Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Συρίγος για Τουρκία

No Comments Share:

Κείμενο του ιστολόγιου 26/4/2020

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου – Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, σε δηλώσεις που έκανε μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής :

¨Η Τουρκία θα συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων σε τρία επίπεδα.

Έχουμε τρία μέτωπα ενεργά αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Το ένα είναι το μεταναστευτικό, το άλλο είναι το Αιγαίο με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά και με συγκρούσεις πλοίων του λιμενικού και το τρίτο είναι η Ανατολική Μεσόγειος», τόνισε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αρχικά θα στοχεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συνεχίσει την τακτική των εντάσεων, απλά τώρα περιμένει να τελειώσει η ιστορία με τον κορονοϊό και θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι βέβαιο.

Η Τουρκία δεν θα μας «διευκολύνει» και θα συντηρήσει την ένταση και στο μεταναστευτικό και στο Αιγαίο.

Συμμάχους έχουμε, περισσότερους από κάθε άλλη φορά. Τη δύσκολη δουλειά όμως θα την κάνουμε μόνοι μας, δεν θα έρθει κανείς να μας βοηθήσει. Εκείνο όμως που υπολογίζεις είναι ότι θα έχεις υποστήριξη την επόμενη ημέρα. Αλλά τις δύσκολες ώρες θα είσαι μόνος σου.Θα δούμε ξανά τις προκλήσεις στα σύνορα, στον Έβρο. Αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα του Έβρου και να το προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δούμε επανάληψη του Έβρου όπως έγινε, θα δούμε κάτι άλλο. Το μεταναστευτικό είναι ένα χαρτί που η Τουρκία δεν θα το εγκαταλείψει.

Θεωρώ ότι είμαστε σε μία φάση που χρειαζόμαστε δύο πράγματα. Πρώτον, μια στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Δεν την έχουμε. Δεν μας λείπει τώρα, μας λείπει εδώ και πολλά χρόνια. Δεύτερον είναι αυτή η στάση άμυνας που έχουμε, δηλαδή αυτή τη στιγμή εμείς αμυνόμαστε στις τουρκικές πρωτοβουλίες. Όταν παίζεις -με όρους ποδοσφαιρικούς- στη “μικρή σου περιοχή”, κάποια στιγμή θα το φας το γκολ. Οπότε οφείλουμε να αναπτύξουμε κινήσεις τέτοιες στην Τουρκία που να ξεπερνούν το αμυντικό επίπεδο στο οποίο είμαστε τώρα, το οποίο βέβαια σχετίζεται με το πρώτο βήμα που είναι η στρατηγική.¨

Μια χαρά τα λέει, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1) Το ότι αυτός ο άνθρωπος ΔΕΝ ΕΧΕΙ κανένα κυβερνητικό πόστο λέει κάτι δυσάρεστο για την κυβέρνηση. Πόσα στελέχη διαθέτει η χώρα με ανάλογη γνώση του αντικειμένου ; Στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου για ανάλογα θέματα όπως έχουμε δει φυσικά και τον καλούν, αλλά είναι δυνατόν να περιορίζεται μόνο στις γνώμες η συμβολή του ;  Εκτός αν οι αποφάσεις στον σχετικό τομέα, απλά μας ανακοινώνονται προς εφαρμογή, οπότε χρειάζονται πιο ¨ευέλικτοι¨….

2) Αυτό το ότι ¨δεν θα έρθει κανείς να μας βοηθήσει¨ κάποιοι το ξέραμε εδώ και χρόνια, αλλά  να ξέρετε πως υπήρξαν υπουργοί Αμύνης όχι πριν πολλά χρόνια που πίστευαν πως  ¨Ακόμη και αν γίνει τίποτε, την 2-3η μέρα θα παρέμβουν οι Αμερικανοί¨  και αυτό το πνεύμα εμφυσούσαν και στους ανώτατους στρατιωτικούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ανάλογη ήταν τότε και η στρατιωτική προετοιμασία…  Ο ¨πανέξυπνος¨ κατά τα άλλα πολιτικός…

3) Αυτό με την στρατηγική πια…¨νιός ήμουν και γέρασα¨ να το ακούω. Τόσο δύσκολο είναι να καταρτιστεί ;

Previous Article

Άδηλο πια το μέλλον των τουρκικών S-400

Next Article

Βίντεο-¨Οι Τούρκοι πήραν τα κορίτσια για να τα βιάσουν ή να τα κάνουν ότι άλλο θέλουν¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *