Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

3 ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΔ, Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

0 σχόλια Share:

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για την επιχείρηση ¨Επιστροφή στην ζωή¨

aihm-hayata-donus-operasyonlari-nedeniyle-7350439_x_1106_o

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για την αστυνομική επιχείρηση που έγινε στις 19/1/2000 σε 20 φυλακές ταυτόχρονα και τελείωσε με 32 νεκρούς.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ένοχη την Τουρκία για αυτή την επιχείρηση. Η Τουρκία θα πληρώσει συνολικά 54 χιλιάδες ευρώ σε 5 κρατούμενους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε πως με την επέμβαση τότε των αστυνομικών δυνάμεων που έγινε στις 19/1/2000 με σκοπό να λήξει η απεργία πείνας των κρατουμένων, η Τουρκία παραβίασε ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα στην ζωή.

Η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ στηρίχθηκε σε καταγγελίες πρώην κρατουμένων της φυλακής Μπαϊράμπασά.

Στην βάση των καταγγελιών αυτών αναφέρεται πως κατά την αστυνομική επιχείρηση που έγινε όταν οι κρατούμενοι λόγω της απεργίας πείνας (που είχε αρχίσει λόγω ενός σχεδίου για την σμίκρυνση των κελιών) αρνήθηκαν να περάσουν από ιατρικό έλεγχο και να νοσηλευτούν, έγινε υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας. Μεταξύ των καταγγελιών αναφέρεται και η χρήση των δακρυγόνων.

32 ΑΤΟΜΑ ΠΕΘΑΝΑΝ

Κατά την επιχείρηση που έγινε στις φυλακές Μπαϊράμπασά μετά από εντολή του αρμόδιου διευθυντή, 12 άτομα είχαν πεθάνει και άλλα 50 τραυματίστηκαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατά την ίδια στιγμή έκαναν παρόμοιες επιχειρήσεις σε 20 φυλακές και συνολικά τότε σκοτώθηκαν 32 άτομα, εκ των οποίων 2 ήταν στρατιώτες και 30 κρατούμενοι.

Το ΕΔΑΔ μετά από εξέταση που έκανε, έκρινε πως η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συγκεκριμένα το άρθρο 2 που αφορά το δικαίωμα στην ζωή και το άρθρο 3 που αναφέρεται σε βασανιστήρια και κακή συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την απόφαση η Τουρκία μαζί με τα δικαστικά έξοδα θα πληρώσει στους Σογκούλ Ιντζέ, Οζγκιούλ Ντεντέ, Γκιουλπερί Οζέν, Αϊντάν Ονταμπάς και Φατμά Γκιουζέλ, συνολικά 54 χιλιάδες ευρώ.

ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σε βάρος της Τουρκίας έληξε και η δίκη που είχε αρχίσει η Ευθαλία Ιψεφτέλ, λόγω της δήμευσης στην Ίμβρο, ακινήτου που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της. Η δίκη αφορούσε ακίνητο που αγόρασε ο πατέρας της το 1976, το οποίο όμως  στερούνταν εγγραφής στο κτηματολόγιο. Η καταγγελία υποβλήθηκε το 2005 και τελικά το ΕΔΑΔ έκρινε πως η Τουρκία παραβίασε το Νο1 άρθρο του πρωτοκόλλου σχετικά με την προστασία της ιδιοκτησίας. Την σχετική με την αποζημίωση ανακοίνωση θα την βγάλει σε άλλη ημερομηνία.

………………….

………………….

DHA   27/5/2015

Previous Article

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ !

Next Article

ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *