπίσουν τις πηγές του δημοσιογράφου εντός του στρατού και έκαναν ένα ψεύτικο αίτημα υποκλοπής με κατηγορίες τρομοκρατίας για να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες του.
Τα τηλέφωνα του, παρακολουθήθηκαν από τον αστυνομικό υπαλλήλο του αρχηγείου Εμρέ Τζιγκιοζ, μέχρι μέχρι τις 15 Αυγούστου 2009. Παρά το ότι όμως οι τηλεφωνικές συνομιλίες δεν αποκάλυψαν κανένα σύνδεσμο με τρομοκρατική ομάδα και από το νόμο ο υπάλληλος ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει τους ανώτερους και να σταματήσει την υποκλοπή, αυτός δεν έλαβε τέτοιες ενέργειες, πιθανόν επειδή ήταν και ο ιδιος μέρος της συμμορίας που ήθελε να καταγράψει τις συνομιλίες του δημοσιογράφου και να προσδιορίσει τις επαφές του.
Το σκάνδαλο με την παρακολούθηση αυτή εκτέθηκε όταν ο ίδιος ο δημοσιογράφος στις 7 Ιανουαρίου 2009 εξέθεσε το πώς παρακολουθήθηκε παράνομα από τον στρατό και όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην ανατολική επαρχία Βαν, οπου άλλη ομάδα αξιωματικών, υπέκλεψε τις συνομιλίες όχι μόνο από το δικό του κινητό αλλά και από αυτό της συζύγου του. Ο Μπαρανσου υποστήριξε πως η εντολή για την παρακολούθηση ήρθε από τον μετέπειτα αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ. Μετά από την καταγγελία του δημοσιογράφου η εισαγγελία άρχισε σχετική έρευνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (TİB), ο οργανισμός εξουσιοδότησε τον συντονισμό της υποκλοπής για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, στις 21 Ιουλίου 2011. Ο αριθμός του IMEI του Baransu εγκρίθηκε επίσης για παρακολούθηση στην Κωνσταντινούπολη. Όταν η παράνομη υποκλοπή στην Κωνσταντινούπολη εκτέθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας στην επαρχία Βαν, ένας εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να κατηγορήσει και τους τρεις αξιωματικούς της χωροφυλακής με πολλαπλές κατηγορίες, που περιλάμβαναν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των επικοινωνιών, παραχάραξη επίσημων εγγράφων και κατάχρηση εξουσίας.

Ωστόσο, τα πλαστά έγγραφα που υπέβαλε η χωροφυλακή στο φάκελο αποδείξεων για την εξασφάλιση του εντάλματος παρακολούθησης, μυστηριωδώς εξαφανίστηκαν τόσο από το αρχείο του δικαστηρίου όσο και από τα αρχεία του Τμήματος Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής Κωνσταντινούπολης. Κάποιος ξεκίνησε μια διαδικασία καθαρισμού για να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία και να αποτρέψει την υπόθεση να προχωρήσει.

Παρ ‘όλα αυτά, ένα χαρτί που περιελάμβανε μια συνοδευτική επιστολή που αναφερόταν στα ελλείποντα έγγραφα ήταν ακόμη στο φάκελο της υπόθεσης στο δικαστήριο και οι ύποπτοι παραδέχτηκαν ότι εάν η συνοδευτική επιστολή περιελάμβανε μια τέτοια αναφορά, το έγγραφο έπρεπε να έχει συνταχθεί πριν από την κατάθεση στο δικαστήριο . Ωστόσο, αρνήθηκαν οποιαδήποτε γνώση για το τι συνέβη με το πρωτότυπο έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Baransu ήταν ύποπτος για διασυνδέσεις με το ΡΚΚ.

Ο ύποπτος Cingöz είπε στον εισαγγελέα ότι συνειδητοποίησε ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε καμία σχέση με το PKK αφού άκουγε τις συνομιλίες του και ενημέρωσε προφορικά τους ανωτέρους του. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μαρτυρία του εκείνοι του ζήτησαν να συνεχίσει να παρακολουθεί και να καταγράφει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του δημοσιογράφου. Είπε ότι έκανε μια δεύτερη έκκληση στον διοικητή αξιωματικό του για να σημειώσει ότι ο Baransu δεν είχε συνδέσμους με το ΡΚΚ και ότι η υποκλοπή των κλήσεων σταμάτησε δύο μήνες αργότερα.

Μάρτυς της υπόθεσης, ο Muharrem Demirkale, ηγέτης ομάδας στο τμήμα πληροφοριών, δήλωσε ότι διέταξε αμέσως τον τερματισμό της παρακολούθησης του τηλεφώνου, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε από τον Cingöz ότι ο ύποπτος ήταν στην πραγματικότητα δημοσιογράφος με το όνομα Mehmet Baransu. Είπε επίσης ότι απομάκρυνε τον Özbudak από τη θέση του, για παράλειψη καθήκοντος και διοτι λειτουργούσε εκτός της αλυσίδας διοίκησης.

Η δίκη των τριών υπόπτων πραγματοποιήθηκε στο 19ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης με την υπόθεση αριθ. 2013/307 και συνεχίστηκε μέχρι το 2015. Οι διαδικασίες μεταστραφηκαν όταν ο Eρντογαν εδραίωσε τον έλεγχο του στο δικαστικό σώμα με μια σειρά νομοθετικών αλλαγών και την εκλογή μελων του τότε ανώτατου συμβουλίου δικαστών και εισαγγελέων (HSYK) το φθινόπωρο του 2014. Μετά από αυτή τη σημαντική αλλαγή στο τουρκικό δικαστικό σώμα, ο προεδρεύων δικαστής Demir και άλλοι δύο δικαστές στην υπόθεση, ο Selahaddin Elitaş και ο Aydın Uyan, αποφάνθηκαν ομόφωνα και απαλλάξαν τους τρεις υπόπτους όλων των κατηγοριών .

Ο δικαστής Demir ανταμείφθηκε για τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση Erdoğan με προαγωγή στο Ανώτατο Εφετείο. Ο δικαστής Elitaş, ο οποίος βοήθησε τον Ερντογάν να απαλλάξει πολλούς υπόπτους τον Δεκέμβριο του 2013, σε υποθέσεις διαφθοράς που περιλάμβαναν δωροδοκία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν, επίσης προήχθη.Ο Elitaş είχε διαφωνήσει στην καταδίκη του συμμάχου του Ερντογάν και γνωστού ηγέτη της μαφίας Galip Öztürk. Ο Uyan επίσης προήχθη το 2018 από το HSYK καθώς οι ετυμηγορίες του ήταν σύμφωνες με τις απόψεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η υπόθεση στο Βαν επίσης ματαιώθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, αν και εκεί είχαν διαπραχθεί παρόμοια αδικήματα. Το τηλέφωνό του Μπαρανσου και τη σύζυγό του Επίσης παρακολουθήθηκαν στην επαρχία Βαν με ψεύτικα ονόματα.

Στο μεταξύ ο Μπαρανσου βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάρτιο του 2015 με αμφισβητούμενες κατηγορίες και αντιμετωπίζει περίπου 1.000 χρόνια φυλακής εξαιτίας διαφόρων υποθέσεων που ετοιμάστηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν για να φιμώσουν τον καλύτερο ερευνητή δημοσιογράφο της χώρας.
Ο Τούρκος εισαγγελέας Χατζή Χασάν Μπολουκμπασι, κατηγόρησε τον Μπαρανσου για αναφορές που έκανε στις έρευνες σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας της 17-25 Δεκεμβρίου, στην οποία εμπλέκονταν τέσσερις πρώην υπουργοί και ο πρώην CEO της τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Αρσλαν. Στο κατηγορητήριο οι αναφορές του Μπαρανσου στους τέσσερις πρώην υπουργούς Ζαφερ Τσαλαγιαν, Εγεμεν Μπαγκς, Μουαμερ Γκιουλερ και Ερντογάν Μαπιρακταρ, οι οποίοι ήταν όλοι ύποπτοι στις έρευνες για τη διαφθορά της υπόθεσης 17-25 Δεκεμβρίου, θεωρήθηκαν ως υλικό σε βάρος του.

Military intel illegally wiretapped Turkish journalist, judges acquitted perpetrators

5/7/2019

Σχ: Ο Μπαρανσού έχει γράψει ιστορία στην δημοσιογραφία της Τουρκίας.

Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα άρθρο του…

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ…

Previous Article

Κάρολα Ρακέτε : Θα κάνω μήνυση στον Σαλβίνι…

Next Article

Σαν τα κουνούπια πεθαίνουν οι εργάτες… Βίντεο

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!