Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

27 χρόνια από την σφαγή 33 διανοούμενων και καλλιτεχνών στην Σεβάστεια

0 σχόλια Share:

Κείμενα του ιστολογίου 2/7 2020

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια συνέβη η σφαγή στο ξενοδοχείο Μαντιμάκ της Σεβαστείας. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία ακόμη σφαγή αλεβιτών από έναν μανιασμένο όχλο που κραύγαζε όπως ήθελε ισλαμικό τρόπο διοίκησης και καταριόταν το λαϊκό καθεστώς διακυβέρνησης.
Στις σημείωση του παρακάτω βίντεο μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής “Ένα από τα πιο σκοτεινά περιστατικά της τουρκικής ιστορίας συνέβη στη Σεβάστεια στις 2 Ιουλίου 1993. 33 διανοούμενοι, ποιητές και καλλιτέχνες που είχαν έρθει στην πόλη για τις εκδηλώσεις Pir Sultan Abdal και δύο εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, πυρπολήθηκαν και δολοφονήθηκαν. Εστω κι αν δικάστηκαν κάποια από τα άτομα που ενεπλάκησαν στη σφαγή, η ομίχλη γύρω από το περιστατικό ποτέ δεν έφυγε. Ο Μεσούτ Φιγκαντσιτσέκ εκείνη τη μέρα ήταν ένας από τους στρατιώτες που μεταφέρθηκαν εκεί για να επέμβουν στα επεισόδια. 27 χρόνια αργότερα για πρώτη φορά μιλάει στην Deutsche Welle και λέει πώς τους μετέφεραν καθυστερημένα στο σημείο……..”

 

Στο βίντεο τα σημαντικότερα τα οποία λέγονται είναι τα εξής :
¨Ο Φιγκαντσιτσέκ που εργάζεται σε μία τοπική εφημερίδα του Ντιγιάρμπακιρ, υπήρξε μάρτυρας σε αυτά που συνέβησαν εκείνη τη μέρα στην Σεβάστεια.

” Εμείς φτάσαμε στο σημείο εκεί γύρω στα 15 λεπτά πριν να συμβεί το περιστατικό με την πυρπόληση του ξενοδοχείου. “.
….
Εκείνη τη μέρα το μεσημέρι ενώ τρώγαμε, βλέπαμε τις ειδήσεις και γνωρίζαμε ότι υπήρχε μία κινητικότητα στην πόλη. Είχαν ακυρωθεί όλες οι άδειες για τους στρατιώτες. Ήρθαν οι αξιωματικοί και μας είπαν να ετοιμαστούμε. Όταν φτάσαμε εκεί αρκετοί εξ ημών ήμασταν έκπληκτοι καθώς ακούγαμε τον κόσμο που φώναζε πώς ήθελαν να σκοτώσουν και να κάψουν. Δεν είχαμε καταλάβει γιατί μας μετέφεραν εκεί. Δεν μπορώ να ξέρω τι είχανε στο μυαλό τους και τι υπολόγιζαν αυτοί οι οποίοι μας έστειλαν εκεί. ”

Όταν έφτασαν εκεί οι στρατιώτες δεν είχαν κανενός είδους εξοπλισμό για αντιμετώπιση ταραχών. Ούτε ασπίδες, ούτε κλομπ, αλλά μόνο τα κράνη τα οποία και αυτά δεν στεκόταν καλά στο κεφάλι τους. Τότε είδαν πώς ακόμη και στα όπλα τους δεν υπήρχαν καν σφαίρες.”

Ανάμεσα στους στρατιώτες ήταν και κάποιοι οι οποίοι επίσης έβριζαν τον Αζίζ Νεσίν και τους άλλους.
…..
“Αργήσαμε να πάμε. Όταν φτάσαμε εκεί δεν είχαμε καμία δυνατότητα επέμβασης. Τα γεγονότα συνέβησαν γύρω στις 7:30 με 8:00 το απόγευμα. Αν εμείς είχαμε φτάσει εκεί στις 6 το απόγευμα πιστεύω δεν θα είχε συμβεί τίποτε. Αν ο στρατός είχε πάει μία ώρα νωρίτερα εκεί πέρα δεν θα συνέβαινε τίποτε. Ενώ την ώρα που πήγε ο στρατός ήταν ακριβώς η ώρα που οσονούπω άρχιζε η έκρηξη. Εκείνη την ώρα ακόμη κι αν προσπαθούσε ο στρατός, υπήρχε κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή. Αν είχε πάει νωρίτερα ο Στρατός δεν θα είχαν πυρποληθεί τα οχήματα τα οποία βρισκόταν μπροστά στο ξενοδοχείο ούτε θα σκαρφάλωναν κάποιοι για να μπουν στο λόμπι του ξενοδοχείου και να βάλουν φωτιά. Κατά τη γνώμη μου ο πιο σημαντικός παράγων ήταν η καθυστερημένη επέμβαση.”

Σχετικά μας άρθρα

MATΑΙΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ…

ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

Previous Article

Τούρκοι φασίστες στην Αυστρία απειλούν υπουργούς της Αυστρίας !

Next Article

Εκπαίδευση της ΣΜΥ – Βίντεο

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *